Panevėžyje atidaryta R. Gailiūno paroda

Albino Vološkevičiaus „A galerija“ Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre atidarė galerijų meno mugėje „ArtVilnius“ 2013-iaisiais pripažinto geriausio Lietuvos menininko, tapytojo Raimondo Gailiūno parodą „Jeronimai, mes gyvename visai netoliese“.

Rokiškyje gyvenantis tapytojas sako kuriantis daugiaplanę gyvenimo versiją ir įvykius iš esmės panašius į  XV–XVI amžiaus sandūroje gyvenusio Nyderlandų tapytojo Jeronimo Boscho, taip pat mėgusio daugiaplaniškumą, kūrinius. Todėl vaizduodamas įvairias gyvenimo situacijas dailininkas paroda tarsi  kreipiasi į J. Boschą – „Jeronimai, mes gyvename visai netoliese“.

„Iš esmės, ar labai pasikeitę, taigi kuriame pragarus patys sau, paskui projektuojam aplinkon. Technologijos pasikeitė, tik gal mano darbas ne toks tragiškas, gal mokslo laimėjimai pakoregavo pragarą, jis linksmesnis  šiek tiek“, – kalbėjo tapytojas.

Menotyrininkai R. Gailiūno darbus vadina galingu spalvos užtaisu, kurį pagyvina paties dailininko pasakojimai. Naudodamas ryškų koloritą, aštrius spalvų derinius, tapytojas kuria ironiškas ir tragiškas istorijas, jas savaip interpretuodamas. Menininkas priklauso dailininkų grupei „Angis“.

„Jis yra tos angies grupės oda, ta marga, žaižaruojanti oda, ir kartu tas nuodas, tas geluonis. Iš tikrųjų Raimondas Gailiūnas nebijo kabinti labai skausmingų, kartais baisių temų, bet jas pasakoja lengvai, su ironija ir grynai su Gailiūnišku humoru, manau, tame ir slypi jo išskirtinumas“, – sakė menotyrininkas dr. Vidas Poškus.

„Jis kelia tą klausimą, kada kažkas yra negerai ir jis negali tylėti, jis turi apie tai pasakyti, nepiešti. Kas yra graudu, visiems priimtina ir visiems natūralu, o kelia problemą, ją vysto ir nagrinėja, pateikia mums susimąstyti, įvertinti ir padaryti išvadas“, – teigė parodos kuratorius Albinas Vološkevičius.

Paroda „Jeronimai, mes gyvename visai netoliese“ Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre veiks iki gegužės 20 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių