Pasikeitęs etnografinis Musteikos kaimas kviečia į pasimatymą

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį, kovo 24 d., Kultūros ministerija kviečia į ekskursiją po vienuolika atnaujintų etnografinio Musteikos kaimo (Varėnos r.) sodybų.

Renginio dalyviai bus supažindinti su dvejus metus trukusio tradicinės architektūros atgaivinimo projekto rezultatais.

Musteikos kaimas yra unikalus ir saugomas valstybės kaip Dzūkijos nacionalinio parko dalis, tradicinių dzūkų sodybų pavyzdys, išlikęs iki šių dienų. Tai lietuviškos architektūros paminklai, kurie drauge su gyventojais bei kaime organizuojamais kultūriniais renginiais panašėja į etnokultūros draustinį.

Prieš keletą metų Musteikos kaimo bendruomenė susitelkė, siekdama užtikrinti autentišką šio kaimo paveldo išsaugojimą. Tai įgyvendinti padėjo EEE finansinio mechanizmo ir Lietuvos valstybės parama, skirta pagal Kultūros ministerijos įgyvendinamą programą „Kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimas ir atgaivinimas“.

Dvejus metus trukusio projekto metu buvo atstatoma autentiška pastatų danga, langai, durys, mažoji architektūra, tvarkomos pažeistos konstrukcijos, įrengiama priešgaisrinė apsauga. Įgyvendinti darbai prisidėjo prie tradicinės medinės architektūros, kultūrinio kraštovaizdžio išsaugojimo ir puoselėjimo, žmonių gyvenimo kokybės gerinimo, vietovės turistinio patrauklumo didinimo ir tapo gerosios praktikos pavyzdžiu kitiems Lietuvos kaimams.

Renginio metu vyks ekskursija, įgyvendintų darbų pristatymas ir diskusija. Norintys dalyvauti kviečiami užsiregistruoti el. paštu pieniu20@gmail.com arba telefonu 8 698 31206 iki kovo 23 d. (pateikiant dalyvio vardą, pavardę, atstovaujamą instituciją ir kontaktinę informaciją).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių