Prezidentė įžiebė pirmąją šalies Kalėdų eglę ir paragino dovanoti knygų

  • Teksto dydis:

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė įžiebė pirmąją šalies Kalėdų eglę ir paskelbė aštuntosios skaitytojus ir knygos bičiulius telkiančios akcijos „Knygų Kalėdos“ pradžią.

„Šimtmečio Knygų Kalėdos – visų knygos bičiulių šventė! Ir didelių, ir mažų. Vieni kitiems, bibliotekoms ir visai Lietuvai dovanokime skaitymo džiaugsmą bei šviesą. Sukurkime „Knygų Kalėdas“ kartu“, – sakė šalies vadovė.

Akcija kasmet iš naujo papildo bibliotekų lentynas ir skaitytojų gretas. Tačiau neretai bibliotekos turi vos vieną populiarios knygos egzempliorių, kurio eilėje po keletą mėnesių laukia dešimtys skaitytojų. Kartais norimos ir ieškomos knygos bibliotekoje nėra. Todėl šiais metais „Knygų Kalėdos“ kviečia šalies bibliotekoms dovanoti laukiamiausių knygų.

Akcijos svetainėje skelbiama, kokių knygų bibliotekos laukia labiausiai. Pasak prezidentės, knyga – puiki dovana kiekvienam, o padovanota bibliotekai ji taps šimtmečio dovana visai Lietuvai, kuri džiugins ne vieną skaitytoją. Padovanojus knygą iš bibliotekų pateikto sąrašo, galima ne tik sutrumpinti jos laukiančiųjų eilę, bet ir prisidėti stiprinant skaitymo įgūdžius.

Tradiciniame prieškalėdinio laikotarpio startą simbolizuojančiame renginyje Prezidento rūmų Baltojoje salėje susirinkę vaikai, bibliotekininkai ir akcijos bičiuliai klausėsi aktorės Ilonos Balsytės ir muzikanto Martyno Kuliavos dainų ir knygų skaitymų bei choro „Singphonics“ atliekamų tradicinių kalėdinių giesmių.

 

 

Valstybės vadovės inicijuotą akciją įkvėpė gautas Lietuvos vaikų laiškas, kuriame jie papasakojo bibliotekose pasigendantys naujų knygų. Nuo 2011 metų „Knygų Kalėdos“ tapo visuotiniu, knygų bičiulius ir skaitytojus sutelkiančiu judėjimu. Knygas dovanoja ne tik ištikimiausi bibliotekų skaitytojai, bet ir bendruomenės, verslo ir visuomeninės organizacijos, leidėjai ir rašytojai, užsienio šalių ambasados. Per visą akcijos laikotarpį bibliotekoms padovanota per 272 tūkst. knygų.

„Knygų Kalėdos“ įgyvendinamos kartu su Lietuvos bibliotekininkų draugija, Lietuvos leidėjų asociacija, Spaustuvininkų asociacija, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Ugdymo plėtotės centru, knygynais, leidyklomis.

Naujas knygas iki sausio 6 dienos galima nunešti pasirinktai bibliotekai arba palikti knygyne užrašius, kam ji dovanojama. Akcijos partneriai pasirūpins jos pristatymu. Daugiau informacijos rasite svetainėje knygukaledos.lt ir socialinėje paskyroje „Facebook“ @knygukaledos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių