Prisimins pirmąjį lietuvišką vaidinimą

Minint 110-ąsias pirmojo viešo lietuviško spektaklio metines uostamiestyje, susibūrė klaipėdiečiai ir kauniečiai teatralai. Jų iniciatyvą palaikė ir parėmė Klaipėdos kultūros skyrius. Anot jo vedėjos Godos Giedraitytės, bendromis pastangomis šia proga renginių bus apstu.

Aktualu „bekampių Lietuvoje“

Klaipėdos universiteto docento, teatrologo ir režisieriaus dr. Petro Bielskio teigimu, pirmasis viešas lietuviškas spektaklis - Keturakio „Amerika pirtyje”, 1899-aisiais parodytas Palangoje, - buvo ne šiaip žaidimas. Jis susijęs su Vincu Kudirka - žymiausiu XIX a. pabaigos lietuvių publicistu, „Varpo” steigėju, leidėju ir autoriumi, formavusiu pozityvistinę lietuvių kultūros kryptį. Ir „Amerika pirtyje“, anot teatrologo, iš tikrųjų - ne apie prasigėrusį lietuvį Bekampį. „Visa to meto literatūra rėmėsi pozityvizmu - ieškojo būdų, kaip padėti ujamam, vargstančiam žmogui. Spektaklio kūrėjai turėjo pozityvistinę viltį, kad reikia apginti žmogų. Todėl ir V.Kudirka rėmė šio vaidinimo idėją „bekampių Lietuvoje“. Ekonominio sunkmečio, vargstančio, ujamo žmogaus tema vėlgi aktuali dabar“, - įsitikinęs P.Bielskis.

Jis priminė, kad pirmąsyk „Amerika pirtyje“ parodyta lietuviškos spaudos draudimo metais, po istorinio vaidinimo visus jo dalyvius represavo. „Palangiškiai ne šiaip suvaidino spektaklį - jie drąsiai pasakė pasauliui, kad mes kalbame lietuviškai esame tauta, - pabrėžė P.Bielskis. Jo nuomone, iki šiol neslūgstantį Keturakio komedijos populiarumą lemia ne tik žanras ar lietuviškų pjesių trūkumas. „Netiesa! Nacionalinių veikalų yra galybė - per du tūkstančiai pjesių, - tvirtino teatrologas. - Bet „Amerika pirtyje“ - ypatinga. Ji jau 110 metų mums reiškia vienas kito ir lietuvybės palaikymą. Ir šiais ekonominės krizės laikais, kai aplinkui tiek daug vargstančių, nuskriaustų žmonių.“

Švenčia dvigubą jubiliejų

Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centro Žvejų rūmai direktorius Alvydas Lenkauskas džiaugėsi, kad 110-ųjų pirmojo viešo lietuviško spektaklio metinių paminėjimo renginiai uostamiestyje sutapo su Kauno valstybinio dramos teatro gastrolėmis.

Kauniečiai šeštadienį Žvejų rūmuose parodys seniausią savo spektaklį - legendinę Keturakio „Ameriką pirtyje”, režisuotą Valdo Lencevičiaus. Šiemet šis spektaklis švenčia dvigubą jubiliejų - 110 metų Lietuvos scenoje ir 35 metų Kauno dramos teatre.

Spektaklis, apvažiavęs visą Lietuvą, vis tebetrykšta pilnatve ir energija. Jame vaidina visas Kauno dramos aktorių žvaigždynas - Regina Varnaitė, Milė Šablauskaitė, Algirdas Vrubliauskas, Algirdas Pintukas, Antanas Tarasevičius, Albinas Budnikas ir kiti, sukūrę ryškius personažų charakterius.

Šiandieninis, jau profesionalus komedijos „Amerika pirtyje“ pastatymas, kaip daugelis pastebėjo, itin taikliai atspindi mūsų laikmečio aktualijas.

Vienos fotografijos istorija

„Nieko nuostabaus. Bekampių Lietuva, o faifčikams čia - rojus. Nuvertintas žmogus, asmenybė, einam paviršiais - komediją pastebim, o kad tai buvo tautinio sąjūdžio pradžia, užmirštam“, - liūdnai konstatavo aktorius Sigutis Jačėnas.

Jis sakė ne juokais gilinęsis į pirmojo viešo lietuviško vaidinimo istoriją. „Labai viskas supainiota. Kas vaidino, kaip ten viskas vyko, galima įsivaizduoti tik iš prisiminimų nuotrupų. Išliko viena fotografija. Ji ir tapo akstinu mūsų projektui, kurį pavadinome impresija“, - pasakojo jos sumanytojas ir režisierius S.Jačėnas.

Pagal tą seną fotografiją rašytojas Juozas Šikšnelis sukūrė monologus, kuriuos skaitys aktoriai Eglė Barauskaitė, Sigutė Gaudušytė, Simas Buziliauskas, Linas Lukošius, Darius Meškauskas, Viačeslavas Mickevičius ir Liudas Vyšniauskas.

Monologų skaitymus arba impresiją „Vienos fotografijos istorija“ lietuviško žodžio teatras visuomenei pristatys Ievos Simonaitytės bibliotekoje pirmadienį per  IV literatūros ir muzikos „Naktigonių“ pabaigtuves. Jos skiriamos Keturakio „Amerika pirtyje“ pirmojo vadinimo organizatorių ir vaidintojų atminimui.

Pastatė Maironio dramą

Dar gilesnį Lietuvos istorijos klodą pakels Klaipėdos universiteto teatras. Jis šįvakar piliavietėje, Pilies muziejaus pašonėje, vaidins režisieriaus P.Bielskio pastatytą Maironio istorinę dramą „Vytautas pas kryžiuočius“ (1925). Trijų paveikslų spektakliui scenovaizdį ir kostiumus sukūrė dailininkė Sofija Kanaverskytė.

Klaipėdos universiteto teatras, ypač vertinantis klasikinį literatūrinį palikimą, iš naujo grįžo prie Maironio dramos, kurią pirmąsyk pastatė dar 1987-aisiais. Naujasis pastatymas pirmąsyk parodytas rugpjūčio 15-ąją Šilalėje, o artimiausią pirmądinį bus vaidinamas Palangos “Anapilyje”.

Anot režisieriaus, spektaklyje iš penkių veiksmų dramos liko pirmieji trys, ir to visai pakanka, moterų vaidmenys - viena stipriausių spektaklio savybių (Maironis buvo kaltinamas, kad moterys jo dramaturgijoje - silpnoji vieta), o tekstas perskaitytas šių dienų žmogaus akimis.

„Tai ne iliustracija, o noras geriau ir giliau suprasti Vytauto epochą, kartu nutiesti tiltus į nepelnytai užmirštą, per mažai vertinamą Maironio dramaturgiją. Mes siekiame reabilituoti Maironį, kuris lietuvių literatūroje nelaikomas stipriu dramaturgu, kaltinamas, kad savo pjesėse užsiiminėjo apologetika - aukštino valdovus. Nieko panašaus! Mūsų spektaklyje tuo net nekvepia. Ir Maironį domino didelių tikslų visuomenės labui siekianti, savęs atsižadanti, tauri asmenybė - asmenybės ir tautos likimo tema. Svarbiausia Maironio istorinių dramų idėja, - kad kiekvienas privalo ginti savo kultūrą, valstybę, tautą. Tai irgi dabarties tema”, -mano P.Bielskis.

Jo teigimu, atgaivintoji Maironio istorinė drama „Vytautas pas kryžiuočius“ sujungia klasikines vertybes, literatūrą ir šiuolaikinį požiūrį į gyvenimą, parodydama naujas Lietuvos istorijos interpretavimo galimybes.

Spektaklyje vaidina buvę ir dabartiniai Klaipėdos universiteto studentai bei uostamiesčio Dramos teatro aktoriai: Egidijus Kupčiūnas, Nijolė Narijauskaitė, Jūratė Barauskaitė, Ugnė Reikalaitė, Eglė Šantaraitė, Augustinas Šutkus, Algis Galkauskas, Aldona Drukteinytė, Arnoldas Eisimantas, Tomas Sipavičius, Gediminas Pranckūnas, Nerijus Uldukis, Aleksandras Šimanskis, Ramūnas Janušas ir kiti.

PIRMOJO VIEŠO LIETUVIŠKO VAIDINIMO

110-OSIOMS METINĖMS:

Rugpjūčio 21 d. 19 val. piliavietėje – Klaipėdos universiteto teatro spektaklis „Vytautas pas kryžiuočius“ (rež. P.Bielskis). Nemokamai.

Rugpjūčio 22 d. 18 val. Žvejų rūmuose – Kauno valstybinio dramos teatro spektaklis Keturakio komedija „Amerika pirtyje” (rež. V.Lencevičius). Bilietai – po 20, 30 litų.

Rugpjūčio 24 d. 19.30 val. I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje – IV “Naktigonės”: impresija „Vienos fotografijos istorija” (rež. S.Jačėnas). Nemokamai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerai

gerai portretas
kad bent kazkas prisimena!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių