Moteris, įkūrusi akmenų muziejų, tiki, kad jie gyvi

Akmenų muziejaus Betygaloje įkūrėja 74 metų Marijona Birutė Navakauskienė šypteli: "Dar metus, dvejus – padirbėsiu. Po to būsiu laisvo oro direktorė – valgysiu vyšnias ir rašysiu."

Laimę nešanti pasaga

"Seniau ant namo sienos rašydavo: "Išėjau į frontą." Aš ant muziejaus durų parašau: "Išėjau į kaimus rinkti medžiagos", – juokdamasi pasakojo Marijona.

"Nekreipkite dėmesio, kad žolė nenupjauta – neturėjau laiko", –  Marijona neseniai grįžo iš Čekijos, kur kelias savaites praleido su jaunaisiais geologais.

Energinga ir nenustygstanti vietoje moteris turi daugybę apdovanojimų, yra Raseinių rajono garbės pilietė bei nusipelniusi kraštotyrininkė. Ji įkūrė mineralų muziejų Betygaloje, kurio ekspoziciją dar ir dabar nuolat papildo įvairiais eksponatais.

"Gimtosios žemės Jorio apdovanojimą" turinti moteris pradaro savo medinio namo duris, virš kurių kabo pasagos – nuo senovės lietuviai ir kitos tautos tikėjo, kad jos neša laimę.

Ant sienų – daug nuotraukų, apdovanojimų, diplomų, ant stalo – knygų, sąsiuvinių.

"Kiek parašiau knygų? Eeeee, nesuskaičiuoju, štai – kelios, – padeda ant stalo keliolika įvairių knygų. – Rašiau apie gamtą, pasakas, legendas, mitologijos sakmes, registravau vietovardžius, kaimo žmonių prisiminimus, nors labiausiai man patinka eiliuoti. Atidaviau duoklę Betygalai, aprašiau kaimus, naujausia knyga turėtų būti apie vakarinę Betygalos dalį."

Už rasta akmenį – penketukas

Akmenis Marijona renka keliasdešimt metų, nuo 1988-ųjų dalyvauja jaunųjų geologų stovyklose, o 1992 m. gruodžio 12 d. buvusioje Betygalos vidurinėje mokykloje su pagalbininkais įrengė muziejų.

Kodėl – akmenys?

"Patinka. Jie įdomūs, – gūžtelėjo pečiais jaunatviška senjorė, jau lydėdama iki muziejaus. Po akimirkos mostelėjo ranka. – Štai čia pirmoji ubagynė – senelių namai – Kauno rajone. Įkurti 1890 m., padedant Maironiui... O akmenys – keliaudavau, jų parsiveždavau iš Maskvos, Užkaukazės, Krymo, Uralo..."

Maždaug prieš 40 metų Betygaloje pastatė užtvanką, privežė žvyro iš Ariogalos ir kitų vietų ir tuomet geografiją bei istoriją dėsčiusiai Marijonai mokiniai atnešė kelis retus, įdomius akmenis ir už tai gavo penketukus.

Patenkinti vaikai ėmė vilkti krūvas įvairiausių akmenų – taip prasidėjo muziejaus istorija.

Kadaise ji suskaičiavo, kad padedant mokiniams, jų tėvams, draugams surinko 3 tūkst. įvairių mineralų.

"Jie buvo inventorizuoti, įvertinti ir aprašyti moksliškai, tad skaičius šiek tiek sumažėjo – dviejų vienodų mineralų neskaičiavome, – rakindama muziejaus duris tarškėjo Marijona. – Turiu akmenų iš visų žemynų, išskyrus Antarktidą."



NAUJAUSI KOMENTARAI

hugo

hugo portretas
uch, atrodo labai linksma ir sviesi moterele

noreciau

noreciau portretas
susitikt su sia moterim,nes mane akmenys kaip magnetas traukia ir vis tikiuosi kazka rasti.

Daivute

Daivute portretas
Nu kas belieka. . . Tik myleti , ir gerbti sita moteri visos Lietuvos vardu♡♥♡
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių