„Nacionalinė ekspedicija“ ieško kiek įmanoma daugiau Lietuvos Lenkijoje

  • Teksto dydis:

„Tai jau trečia ekspedicijos diena, šiandien mes neplaukiame. Esame Varšuvoje ir visą dieną šiandien čia keliaujame. O rytoj jau plauksime per Varšuvos centrą kertančią Vyslą“, – kalbėjo projekto „Nacionalinė ekspedicija“ sumanytojas Edmundas Jakilaitis.

Ekspedicijoje dalyvaujančio istoriko Alfredo Bumblausko teigimu, Varšuva yra Lenkijos-Lietuvos valstybės sostinė, kartu ir tos valstybės saulėlydžio liudininkas. „Dabar vykstame į Kobylką, kur 1794 m. Jokūbo Jasinskio vadovaujama Lietuvos kariuomenė kovojo priešpaskutinį mūšį prieš Rusijos imperijos kariuomenę. Ieškosime ir paties J. Jasinskio kapo. Tai vadovėliniai faktai, bet juos reikėtų žinoti kiekvienam bent šiek tiek padoriai apie save galvojančiam lietuviui“, – kelionės metu sakė istorikas.

Ką per 3 dienas „Nacionalinei ekspedicijai“ pavyko rasti Lenkijoje, plačiau – „Laba diena, Lietuva“ įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas Zubinas

Romualdas  Zubinas portretas
A.Bumblauskas kalba apie tai, kad kiekvienas lietuvis privalo pažinti savo šalies praeitį!? O ar pats A.B. pažįsta ją?! Lankydamasis Gardine jis net neužsiminė, kad Gardinas nuo VI-jo šimtmečio buvo GARDARIKIJOS sostinė ir buvo ja iki pat Gardarikės subirėjimo, kai 955 metais nuo jos atskilo didžiauisia jos rikija - VANDUOLIJA! Iki to laiko VANDUOLIJA (nuo liet.- vanduo) buvo Gardarikės rikija Vanduolės žemupyje! Paskutiniuoju metu jos rikis (valdovas-karalius) buvo Dauguonis. Pietinė Gardarikijos (Nuo jūros iki jūros!) sostinė buvo Kijevas. Baltijos ir Juodąją jūras junge "GINTARO" kelias. Vanduoliai pastoviai kontroliavo "GINTARO kelią. Gardarikė buvo paskutinysis Romos ir Bizantijos pasipriešinimo regionas. Iki to laiko jau buvo apkrikštyta visa Vakarų Europa. Vanduoliai net išplaukdavo į Viduržemio jūrą ir savo kariniais veiksmais siaubą įvarydavo ir Romai, ir Bizantijai. Tačiau 955 metais, Vanduolijos rikiui būnant Daugoniui, jis neatsilaikė žmonos įkalbinėjimui....

Algis

Algis portretas
Geros atostogos už mokesčių mokėtojų pinigus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių