P. Picasso paveikslas aukcione Niujorke parduotas už 103,4 mln. dolerių

Pablo Picasso (Pablo Pikaso) meilužės ir mūzos Marie-Therese Walter (Mari Terezos Valter) portretas „Moteris, sėdinti prie lango“ (Femme assise pres d'une fenetre) ketvirtadienį „Christie's“ aukcione Niujorke buvo parduotas už 103,4 mln. dolerių (85,5 mln. eurų) su mokesčiais, pranešė aukcionų namai.

1932-aisiais pabaigtas paveikslas buvo nupirktas po 19 min. varžymosi už 90 mln. dolerių (74,5 mln. eurų), tačiau pridėjus mokesčius ir komisinius ši suma pasiekė 103,4 mln. dolerių, nurodė aukcionų namai.

„Christie's“ šio meno kūrinio, kurį nupirko aukcione internetu dalyvavęs pirkėjas iš Kalifornijos, vertę preliminariai įvertino 55 mln. dolerių (45,5 mln. eurų).

Šis pardavimas patvirtina ne tik meno rinkos gyvybingumą, nepaisant COVID-19 pandemijos, bet ir ypatingą P. Picasso (1881–1973) statusą.

Geras ketvirtadienio aukciono rezultatas, per kurį surinkta bendra suma siekia 481 mln. dolerių (beveik 398 mln. eurų), „rodo realų grįžimą į normalų gyvenimą ir siunčia žinią, kad meno rinka tikrai grįžo į savo vėžes“, sakė „Christie's America“ prezidentė Bonnie Brennan (Boni Brenan).

P. Picasso paveikslas „Moteris, sėdinti prie lango“ buvo įsigytas vos prieš aštuonerius metus Londone už 28,6 mln. svarų (apie 40,2 mln. dolerių; 33,2 mln. eurų dabartiniu kursu) – mažiau nei pusę ketvirtadienį Niujorke pasiūlytos kainos.

Penki šio ispanų dailininko darbai jau yra peržengę simbolinę 100 mln. dolerių (82,7 mln. eurų) žymą.

P. Picasso „Alžyro moterys (O versija)" („Les Femmes d'Alger (Version O)") 2015 metais tapo brangiausiai parduotu šio menininko paveikslu, už kurį Niujorke buvo sumokėta 179,4 mln. dolerių (148,4 mln. eurų dabartiniu kursu).

„Christie's“ XX ir XXI amžių meno departamento viceprezidentė Giovanna Bertazzoni (Džovana Bertaconi) sakė, kad P. Picasso asmeninis gyvenimas, jo aura ir meilės ryšiai jaudina ir šiandien, nors pirmieji jo darbai sukurti daugiau kaip prieš 100 metų.

„Jie vis dar neįtikimai šiuolaikiški ir mums daug ką pasako“, – pridūrė ji.

Ketvirtadienio „Christie's“ aukcione pirmą kartą per dvejus metus už meno kūrinį sumokėta suma peržengė 100 mln. dolerių ribą. 2019 metų gegužę 1890-ųjų Claude'o Monet (Klodo Monė) paveikslas iš jo šieno stirtų serijos „Sotheby's“ aukcione, taip pat Niujorke, parduotas už 110,7 mln. dolerių (91,6 mln. eurų dabartiniu kursu).

Jeano-Michelio Basquiat (Žano Mišelio Baskija) paveikslas „Šiuo atveju“ (In this Case) antradienį „Christie's“ pirmame dideliame pavasario aukcione buvo nupirktas už 93,1 mln. dolerių (76,5 mln. eurų).

1932-ieji, kai P. Picasso nutapė „Moterį, sėdinčią prie lango“, dažnai laikomi produktyviausiu jo karjeros periodu. Tiems vieniems metams buvo skirta daug svarbių jo darbų parodų.

„Christie's“ ketvirtadienio aukcionas buvo sėkmingas kalbant ir apie moterų dailininkių darbus – keli iš jų parduoti už rekordines šioms menininkėms sumas.

„Šįvakar matėme neįtikimas viso XX amžiaus menininkių moterų [darbų] kainas“, – sakė viena XX amžiaus meno aukciono vadovų Emily Kaplan (Emili Kaplan).

„Rekordai pasiekti dėl Barbaros Hepworth (Barbaros Hepvort) ir Grace Hartigan (Greis Hartigan). Dėl Alice Neel (Elis Nil), [kurios darbai] išgyvena tikrą pakilimą rinkoje ir [yra eksponuojami] parodoje Metropoliteno meno muziejuje, padvigubintas ankstesnis aukciono rekordas“, – nurodė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Nu , nežinau , mano akiai tai tikrai ne menas ..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių