Pasaulinė meno rinka vertina Lietuvos dailininkų darbus

Pavasariniai meno aukcionai prasidėjo efektingai: vienas garsiausių Pablo Picasso darbų - portretas „Marija Teresė Valter“ - Londono „Sotheby's“ aukcione buvo parduotas už 55,7 mln. Eur. Tai - antra didžiausia Europoje kada nors parduoto meno kūrinio kaina. (Pirmoje vietoje išlieka Alberto Giacometti darbas „L'homme qui marche“, 2010 m. parduotas už 64,9 mln. Eur.) Žinovai sako, kad iš Lietuvos kilusių menininkų darbų kainos, nors ir ne tokios, tačiau gana įspūdingos.

Aukciono namų ARS VIA vadovo Algirdo Petraičio nuomone, sezono pradžia - intriguojanti. Iš Lietuvos kilusio Chaimo Sutino darbas „Moteris su lėlėmis“ (pranc. Femme a la poupee) tame pačiame „Sotheby's“ parduotas už 1,15 mln. Eur. Ch. Sutinas padarė didelę įtaką ekspresionistų judėjimui: įkvėptas klasikinės europietiškos tapybos tradicijų, jis išvystė individualų stilių, pirmenybę teikdamas formai, spalvai bei tekstūrai, o ne tam, kas vaizduojama, tokiu būdu padėdamas pamatus abstrakčiam ekspresionizmui. Dar du Ch. Sutino darbai tą pačią dieną įsigyti „Christies“ aukcione už 1 mln. Eur ir už 251 tūkst. Eur.

Kito iš Lietuvos kilusio pasaulinio garso menininko Žako Lipšico skulptūra „Pusiau stovinti figūra“ (angl. Half standing figure) „Sotheby's“ aukcione parduota už 346 tūkst. Eur. Deja, tame pačiame aukcione už 13,4 tūkst. Eur išstatytas vėlyvojo kūrybos laikotarpio darbas liko be savininko.

„Garsiausiuose pasaulio aukcionuose vasario 28-kovo 1 d. buvo parduoti ir klasikiniai dviejų litvakų darbai: Theo Tobiasse kūriniai įvertinti 13,3 tūkst. ir 14 tūkst. Eur, o Samuelio Bako drobė - kone 10 tūkst. Eur“, - sakė A. Petraitis.

Šių metų sandūroje JAV „Clars“ aukcione už beveik 10 tūkst. Eur nupirktas tapytojo Adomo Galdiko „Rudens peizažas“. A. Petraičio teigimu, dailininkas gamtos paslaptingumą, mistiškumą išreikšdavo per ypatingą spalvos pajautimą: itin ryškių spalvų potėpiais pasižymi ir parduotasis darbas.

Dar šeši iš Lietuvos kilusių autorių kūriniai įvairiuose Europos aukcionuose bus pardavinėjami per artimiausias dvi savaites.

Štai kovo 15 d. Vilniuje, ARS VIA aukcione, bus galima įsigyti subtiliai romantišką XIX a. dailininko Vladislovo Dmachausko darbą „Auštant“, sukurtą 1879 m. Pradinė darbo, kuriame iš prietemos išsiskiria besiganančių arklių grupė ir laužo liepsnų nušviestos piemenų figūros, pardavimo kaina siekia 16 tūkst. Eur.

Kovo 18 d. (data netikėtai nukelta į 25 d.) Lenkijoje, aukcione „Agra Art“, puikuosis net keli lietuviški darbai. Tai - reprezentacinis Kazimiero Alchimavičiaus paveikslas „Milda“ (1890 m.), eksponuotas įvairiose nacionalinėse ir tarptautinėse parodose. Nors itin jausmingu ir saldžiu laikomas K. Alchimavičiaus kūrinys yra su defektais (paveikslo šonuose trūksta po 40 cm), jo įvertinimas siekia 112,5 tūkst. Eur. Lenkijoje bus parduodamas ir Ferdinando Ruščico 1911 m. sukurtas „Obelų sodas“. Mistiškas, tamsių potėpių nestokojantis paveikslas įvertintas 17,5-22,5 tūkst. Eur.

ARS VIA vadovo teigimu, dar reikėtų paminėti mažai kam Lietuvoje žinomo dailininko Eugenijaus Kazimierovskio, nemažą laiko dalį gyvenusio Vilniuje, 1908 m. meistriškai atliktą darbą „Madzia“, kurio kaina turėtų svyruoti nuo 35 iki 50 tūkst. Eur. E. Kazimierovskis daugiausiai tapė realistinius peizažus, portretus ir natiurmortus. Realistiški jo kūriniai atspindi simbolizmo įtaką ir pasižymi tendencija stilizuoti. Deja, dauguma darbų po dailininko mirties buvo prarasti.

„E. Kazimierovskis - žinomiausio pasaulyje paveikslo iš Lietuvos -„Jėzus gailestingasis“ (1934 m.) - autorius. Šio paveikslo reprodukcijoms meldžiasi milijonai katalikų visame pasaulyje, tačiau jo originalas kabo Vilniuje, Dievo gailestingumo šventovėje“, - dėmesį atkreipė A. Petraitis.

Kovo 23 d. Vilniaus aukcione už 14 tūkst. Eur bus parduodamas Ivano Trutnevo gyvenimo saulėlydyje nutapytas darbas „Rastinukas“ ir lyriškas Antano Žmuidzinavičiaus 1929 m. peizažas „Puntukas“, kurio pradinė kaina - 12,5 tūkst. Eur.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ui,

ui, portretas
nu kur tie etniniai lietuviai ............ar tik Wilno aukcione vaidenasi

Jonas

Jonas portretas
Kainos kainomis, bet Samuelio Bako tapybos darbai meniniu požiūriu žymiai vertesni ir už Pikaso tepliones. Finansinė meno išraiška dar nieko nereiškia.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių