Poe­tė I. Va­lan­ti­nai­tė – at­vi­rai apie kū­ry­bą, kas­die­ny­bę ir lai­mę

Prieš de­šimt­me­tį į Lie­tu­vos li­te­ra­tū­ros pa­sau­lį su ei­lė­raš­čių kny­ga „Žu­vim ir le­li­jom“ įžen­gu­si Ind­rė Va­lan­ti­nai­tė tuo­met ne vie­ną nu­ste­bi­no at­vi­ru­mu ir in­ty­mių te­mų gvil­de­ni­mu.

Jau­nos poe­tės kū­ry­ba bren­do ir kei­tė­si, tačiau bū­din­gas jaut­ru­mas, mo­te­riš­ku­mas bei su­bti­lus ties­mu­kiš­ku­mas. Pa­ti Ind­rė, net pa­klaus­ta apie kas­die­nius da­ly­kus, su­ge­ba iš­sau­go­ti ge­bė­ji­mą juos nu­pa­sa­ko­ti kiek ma­giš­kai, int­ri­guo­jan­čiai ir tie­siog... poe­tiš­kai!

– Kaip, žvel­giant jū­sų aki­mis, bė­gant me­tams pa­si­kei­tė jū­sų kū­ry­ba? Gal­būt pa­gal kin­tan­čias ver­ty­bes ar įgy­tą pa­tir­tį pa­ki­to jos tu­ri­nys, sti­lius ar pa­grin­di­nė idė­ja?

– Ei­lė­raš­čiai kei­čia­si kar­tu su ma­ni­mi. Kny­gos pa­si­ro­do kas pen­ke­rius me­tus. Tai­gi, tie po­ky­čiai ga­na leng­vai pa­ste­bi­mi. Pir­mo­je – vai­kys­tės ir mer­gys­tės pa­tir­tys, ant­ro­je – bran­des­nis po­žiū­ris, to­ji kū­ry­ba – tar­si him­nas mo­te­riš­ku­mui, o tre­čio­je, ku­ri pa­si­ro­dys ki­tais me­tais, ban­dau pri­si­kas­ti kuo ar­čiau vi­sa ko es­mės, su­tal­pin­ti pa­sau­lį į ke­lis žo­džius. Ma­nau, kad ge­ra poe­zi­ja yra ta, ku­ri nu­skaid­ri­na ir pa­de­da pa­ma­ty­ti tai, kas šiaip įpras­to­je mū­sų kas­die­ny­bė­je ne­ma­to­ma. Bū­tent to­kią ir no­rė­čiau kur­ti.

Ge­ra poe­zi­ja yra ta, ku­ri nu­skaid­ri­na ir pa­de­da pa­ma­ty­ti tai, kas šiaip įpras­to­je mū­sų kas­die­ny­bė­je ne­ma­to­ma.

– Jū­sų kū­ry­ba bu­vo kri­ti­kuo­ta dėl itin at­vi­ro kal­bė­ji­mo apie da­ly­kus, ku­rie dėl kaž­ko­kių prie­žas­čių mū­sų vi­suo­me­nė­je vis dar yra ta­bu. Ar esa­te to­kia pat at­vi­ra ir gy­ve­ni­me? O gal at­virkš­čiai – bend­rau­da­ma esa­te ge­ro­kai kuk­les­nė ne­gu sa­vo ei­lė­se?

– Kai ku­rie ei­lė­raš­čiai te­bu­vo ma­žy­tės pro­vo­ka­ci­jos. Bū­da­ma 18-os ar 20-ies me­tų, lei­dau sau pa­žais­ti. Tai­gi, to­ji kri­ti­ka ma­nęs nė kiek ne­žei­dė, o tik kė­lė šyp­se­ną. Bend­rau­da­ma ar­ti­miau­sia­me bū­ry­je esu itin at­vi­ra, kar­tais, net jei­gu ir su­ge­bu pa­ty­lė­ti, tai, ką gal­vo­ju, pa­ra­šy­ta ant vei­do. Pas­te­bė­jau, kad ma­no bend­ra­vi­mas su pa­čiais bran­giau­siais žmo­nė­mis pa­si­žy­mi sai­kin­gu ir ele­gan­tiš­ku ties­mu­ku­mu. Pa­ti la­biau­siai ne­mėgs­tu me­lo ir dvi­vei­džių žmo­nių. Ma­nau, kad bū­da­mi at­vi­ri tau­po­me vie­ni ki­tų lai­ką. Ki­ta ver­tus, kar­tais svar­biau­sia lai­ku ir vie­to­je pa­ty­lė­ti. Vis­kas pri­klau­so nuo si­tua­ci­jos. Pats di­džiau­sias iš­min­ties po­žy­mis – ge­bė­ti jas at­skir­ti ir at­pa­žin­ti.

– Daž­nai au­to­riai, gy­ve­ni­me at­ra­dę lai­mę ir ra­my­bę, su­si­du­ria su sun­ku­mais ku­riant. At­ro­do, jog liū­de­sys ar pyk­tis yra kur kas di­des­nis kū­ry­bos va­rik­lis ne­gu vi­di­nė har­mo­ni­ja, o ją pa­sie­kus mū­zos ne­beap­lan­ko. Ar tai bū­din­ga ir jums? O gal at­virkš­čiai?

– Skaid­rus liū­de­sys nė­ra blo­gas da­ly­kas, ta­čiau nuo ko­kių 25-erių su­pra­tau, kad bū­tent har­mo­ni­ja, pa­ti pa­pras­čiau­sia vir­tu­vi­nė lai­mė ir san­tar­vė su sa­vi­mi lei­džia neuž­si­žais­ti ties tuo paaug­liš­ku, ego­cent­riš­ku knai­sio­ji­mu­si po nei­gia­mas emo­ci­jas ir kan­čios paieš­kas. As­me­ny­bės dar­na lei­džia pa­kil­ti ke­liais laip­te­liais aukš­čiau, ta­da at­si­ran­da dau­giau švie­sos ir leng­viau ras­ti bū­dų tuo da­ly­tis su ki­tais. Kai jau­čiuo­si iš­ties pra­stai – ne­ku­riu. Yra ne­ma­žai itin švie­sių ir itin ta­len­tin­gų as­me­ny­bių. No­riu ly­giuo­tis į to­kius gra­žius pa­vyz­džius.

– Ko­kie au­to­riai – di­džiau­si jū­sų au­to­ri­te­tai?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Moteris

Moteris portretas
Labai šilti atsakymai. Nuostabu! Paskatino susimąstyti.. kur slypi tikrasis grožis. Ačiū.

Pastebejimas

Pastebejimas portretas
Puikus klausimai - geri ir gilus atsakymai. Daugiau tokiu interviu.

paprasta namų šeimininkė

paprasta namų šeimininkė portretas
Kiekvienas turi teisę save išreikšti savaip. Neskaičiau aš Jūsų eilių, bet nežinau kur Lietuvoje galima pajusti pagarbą moteriai, kuri yra tiesiog paprasta savo vyrą, šeimą ir vaikus mylinti namų šeimininkė. Lietuvoje šiuo metu ir tikriausiai dar ilgai bus vertinamos tik karjeristės, "žinančios ko nori ir siekia bet kokia kaina". Apskrita Lietuvoje susidaro įspūdis, kad vertinami tik verslininkai ir verslininkės, tik tiek kas daro verslą ir kala pinigus, o apie kitas profesijas tiesiog nutylima kaip apie lūzerius arba antrarūšius. Net darbo ieškantiems pasiūlymai susiję tik su verslu, pinigais, prekyba. O profesijos, kuriose dirbama su žmonėmis, ypač pažeidžiamiausiais, yra žiauriai nuvertintos, ir apmokamos prasčiau nei valytojų. Susidaro toks įspūdis, kad Lietuvoje visi verslininkai, prekiautojai ir absoliučiai sveiki ir stiprūs, galintys savimi pasirūpinti iš mizerinių valstybės pašalpų. Nežinau ar per ateinančius šimtą metų ši "pagarba paprastoms namų šeimininkėms" Lietuvoje bus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių