Rašytoja: dramaturgija lietuvių literatūroje nepriimta į „normalių knygų“ kategoriją

„Metų knygos“ rinkimuose – neįprasta nominantė – Daivos Čepauskaitės pjesių knyga „Aš tave užmiršau“, kurią sudaro trys jau įvertintinos pjesės. Rašytoja pastebi, kad dramaturgijos kūriniai lietuvių literatūroje – lyg nepriimti į „normalių knygų“ kategoriją.

„Iš tikrųjų dramaturgija pas mus tarsi nėra lygiavertė literatūros pasaulio žaidėja, ji dažniau priskiriama teatro menui, o literatai nelabai nori priimti į savo tarpą, todėl aš iš tikrųjų labai džiaugiuosi, kad [„Metų knygos“ rinkimuose – LRT.lt] pjesių knyga yra greta literatūros ir tarsi priimta į „normalių knygų“ tarpą. Lietuviai dažnai pavadinami poetų tauta, mūsų poezija yra lygiavertė pasaulio poezijai, proza susilaukia kažkokių priekaištų, lyginant su pasaulio kontekstu, o dramaturgijai išvis net priekaištų nėra, tarsi jos iš viso nebūtų“, – apgailestauja rašytoja.

D. Čepauskaitei ypač svarbi 2010 m. parašyta pjesė „Aš tave užmiršau“, kurios tema – Holokaustas. „Tuo metu apie tai buvo kalbama dar visai nedaug. Šitos temos daug kas vengė, bijojo, ji buvo nevienareikšmiškai vertinama“, – prisimena kūrėja. Idėja parašyti pjesę apie Holokaustą gimė kalbant su Kauno kamerinio teatro įkūrėju Stanislovu Rubinovu. Pjesė, sudėta iš daug žmonių likimų ir atsiminimų apie patirtis, virto spektakliu. Pats pjesės pasakojimas, kaip sako rašytoja, yra sukonstruotas iš autentiškų detalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių