Panemunės pilyje – legendinis Armėnijos nacionalinis bigbendas

Esate džiazo gurmanas ir ieškote išskirtinių ritmų? Tarptautinis festivalis „Džiazo dienos Tauragėje“ plečia savo ir atlikėjų geografines ribas – liepos 20 d. kviečia atvykti į Panemunės pilį ir paklausyti legendinio Armėnijos nacionalinio bigbendo koncerto.

Nepraleiskite progos pasimėgauti garantuotai gera džiazo muzika ir pajuskite šimtmečius neblėstančią Panemunės pilies magiją nutolus vos valandą kelio nuo Kauno.

Lietuvoje Armėnijos nacionalinis bigbendas koncertuos pirmą kartą. Ilgus dešimtmečius trukusi koncertinė veikla bigbendui pelnė publikos simpatijas ir pripažinimą visame pasaulyje. Tai – vieni ryškiausių Armėnijos džiazo grandų, savo kūryboje jungiantys tradicijas ir modernų skambesį. Bigbendo repertuare skambės visame pasaulyje atpažįstami džiazo standartai, autentiškos tautinio stiliaus kompozicijos, atliekamos nacionaliniais instrumentais, o taip pat ir modernios interpretacijos bei aranžuotės.

Meistriškumu ir novatoriškumu išsiskiriantis orkestras išgyveno audringą ir permainingą istoriją. Praeitame šimtmetyje ketvirtajame dešimtmetyje talentingas muzikantas ir kompozitorius Artemijus Ayvazianas subūrė džiazo orkestrą, per labai trumpą laiką pelniusį šlovę ir pripažinimą. Vėliau orkestrui net 36 metus vadovavo legendinis pianistas ir kompozitorius Konstantinas Orbelijanas. Orkestras garsėjo aukštu muzikantų meistriškumu, koncertavo su talentingais solistais. Būtent šio sumanaus vadovo dėka orkestras pelnė tarptautinį pripažinimą ir buvo tarp pirmųjų Sovietų Sąjungoje 1975 metais surengusių muzikinį turą džiazo gimtinėje Jungtinėse Valstijose.

Bigbendo repertuare skambės visame pasaulyje atpažįstami džiazo standartai, autentiškos tautinio stiliaus kompozicijos, atliekamos nacionaliniais instrumentais, o taip pat ir modernios interpretacijos bei aranžuotės.

Bigbendas ir šiomis dienomis tęsia garbingą dar Ayvazyano ir Orbelijano pradėtą istoriją – kolektyvo koncertinė veikla pelnė daug tarptautinių apdovanojimų, orkestras įrašė 3 albumus („Mountin Dance“, „Armenian Jazz Band“, „Masisamba“). Meno direktoriaus ir dirigento Armeno Martirosiano ir išskirtinio talento muzikanto, saksofonisto bei orkestro lyderio Armeno Hyusnuntso pastangomis į orkestrą įsiliejo jauni muzikantai. Bigbendo atliekamai muzikai būdingas išskirtinis dėmesys jaunųjų muzikantų kūrybos ieškojimams ir modernūs motyvai, skambantys šiuolaikinių Armėnijos kompozitorių Artashes Kartaliano, Armeno Martirosijano, Vahagno Hayrapetijano, Armeno Hyusnuntso ir Martino Ulikhanijano kūriniuose.

Šiemet bigbendui sukanka 80 metų, todėl vakaras su džiazo legenda tikrai bus ypatingas. Svečiai iš tolimosios Armėnijos dovanos klausytojams retą progą patirti džiazo virpulius. Džiaze įmanomos netikėčiausios variacijos. Niekad nežinai, kur atlikėjas nuspręs nuvesti klausytoją. Tad jei džiazas ir vasara kaitina kraują, būtinai atvykite į Panemunės pilį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių