Pristatyti „Auksinių scenos kryžių“ pretendentai

  • Teksto dydis:

Garbingiausiems scenos apdovanojimams – „Auksiniams scenos kryžiams“ – gauti šiemet pristatytas 81 dramos, operos, šokio kūrinys ir teatro vaikams pastatymas.

Daugiausia – 46 – pretendentų pasiūlyta dramos teatro kategorijoje, baleto ir šokio meno kategorijoje pateikta 14 pastatymų, operos bei muzikinis teatro – penki, teatro vaikams ir jaunimui, lėlių bei objektų teatro – 16, nurodo Kultūros ministerija.

Padėkos premijai už ilgametę kūrybą pateikti keturi kandidatai. Ją siūloma skirti menotyrininkui, scenografui, baleto meno tyrinėtojui, pedagogui, scenos menų ekspertui Helmutui Šabasevičiui už Lietuvos scenografijos ir baleto meno sklaidą.

Režisierių, pedagogą Gytį Padegimą siūloma apdovanoti už kūrybinę ir pedagoginę veiklą, teatro ir kino aktorių Regimantą Adomaitį – už daugiau kaip penkias dešimtis įvairių Lietuvos režisierių spektakliuose sukurtų vaidmenų, tapusių penkių dešimtmečių Lietuvos teatro istorija.

Teatrologės, teatro istorikės ir kritikės Daivos Šabasevičienės kandidatūra teikiama už 2015‒2016 metais parašytas Lietuvos ir Europos teatro istorijai svarbias knygas „Muzika kaip teatras. Kompozitorius Faustas Latėnas“ (kartu su Rasa Vasinauskaite) ir „Smėlio pilys. Regimantas Adomaitis: vaidmenys, tekstai, laiškai“.

Pagerbti meno kūrėjus

Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijų konkursas skelbiamas kasmet, siekiant įvertinti reikšmingiausius scenos darbus ir išskirtinius profesinius laimėjimus.

Šiais metais planuojama skirti 17 premijų, iš jų viena premija gali būti teikiama už ilgametį kūrybos indėlį į teatro meną ir viena – už sėkmingas naujų sceninės išraiškos formų paieškas.

Premijų už reikšmingiausius metų darbus ir premijos už ilgametį kūrybos indėlį į teatro meną laureatams bus įteikiami atminimo ženklai „Auksinis scenos kryžius“, o už sėkmingas naujų sceninės išraiškos formų paieškas – atminimo ženklas „Boriso Dauguviečio auskaras“.

Komisija iš pasiūlytų pretendentų sąrašo atrinks premijų kandidatus. Jie bus paskelbti kovo 8 dienos.

„Auksiniai scenos kryžiai“ teikiami kovo pabaigoje minint Tarptautinę teatro dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių