Naujas Siksto koplyčios apšvietimas stulbina lankytojus

  • Teksto dydis:

Aukštai virš altoriaus Vatikano Siksto koplyčioje nimbas aplink Jėzaus Kristaus galvą garsiosiose Michelangelo (Mikelandželo) freskose spindi kur kas ryškiau negu įprasta dėl įrengto naujo modernaus apšvietimo.

Angelai, sibilės ir pranašai mėlynos, rausvos ir auksinės spalvos drabužiais, kuriuos anksčiau būdavo sunku įžiūrėti patamsiuose, naujai sutvisko dėl 7 000 LED šviestukų, specialiai sukonstruotų neįkainojamai koplyčiai, kurioje raudonas kepuraites dėvintys kardinolai rinkdavo popiežius nuo XV amžiaus.

Koplyčioje taip pat buvo įrengta moderni ventiliacijos sistema, saugosianti freskas nuo drėgmės ir leisianti iki 2 000 žmonių vienu metu būti viename iš populiariausių pasaulyje turizmo objektų, kasmet pritraukiančiame daugiau negu 6 mln. žmonių.

Apšvietimo sistema kainavo iš viso 1,9 mln. eurų (6,56 mln. litų): 870 tūkst. eurų (3 mln. litų) skyrė Europos Sąjunga, o likusią sumą Vatikanui simboliškai paaukojo įvairios bendrovės, dalyvavusios projekte LED4ART („LED menui“) ir neatlygintinai suteikusios savo ekspertinių išteklių, technologijų bei atsiuntusios savo darbuotojų.

„Šių LED šviestukų spalvinis spektras konkrečiai pritaikytas prie freskų pigmentų, kad šviesa teisingai perteiktų originalias spalvas, kaip numatė menininkai“, – sakė Marco Frascarolo (Markas Fraskarolas), dirbantis bendrovėje „Fabertechnica“, vienoje iš naujosios sistemos kūrėjų.

„Kiekvienas LED šviestukas gali būti suderintas skirtingai spalvai, todėl praleidome ilgas naktis koplyčioje su Vatikano muziejaus kuratoriais, bandydami įvairius raudonos, mėlynos ir baltos spalvos derinius ... stengdamiesi priderinti kuo tiksliausiai“, – jis sakė koplyčioje per privačią ekskursiją žurnalistams trečiadienio vakarą.

Kuriant LED apšvietimo sistemas, spalvinė aplinka paprastai ištiriama aštuoniose vietose, tačiau stengiantis kuo geriau apšviesti renesanso tapybą koplyčioje buvo išanalizuotos 276 vietos, aiškino M.Frascarolo.

Langai, pro kuriuose saulės šviesa šimtmečius patekdavo į koplyčią, buvo uždengti praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje, kai restauratoriai išsiaiškino, jog ultravioletiniai spinduliai kenkia nutapytiems ant lubų ir sienų šedevrams, tokiems kaip „Paskutinysis teismas“ ir kitoms freskoms, blukindami spalvas.

Anuo metu įrengta apšvietimo sistema buvo kritikuojama dėl nenatūralaus spektro, o mažiau žinomi kūriniai, nutapyti legendinių menininkų, tokių kaip Sandro Botticelli (Sandras Botičelis), Domenico Ghirlandaio (Domenikas Girlandajas) ir Pietro Perugino (Pjetras Perudžinas), atsidūrė šešėlyje.

„LED šviestukai sukuria daug geresnį įspūdį žiūrovams, nes jie apšviečia freskų detales, kurios anksčiau būdavo neįžiūrimos“, – pažymėjo M.Frascarolo.

Šviestukai buvo kruopščiai išbandyti, siekiant užtikrinti, kad nepakenks kūriniams. Freskose naudoti pigmentai laboratorijose buvo paveikiami intensyvia LED šviesa, tiriant, kokį poveikį naujoji sistema padarytų per tolesnius 50 metų.

„Ankstesnė sistema gebėjo sureguliuoti orą tik 700 žmonių. Esant dabartinei sistemai, patalpoje vienu metu galės būti iki 2 000 žmonių, nepakenkiant meno kūriniams“, – sakė JAV bendrovės „Carrier“ sprendinių centro „AdvanTE3C“ direktorius Michelis Grabonas (Mišelis Grabonas).

„Žinome, kiek CO2 (anglies dvideginio) ir drėgmės išskiria kiekvienas lankytojas, todėl galime atlikti atitinkamus patikslinimus; sumažinti temperatūrą arba prireikus ją padidinti, kai atšąla“, – aiškino jis, pridūręs, kad sąlygas koplyčioje gali stebėti iš savo asmeninio kompiuterio arba išmaniuoju telefonu.

Vatikano muziejų valdybos direktorius Antonio Paolucci (Antonujus Paolučis) sakė, kad koplyčioje „esama labiausiai stulbinamų kūrinių, kada nors sumanytų žmogaus proto“.

Jis pridūrė, kad naujosios sistemos buvo įrengtos minint Michelangelo mirties 450-ąsias metines, siekiant užtikrinti jo tapybos darbų išlikimą ir geresnį apšvietimą.

Vatikano muziejų valdyba taip pat nurodė ateinančiais metais tirsianti galimybę aprūpinti lankytojus vienkartiniais „išmaniaisiais akiniais“, panašiais į „Google Glass“, kad užvertę galvas ir mėgindami įžiūrėti garsųjį Adomo bei Dievo, tiesiančių vienas kitam rankas, atvaizdą, jie galėtų patirti visiškai naują trimatės erdvės įspūdį.


Šiame straipsnyje: Siksto koplyčiaVatikanasRoma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių