Pagalbos portretas, arba itin užkrečiamas gėrio virusas

Kam nesinori turėti kokybišką savo, šeimos, vaikų nuotrauką? Bet dažnai galimybės trukdo išpildyti šį norą, nes profesionalo portretas yra nepigus dalykas. Tai beveik prieš dešimtmetį suprato vienas garsus amerikiečių fotografas, atradęs būdą  praskaidrinti žmonių kasdienybę pasitelkiant savo profesiją.

Šiandien tūkstančiai profesionalų visame pasaulyje spėjo tapti gražios iniciatyvos "Help-Portrait" dalimi. Apie šį projektą "Kauno dienai" pasakojo vienas pirmųjų prieš šešerius metus prie jo prisijungusių lietuvių – fotografas Darius Merkšaitis.

Geometrinė gerumo progresija

"Projekto "Help Portrait" idėja – amerikiečių fotografo Jeremy Cowarto, tai jis pradėjo daryti šį projektą dar 2008-aisiais. Savo mintimi fotografuoti paprastus žmones, esančius aplink mus, ypač tuos, kurie negali sau leisti profesionalios fotografijos paslaugų, Jeremy pasidalijo internete", – apie amerikiečio kolegos pradėtą kelią pasakoja Darius.

Nuo to laiko šis judėjimas, vienijantis ne tik fotografus, bet ir profesionalius vizažistus, plaukų stilistus ir kitaip prie gražios iniciatyvos prisidėti galinčius savanorius ėmė burti entuziastų komandas gausybėje šalių. Šiandien jis prigijęs net 67-iose pasaulio valstybėse. Jam priklausantys savanoriai kiekvienų metų pirmąjį gruodžio šeštadienį organizuoja mažą šventę tiems, kurie patys jos sau surengti negalėtų.

"Ir į Lietuvą, žinoma, projektas atkeliavo per visagalį internetą: kažkas rado informaciją apie Amerikoje vykstantį projektą ir pasidalijo šia idėja Lietuvoje su savo draugais, kurie susiorganizavo ir padarė čia gražią pradžią. Oficialiais duomenimis, Lietuvoje projektas vyksta nuo 2009-ųjų", –  pasakojo jo dalyvis D.Merkšaitis.

Tereikia suburti komandą, surasti žmones, kuriuos norima nudžiuginti nemokamais portretais, nufotografuoti juos, nuotrauką atspausdinti, įrėminti ir padovanoti.

"Pats prie projekto prisijungiau 2011 m., projektas įgijo pagreitį ir prisijungė daugiau Lietuvos miestų: Alytus, Jonava, Bubiai (Kauno r.), Plungė, Vilnius ir Molėtai. Štai, pavyzdžiui, 2011-ųjų gruodžio 10 d. Kaune, "Megoje", buvo įrengtos penkios improvizuotos fotostudijos, kuriose darbavosi dvylika fotografų, aštuonios kirpėjos, penkios makiažo specialistės ir 60 savanorių, kurie nuo pat ankstyvo ryto kūrė laikinas fotostudijas, darbo vietas nuotraukoms retušuoti, spausdinti ir įrėminti. Nuo 9 iki 20 val. čia apsilankė daugiau kaip 300 žmonių, buvo padovanoti 126 portretai", – užkrečiantį gerumo pavyzdį prisiminė Darius.

Kai portretas virsta pagalba

Gali pasirodyti, kad "Help-Portrait" yra gan komplikuotas ir daug pastangų reikalaujantis projektas, tačiau, pasak jo dalyvio D.Merkšaičio, iš tikrųjų viskas vyksta gan paprastai: "Tereikia suburti komandą, surasti žmones, kuriuos norima nudžiuginti nemokamais portretais, nufotografuoti juos, nuotrauką atspausdinti, įrėminti ir padovanoti. Yra nustatytos pagrindinės taisyklės, kurių laikomasi, o visa kita priklauso nuo fotografų iniciatyvos."

Projekto esmė – profesionaliomis nuotraukomis pradžiuginti tuos, kurie patys sau to leisti negalėtų. Pavyzdžiui, šiam gražiam judėjimui priklausantys fotografai savo paslaugas suteikia ligoninių pacientams, vienišiems senoliams, sunkiai besiverčiančioms šeimoms.

Su Dariumi kalbėjomės iš karto po šiemet Linksmakalnyje vykusios fotosesijos. Jaunas vyras prasitaria, kad kartais būna nelengva nuspręsti, ką fotografuoti: "Jau iškart po metų įvykio (pirmąjį gruodžio šeštadienį įvykusios fotosesijos – red. past.) su draugais, kolegomis pradedame galvoti, kur vyksime kitais metais (šypsosi). Kiekvienas siūlome, renkame, diskutuojame. Potencialių vietų tiek daug, o mūsų galimybės ribotos. Bet stengiamės aplankyti kuo daugiau taškų. Organizuojamos mobilios komandos-studijos, kurios važiuoja į vaikų socializacijos centrus, senelių, kūdikių ir vaikų globos namus."

Viena griežtų "Help-Portrait" taisyklių yra ta, kad fotosesijų tikslas negali būti komercija ar galimybė fotografams papildyti savuosius darbų aplankus puikiomis nuotraukomis, iliustruoti internetiniams puslapiams ar pardavinėti. Atvirkščiai – tikslas yra skirti laiko ir dėmesio fotografijose įamžinamiems žmonėms.

"Geras angliškas paaiškinimas: "Help-Portrait is about giving the pictures, not taking them" ("Help-Portait yra skirtas duoti nuotraukas, o ne jas pasiimti"). Griežta projekto taisyklė – jokios reklamos fotografams ar makiažo meistrams", – pasakoja Darius.

Kiekviena nuotrauka – istorija

Kai kalbama apie šį fotografus visame pasaulyje subūrusį judėjimą, būtina nepamiršti, kad nuotrauka čia nėra vien popieriuje atspausdintas žmogaus atvaizdas – tai su didžiuliu susidomėjimu ir aistra pagauta jo istorija, suteiktas dėmesys, galimybė jam būti pamatytam ir išgirstam.

Apie tai, ką iš tikrųjų gali viena nuotrauka, susimąstė ir mūsų pašnekovas – jau daugiau kaip dešimt metų profesionalaus fotografo duoną valgantis Darius: "Emocijos, nuotaika, reiškinys, gamtos grožis ir daugybė kitų dalykų gali būti išreiškiama tiesiog nuotraukomis. Kartais jos kelia pyktį, dažnai susižavėjimą, taip pat pralinksmina ir priverčia aiktelėti iš nuostabos. Fotografuoti galima viską, čia nėra jokių apibrėžimų ar formulių, tereikia tinkamo kampo, apšvietimo, laiko ir vietos. Žvelgdami į istorines fotografijas dar ir šiandien galime stebėti praeities įvykius, turėjusius didžiulę įtaką šiandienei visuomenei ir pasauliui. Kartais fotografijos galia didesnė nei dokumentų. Nuotraukos netgi gali išreikšti nepasakytus žodžius, vadinasi, jų vertė tampa neįkainojama…"

Prieš visas "Help-Portrait" fotosesijas su fotografuojamais žmonėmis dirba profesionalūs makiažo meistrai, plaukų stilistai, o savanoriai atidžiai klausosi ir užrašo fotografuojamųjų istorijas. O tai šių žmonių gyvenime tikrai nevyksta dažnai...

Emocijos, nuotaika, reiškinys, gamtos grožis ir daugybė kitų dalykų gali būti išreiškiama tiesiog nuotraukomis.

Parodyti: esate nuostabūs

Paklaustas, kuo jį patį taip sužavėjo ši iniciatyva, kad nusprendė jam skirti nemažai savo laiko, pašnekovas atsako: "Siekis parodyti žmonėms, kad jie yra nuostabūs. Noriu, kad jie jaustųsi svarbūs, ypatingi ir vertinami. Kad ne tik gautų dovanų savo kokybišką gražų portretą, bet ir nors kelias minutes mano, visos komandos narių dėmesio, bendravimo…" Greičiausiai tai vienas didžiausių paskatinimų ir kitiems prie projekto prisijungusiems žmonėms, kurių gausu visame pasaulyje.

Tačiau niekam ne paslaptis, kad, darant gerus darbus kitiems, pozityvios emocijos grįžta atgal. "Kiekvienais metais gauni naują pliūpsnį emocijų ir įspūdingų istorijų. Visos jos labai skirtingos ir visos jautrios", – prisipažįsta jaunas vyras, prisimindamas vieną labiausiai atmintin įstrigusių projekto akimirkų.

"2012 m. fotografavau Šveicarijos kaime, Jonavos rajone, – pasakoja Darius. – Atėjusios šeimos, vaikai rašė ir klijavo lapelius su Kalėdų palinkėjimais ant simbolinės norų lentos. Tarp kelių žemiškų vaikiškų pageidavimų, tokių kaip "noriu naujo kompiuterio, telefono", keli buvo išskirtiniai. Itin į širdį įstrigo lapelis, kuriame buvo parašyta: "Noriu turėti nors vieną gerą draugę…"

Žiupsnelis statistikos

Rūpestingai fiksuojamos ne tik įamžinamų žmonių istorijos, bet ir konkreti statistika, pavyzdžiui, tikslūs skaičiai, kiek tam tikroje valstybėje darbavosi savanorių, kiek žmonių buvo įamžinta, kiek jų gavo savo portretus.

Šie skaičiai netrunka įtikinti, kad "Help-Portrait" nėra tik vietinės reikšmės gerumo akcija, o veikiau visame pasaulyje paplitęs gerumo gestas, praskaidrinantis tiek savanorių, tiek ir jų modelių kasdienybę. Štai, pavyzdžiui, per projekto vykdymo metus Lietuvoje jau buvo įteikti net 7 tūkst. profesionalių portretų. Kalbant apie pasaulinius skaičius, jie dar įspūdingesni – nors kol kas pastarųjų metų duomenys dar nėra iki galo susumuoti, šiandien yra padovanoti 381 856 portretai, dalyvavo 75 tūkst. 442 savanoriai, 67 šalyse vyko 3 049 renginiai.

Tiesa, tam kad prisijungtumėte prie šio projekto, nebūtina turėti tiek profesionalios darbo patirties, kiek yra jos sukaupęs Darius. Kur kas svarbesnis yra noras skirti laiko aplinkiniams bei sugebėjimas akimirką sustoti ir dovanoti savo dėmesį kitiems. Net jei rankose nėra tekę laikyti profesionalaus fotoaparato, galite prisidėti prie projekto užrašinėdami nuotraukų herojų istorijas ar vykdydami kitas prasmingas veiklas. Juk auksinė visatos taisyklė byloja – gerumas, duotas kitiems, grįžta su kaupu...

Daugiau informacijos apie projekto veiklą Lietuvoje:  internetiniame puslapyje ir socialiniame tinklalapyje "Facebook".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių