R. Polanski filmų retrospektyva išprovokavo protestus

  • Teksto dydis:

Prancūzų feminisčių grupės pirmadienį surengė protestą prieš retrospektyvą režisieriaus Romano Polanski (Romano Polanskio) garbei kino institute „La Cinematheque Francaise“.

Renginiui pirmadienį vakare prasidedant, kelios dešimtys protestuotojų buvo susirinkusios prie šio Paryžiaus instituto ir švilpė atidaryme dalyvavusiam R. Polanski.

Instituto viduje dvi aktyvisčių grupės „Femen“ narės netoli R. Polanski apsinuogino iki pusės ir šaukė „Jokios garbės žagintojams“. Apsaugininkai jas greitai išvedė į lauką, kur jos tęsė protestą.

„La Cinematheque Francaise“ nekeitė savo programos nepaisydamas kritikos po įtarimų Holivudo magnatui Harvey Weinsteinui (Harviui Veinsteinui).

Institutas sakė, kad jo vaidmuo yra ne moralizuoti. Lenkijoje gimęs R. Polanski Jungtinėse Valstijose 8-ajame dešimtmetyje pripažino kaltę dėl lytinių santykių su 13-mete mergaite, kurią prigirdė šampanu ir raminamaisiais vaistais – metakvalonu.

Pabėgęs iš JAV R. Polanski daugiausia gyveno Paryžiuje.

Filmų „Kinų kvartalas“ (Chinatown) ir „Rozmari kūdikis“ (Rosemary's Baby) kūrėjas 2003 metais už „Pianistą“ (The Pianist) gavo geriausio režisieriaus „Oskarą“.

Kampanijos „#MeToo“ interneto peticiją, kuria institutas buvo raginamas atšaukti „įžeidimu visoms moterims“ vadinamą retrospektyvą, pirmadienį buvo pasirašę daugiau kaip 27 tūkst. žmonių.

Aktyvistų grupė „Osez le feminisme!“ paragino vyriausybę neberemti šio valstybės ir privačių rėmėjų finansuojamo instituto vadovo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių