Muzikinio teatro solistė: virtuvė – mano nuodėmė ir mano aistra

Kauno valstybinio muzikinio teatro solistės Akvilės Garbenčiūtės-Bučienės su niekuo nesupainiosi: ryškūs raudoni plaukai, laisvai trykštančios emocijos, žodžiai liejasi melodingai lyg dainuotų scenoje. "Pastaruoju metu didžiausia mano scena – namai: turime jau ūgtelėjusią dukrą Liepą, o prieš pusmetį susilaukėme sūnaus Lauro. Virtuvėje dabar mano gyvenimas, čia susipina ir mano aistros, ir nuodėmės", – juokiasi solistė.

Menininkės kūrybinė biografija įspūdinga: dainuoja chore, vaidina vaikiškuose spektakliuose, sukūrė devynis solinius vaidmenis, kurių paskutinis – Mirtišė miuzikle "Adamsų šeimynėlė", su kolegėmis iš teatro nuolat rengia įvairius projektus ir programas, už meistriškumą – Rouzės vaidmenį spektaklyje "Zygfrydo Vernerio kabaretas" pelnė "Auksinį scenos kryžių".

Ryte – repeticijos, vakare – spektakliai, laisvalaikiu – koncertiniai projektai, tačiau, kad ir kaip mylėtų muziką ir teatrą, šeima jai – gyvenimo ašis. "Ją laikau didžiausia gyvenimo vertybe, nes augdama tobulos šeimos neturėjau – nuolat matydavau, kiek mamai reikia daug pastangų darnai palaikyti", – pasakoja solistė.

Potraukį gaminti, kulinarinius įgūdžius, tradicijas, kai kuriuos receptus ji paveldėjo būtent iš mamos, kuri kiekvieną dieną visus namiškius sodindavo prie vėlyvo pietų stalo, ant kurio buvo ne tik sriuba ir antras patiekalas, bet ir koks gardus desertukas.

Savo namų virtuvėje Akvilė – karalienė: maistą gamina tik ji, daro tai noriai, gardžiai, su išmone, net ir tada, kai iš nuovargio svyra rankos. "Labai retai, bet visgi įnirštu: "Viskas – įkyrėjo, kiek galima sukinėtis toje virtuvėje!" Bet... kai sotus vyras pagiria, kad patiekalas buvo nuostabus, kai dukra bučiuodama sako: "Mama, niekas už tave geriau negamina valgyti", – ištirpstu. Džiaugiuosi, kad abu jie vertina naminį maistą. Išlepinau, bet nesigailiu – labai myliu", – šypsosi Akvilė, motinystės atostogų metu beveik kasdien šeimai ruošianti pietus iš trijų patiekalų.

Ją žavi kulinarinės laidos, įkvepia originalūs receptai, tačiau nebūtų menininkė: didžiausia aistra – improvizacijos, eksperimentai. Viską lemia temperamentingas moters charakteris ir žemaitės būdas: tik pasakyk, kad nesigaus, nepavyks – "užsidegs", nenurims, įrodys, kad viskas įmanoma, ras būdą padaryti kitaip.

"Visi mes esame absoliutūs "miltiniai". Žinau, žinau: miltai, batonas, blynai, bandelės – nesveika. Visa tai valgydama jaučiuosi kalta, nusidėjusi, bet nieko padaryti negaliu, – nuoširdžiai prisipažįsta pašnekovė. – Kita didelė mūsų šeimos aistra ir kartu nuodėmė – saldumynai: jų visada rasite namuose. Padaryti tortą, iškepti pyragą, keksiukus man progos nereikia – man gera, pramoga, poilsis – širdis džiaugiasi. Kad ir kaip nesveika, tačiau man didžiausias malonumas paimti vanile ir avietėmis kvepiantį šokoladinį keksiuką, puraus, mielino obuolių pyrago gabalėlį ar minkštutę varškės spurgą ir pasinerti į nuodėmingą skonių jūrą. Juk saldumynai – energija, gera nuotaika, laimės hormonai."

Tiesa, saldūs kepiniai figūrai – didžiausias priešas, o scenoje kiekvienas aktorius turi atrodyti gražus: čia ne kinas, kur galima kažką paslėpti už kadro, kai ko nerodyti – teatre žiūrovai nori gražios iliuzijos. Laimė, Akvilė užsispyrusi, tvirto būdo – juk žemaitė: po 18 val. – nė kąsnio į burną! "Tai tokia mano dieta. Guodžiu save, kad pavalgiusi vėliau, blogai miegosiu, rytojaus dieną būsiu aptingusi. Sunkiausia susivaldyti po spektaklių, kai išsibėgiojusi, išsidainavusi, išsišokusi jaučiu urzgiantį pilvą kaip alkaną vilką", – juokiasi pašnekovė.

Moliūgų sriuba (1,2)

"Mano virtuvė orientuota į metų laikus, todėl iš daržo lysvės partempusį nupenėto paršelio dydžio moliūgą verdu įvairias moliūgų sriubas. Niekada nesidomiu receptais – pati improvizuoju, patikrinusi šaldytuvo ir atsargų spintelėse turinį, visus produktus dedu "iš akies". Dažnai sriubą iš moliūgų verdu su mėsa, tačiau mano šeimynai gardžiausia subtilaus skonio su kreminiu sūriu. Būtini prieskoniai – čiobreliais ir muskatas – bus ypatingai skanu!"

500 g moliūgo,

1 morka,

2 bulvės,

svogūnas,

1,5 l sultinio,

1 šaukštas sviesto,

3–5 skiltelės česnako,

žiupsnelis čiobrelių (geriau šviežių),

saldžios paprikos,

5 šaukštai kreminio sūrio,

druskos.

Nuluptą moliūgą, morką, bulves ir svogūną supjaustykite kubeliais, susmulkinkite česnakus. Storasieniame puode įkaitinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus, česnakus, patroškinkite morkas. Tada suberkite moliūgus ir bulves, užpilkite sultiniu ir virkite iki daržovės suminkštės. Prieš pabaigą sriubą pagardinkite druska, paprika, čiobreliais. Sriubą nukaiskite ir daržoves sutrinkite elektriniu trintuvu. Vėliausiai įmaišykite kreminį sūrį. Gardu valgyti su grietine ar batono skrebučiais.

Vištienos suktinukai (3,4)

"Vištiena greitai paruošiama. Keičiant įdarą, galima žaisti su suktinukų skoniu. Tinka bet kas: špinatai, šoninė, grybai, šparagai, morkos, įvairūs sūriai, džiovinti pomidorai, galima įdaryti razinomis ar abrikosais – kiekvienas gali susikurti savo skonį. Marinuojamą mėsą apšlakstykite trupučiu alyvų aliejaus – krūtinėlė nebus sausa. Vietoje krūtinėlės dažnai naudoju kulšelių mėsą: perpjaunu šone, išimu kauliuką ir padarau išklotinę. Kulšelių mėsa tamsesnė, bet skoniu nenusileidžia krūtinėlei, be to yra sultingesnė."

1 vištos krūtinėlė,

4 riekelės šalto rūkymo kumpio,

sauja špinatų lapų,

2 "galvutės" mocarelos sūrio,

2 šaukštai alyvų aliejaus,

3 skiltelės česnako,

saldžios paprikos,

druskos.

Nuplautą vištienos krūtinėlę nusausinkite ir perpjaukite pusiau ir kiekvieną gabaliuką – dar išilgai pusiau. Mėsytę aptepkite aliejumi, prieskoniais ir marinuokite bent 10–15 min., tada kiekvieną gabaliuką įdėkite į maistinę plėvelę ir lengvai išmuškite muštuvu. Ant kiekvieno vištienos muštinuko dėkite sluoksnį špinatų lapų, riekelę kumpio, keli griežinėlius mocarelos sūrio ir susukite. Suktinuką dėkite į foliją, kurią labai gerai užlankstykite ir užspauskite – kepimo metu sultys neturi išbėgti. Paruoštus suktinukus sudėkite karščiui atsparų indą ir kepkite apie 40 min. iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje.

Vištienos suktinukus atsargiai išvyniokite – viduje bus labai daug sulčių: iš jų galite paruošti padažą ar tiesiog užpilti ant mėsytės ar kartu su ja pateikiamo garnyro.

Morkų garnyras (5)

Bulvės prie vištienos suktinukų man nedera – dažniausia verdu ryžius, kuskusą, patiekiu su šviežiomis ar troškintomis daržovėmis. Nuo mamos ant mano šeimos stalo atkeliavo troškintų morkų mišrainė, kurią kaip ir mama pagardinu grietinėle. Mano atradimas – pakepintos sezamų sėklos. Skonis – dieviškas!

700 g morkų,

1 svogūnas,

2 šaukštai sviesto (geriau tirpinto),

1 šaukštas 30 proc. arba 100 ml 12 proc. grietinėlės,

pipirų,

druskos.

Morkas supjaustykite plonais griežinėliais, svogūnus – kubeliais. Puode įkaitinkite sviestą ir jame apskrudinkite svogūnus, tada suberkite morkas, nedaug pakepinkite ir užpilkite stiklinę sultinio ar vandens, suberkite prieskonius. Virkite ant lėtos ugnies iki morkos suminkštės. Tada įmaišykite grietinėlę ir pakaitinkite iki padažas užvirs. Lėkštėje mišrainės viršų pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis.

Šokoladinis keksas (6 – būtinai, o 7 arba 8 – jei liks vietos)

Šį pyragą kepu labai dažnai – jis visada iškyla ir pavyksta 100 proc. Valgyti gardu ir vieną – be ledų ar grietinėlės, mat kepinys ir taip kupinas įvairiausių skonių: šokoladas, apelsino žievelė, avietės... Man patinka pyragą paskatinti dar ir žiupsneliu cinamono – jis atveria nerealius šio gardumyno poskonius. Subtili uogų rūgštelė suteikia gaivos. Šiuo klausimu aš žaidžiu: naudoju ne tik šviežias, bet šaldytas, trintas uogas, konservuotus vaisius. Tereikia išvirti arbatos ar kavos ir pakviesti mylimą žmogų prisėti – skanaujant dangiško skonio pripildyti sielą laimės hormonų.

2 plytelės juodojo šokolado,

100 g sviesto,

150 g vanilinio jogurto,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos,

2 kupini šaukštai kakavos miltelių,

3 kiaušiniai,

1/2 šaukštelio vanilinio cukraus,

tarkuotos apelsino žievelės,

100 g miltų,

4 šaukštai cukraus,

uogų pyragui papuošti.

Vandens vonelėje dubenėlyje iki vientisos masės ištirpinkite sviestą ir plytelę šokolado, nukelkite, kad pravėstų. Į kitą dubenį sudėkite išsijotus miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir sumaišykite. Atskirkite trynius nuo baltymų. Į trynius berkite žiupsnį druskos ir išplakite iki pabals. Į baltymus suberkite cukrų ir išplakite iki standžių putų. Į išplaktus trynius supilkite pravėsusią šokolado–sviesto masę, sudėkite jogurtą ir sumaišykite. Tada truputį vis išmaišant sudėkite miltų mišinį. Neišsigąskite, jei tešla gausis kietoka – įmaišius išplaktus baltymus ji taps skystesnė. Paskutinis akcentas prieš pašaunant pyragą – suberkite ir išmaišykite tarkuotas apelsino žievelės. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą torto formą (26 cm skersmens) ir kepkite 50 min. iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje. Ar pyragas iškepė, patikrinkite įsmeigusios medinį pagaliuką: jei jis bus sausas – pyragą galite traukti iš orkaitės.

Kol pyragas kepa, vandens vonelėje įstatytame dubenėlyje ištirpinkite likusį šokoladą, įpilkite šiek tiek pieno ar įmeskite nedidelį gabaliuką sviesto tam, kad šokolado masė būtų skystesnė – ja aptepkite iškepusį pyragą. Jo viršų papuoškite uogomis, nesvarbu, kokiomis: tiks avietės, braškės, šilauogės, šviežios ir šaldytos. Pyragą skanu valgyti su ledais.

Jei norite prabangesnio varianto, pyragą perpjaukite išilgai ir pertepkite plakta grietinėle. Kad šis kremas būtų standus, naudokite riebią 30 proc. grietinėlę, cukraus dėkite pagal skonį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bbd

bbd portretas
ryzos geros lovoj tik nekenciu priklijuotu blakstienu ir nudazytu antakiu ir siaip jau nuvytusi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių