Projektas „Šimtmečio dovana pasauliui“ stiprins ryšį su išeivija

  • Teksto dydis:

Švenčiant atkurtos Lietuvos šimtmetį į užsienio lietuvių mokyklėles iškeliauja daugiau kaip 1,2 tūkst. lietuvių autorių grožinės literatūros kūrinių, skirtų vaikams, jaunimui ir suaugusiesiems.

Šios knygos – tai Lietuvos įvaizdžio skyriaus inicijuota „Šimtmečio dovana pasauliui“, skirta išeivijoje gyvenantiems ir lietuvių kalbą puoselėjantiems tautiečiams. Iniciatyvos dovanos pasieks gausiausias lietuvių bendruomenes turinčių šalių (JAV, Didžioji Britanija, Airija, Rusija (Karaliaučiaus sritis), Norvegija) mokyklas, kurios turi nuolatines patalpas, taip pat ambasadas.

„Švęsdami valstybės atkūrimo šimtmetį, švenčiame ir mūsų valstybės sėkmės istoriją. Lietuvių kalba – be galo svarbi mūsų valstybės dalis, prisidėjusi prie Lietuvos tapatybės kūrimo ir išsaugojimo. Knyga mūsų istorijoje jau tapo simboliu. Skaitydami lietuvių kalba kartu su žodžiais perimame turtingą savo kultūrą, augame kaip asmenybės. Tikiu, kad ši simbolinė „Šimtmečio dovana pasauliui“ paskatins ir įkvėps Lietuvos ateities kūrėjus ir toliau pažinti, švęsti bei drauge kurti mūsų visų bendrą valstybę“, – teigė iniciatyvos globėjas Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Šį reikalingų knygų sąrašą sudarė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skyriaus specialistai.

„Man patinka skaityti apie gyvūnus, visokius įvykius pasaulyje. Knygos padeda išmokti daugiau, būti protingesne, taip pat padeda greičiau ir aiškiau skaityti“, – mintimis dalijosi devynmetė Emilija, gyvenanti Čikagoje (JAV).

 

 

Bendraamžis Kipras iš Sietlo (JAV) užsiminė, kad rasti lietuviškų knygų šalyje, kurioje gyvena, yra išties sudėtinga. „Nelengva, bet gerai, kad yra močiutės, kurios knygas atsiunčia iš Lietuvos“, – džiaugėsi berniukas.

Tikimasi, kad ši Lietuvos dovana paskatins užsienyje gyvenančius mūsų tautiečių vaikus bei jaunimą dar intensyviau domėtis lietuvių kalba ir skaitant lietuvių autorių knygas stiprinti ryšį su Lietuva. 

Kartu su knygomis užsienio lietuvius pasieks ir Labdaros ir paramos fondo „Auginame ateitį“ sukurto žaidimo „Šimtmečio lobis“ knygų skirtukai, kurie pravers ne tik skaitant, bet ir žaidimo pagalba ieškant paslėptų daiktų signataro kambaryje.

Iniciatyvos „Šimtmečio dovana pasauliui“ globėjas – Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis. Projekto partneriai Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerija.  Šia iniciatyva siekiama stiprinti bendrą vienybės ir lietuviškumo jausmą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių