Profesorius G. Karoblis: žodis „emigracija“ veda į lankas ir kuria dramas

  • Teksto dydis:

Žodis „emigracija“ yra visiškai klaidinantis ir vedantis į lankas bei kuriantis dramas, įsitikinęs Norvegijos lietuvių bendruomenės pirmininkas, filosofas profesorius Gediminas Karoblis, kuris gyvena ir Lietuvoje, ir Norvegijoje.

Šioje Skandinavijos valstybėje lietuvis dėsto Mokslo ir technologijų universitete. G. Karoblis teigia savęs emigrantu nelaikantis, greičiau – žmogumi, kuris keliauja neprarasdamas tapatybės, bet kartu bandydamas suprasti gyvenimo svetur kitoniškumus ir realijas.

Kai prabylame apie emigraciją, labai retai gilinamės į priežastis ar bandome pažvelgti iš platesnės perspektyvos. Dažniausiai apsiribojame arba užslėptu smerkimu, arba imame aikčioti išgirdę kokią nors sėkmės istoriją, pavyzdžiui, kaip kartais pelenės virsta princesėmis. Pradeda atrodyti, kad žodis „emigracija“ neapima emigracijos priežasčių ir kompleksiškumo.

„Manyčiau, kad šio žodžio ne tik nepakanka, bet jis – ir žalingas. Kiek galiu, vis prašau pavadinimuose nerašyti žodžio „emigracija“. Kartais pasiseka dialoguose su žurnalistais, kartais – ne, – sako profesorius G. Karoblis. – Aš, kaip filosofas, bandau lietuviškai apmąstyti. Man asmeniškai tie žmonės, su kuriais susidūriau studijuodamas Vytauto Didžiojo universitete, buvo pareiviai, nes jie parėjo pas mane, kaip studentą. Tuo metu aš nevažinėjau, auginau šeimą Lietuvoje. [Dabar] aš pats esu išeivis pirmadienį ir pareivis penktadienį.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

propesoriui

propesoriui portretas
tikras neismanelis jis,nes nieko nezino apie vokiecius....

minde

minde portretas
mastimas nesikeicia aviu bandos kaimieciu mastimas ner ko didziuotis baigus auksta moksla dirbt uz 500eur geda siap tureytu but kas toj situacijoj.

Meta

Meta portretas
Visa beda,kad daugeliu atveju jokios empatijos nera,yra tik egoistiniai merkantiliniai interesai. Dar didesne beda,kad lietuviai turi labai daug liokajaus bruozu, centas jiems svarbiau uz oruma ir savigarba.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių