Radijo klausytojams – D. Geringo jubiliejinis koncertas

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 23 d. Lietuvos ir užsienio melomanai galės klausytis Davido Geringo ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro, diriguojamo Gintaro Rinkevičiaus, koncerto transliaciją per LRT Klasiką.

Šiuo koncertu orkestras pradeda naująjį sezoną, o tarptautinį pripažinimą pelnęs violončelininkas ir dirigentas D. Geringas gimtajame Vilniuje pažymi savo 70 metų sukaktį. Baigęs M. K. Čiurlionio menų gimnaziją, D. Geringas išvyko studijuoti į Maskvos konservatoriją pas Mstislavą Rostropovičių. 1970 metais jis laimėjo I premiją ir Aukso medalį tarptautiniame P. Čaikovskio konkurse, o po penkerių metų su žmona išvyko iš Sovietų Sąjungos paskui M. Rostropovičių ir įsikūrė Vokietijoje.

D. Geringas priklauso tarptautiniam muzikos elitui. Didžiulis repertuaras nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos byloja apie jo kaip menininko neribotus gebėjimus ir interesus. Pasaulinį pripažinimą jam pelnė interpretacijų intelektualumas ir įtaigumas, subtilus ir veržlus jo violončelės skambesys.

Įžymūs kompozitoriai – Sofija Gubaidulina, Peteris Vasks, Erkki-Sven Tüür, Anatolijus Šenderovas, Osvaldas Balakauskas ir kiti – dedikuoja jam savo kūrinius. Didžiulėje atlikėjo diskografijoje – daugybė prestižinių apdovanojimų pelniusių įrašų.

Šventiniame koncerte atlikėjas surengs sportinės ištvermės reikalaujantį kūrybinį maratoną. Tą vakarą Kongresų rūmų scenoje jis atliks net tris kūrinius violončelei ir orkestrui. Tai italų neoklasiko Ottorino Respighi „Adagio con variazioni“, rusų klasiko Piotro Čaikovskio „Variacijos rokoko tema“ ir vokiečių ekspresionisto Richardo Strausso „Don Kichotas“. Tokius užmojus vertėtų pastebėti ir Guinesso rekordų knygos sudarytojams.

D. Geringo jubiliejinio koncerto transliacija „Euroradijo“ auditorijai iš Vilniaus Kongresų rūmų – rugsėjo 23 d. penktadienį, 19 val. per LRT Klasiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių