Prasidedanti frankofonijos šventė Lietuvoje truks visą kovą

  • Teksto dydis:

Tarptautinė frankofonijos diena kovo 20-ąją visame pasaulyje minima nuo 1990 metų. Lietuvoje šiai tarptautinei datai paminėti, prancūzų kalbai ir frankofoniškoms kultūroms švęsti skiriamas visas kovo mėnuo, – planuojama daug renginių įvairioms publikoms.

Prancūzų institutas Lietuvoje, bendradarbiaudamas su Valonijos-Briuselio atstovybe, Kanados ambasados biuru, Rumunijos ambasada, Šveicarijos ambasada ir Lietuvos partneriais, siūlo turtingą, per 40 renginių numatančią programą. 

Visoje Lietuvoje bus pasiūlyta koncertų, filmų, parodų, konferencijų, paskaitų ir žaidimų, kurių metu lietuviai galės atrasti ir naujai pažinti kultūras, kurias vienija prancūzų kalba. 

Keletas svarbesnių programos renginių:  

Frankofonijos mėnuo Kaune

Kovo 1 d. kasmetinį Frankofonijos mėnesio renginių ciklą pradeda Kauno technologijos universiteto (KTU) Prancūzų kultūros centras. Renginiai visuomenei pristatomi pagal keturias sritis: filosofija, literatūra, istorija ir politika.

Jacques'o Prévert'o paroda 

Frankofonijos mėnesį šiandien 18 val. sostinėje (Prancūzų institute, Didžioji g. 1) atidarys 40-ųjų J. Prévert‘o mirties metinių minėjimas. Prancūzų institutas Lietuvoje, kartu su Fatras-Succession Prévert, siūlo 20-ies poeto koliažų parodą. Paroda veiks visą kovo mėnesį. 

Renginys nemokamas, visoms amžiaus grupėms. 

Grupės „Delgrès“ koncertas

Intensyvus ir inspiruojantis šiuolaikinio kreolų bliuzo trio, emigracijos istoriją perteikiantys tekstai. Tai Gvadelupės ir Luizianos susitikimas, bliuzu perpinta Antilų salyno ritmų istorija.  

Kovo 2 d. 19 val. –  Vilniuje; kovo 3 d. 20 val. – Palangoje; kovo 4 d. 19 val. – Kaune.Koncertas mokamas. 

Frankofoniško kino naktis  

Išskirtinė šios kino nakties programa siūlo naują patirtį – 5 filmų peržiūrą nuo 16 val. iki 2 val. ryte, su užkandžiais pertraukos metu.  

Renginys nemokamas, visoms amžiaus grupėms – kovo 3 d., penktadienį, Prancūzų institute, Didžioji g. 1, Vilnius.

Vincent'o Tholomé skaitymai

V. Tholomé dažnai prisistatomas kaip performansų kūrėjas. Jis yra penkiolikos knygų autorius, jo tekstuose poezija persipina su fikcija, šnekamoji kalba su senuoju pasakojimo menu. Savo performansus jis kuria keliaudamas po visą pasaulį (Prancūzija, Belgija, Vengrija, Vokietija, Kvebekas, JAV...) 

Renginys nemokamas, visoms amžiaus grupėms – kovo 17 d., penktadienį, nuo 18 iki 20 val. Paryžiaus kavinėje, Vilniuje. 

„Goût de France / Good France“ 

Trečią kartą iš eilės „Goût de France / Good France“ kovo 21 d. su daugiau nei 2000 virėjų iš penkių žemynų kviečia visus švęsti pavasario dieną kartu su prancūziška virtuve. Šventėje dalyvaujančiuose restoranuose vakarienės metu bus pagerbta prancūzų virtuvė, jos novatoriškumas ir vertybės, kurias ji puoselėja: malonumas dalintis, pagarba kokybiškam maistui.  

Vakarienė įvairiuose Lietuvos miestuose – kovo 21 d. nuo 19 val.  

Paskaitos

Visą kovo mėnesį svečiai profesoriai, mokslininkai ir tyrėjai skaitys paskaitas įvairia tematika: Pascalis Bruckneris – apie progreso krizę, Claude'as Hagège'as – apie kalbų įvairovės svarbą šiandienos pasaulyje, Jacques'as Fontanille'as – apie A. J. Greimo palikimą, Pierre'as Yana – apie prancūzų literatūrą.  

Visa programa - čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių