Rašytojas S. Šaltenis apdovanotas literatūros premija

Joniškyje, minint garbaus kraštiečio 95-ąsias gimimo metines, įteikta antroji rašytojo ir publicisto Jono Avyžiaus literatūrinė premija. Jos laureatu tapo rašytojas Saulius Šaltenis.

Antrajai Jono Avyžiaus premijai gauti buvo pateikta septynių rašytojų kūryba. Juos siūlė Rašytojų sąjunga, Rašytojų sąjungos leidykla, Jurbarko biblioteka, patys rašytojai, per praėjusius penkerius metus išleidę knygų. Geriausiomis vertinimo komisija pripažino S. Šaltenio „Demonų amžius“, „Žydų karalaitės dienoraštis“ ir „Basas ir laimingas“.

„Tai, kas buvo svarbu Jonui Avyžiui – istorija, Lietuvos istorija, istorinė linija. Matome, jog tas pats rūpi ir Sauliui Šalteniui. Jo pastarųjų metų kūryba labai gausi – trys romanai. Būtent tuos romanus vienija istorijos tema“, – sakė vertinimo komisijos pirmininkė Džiuljeta Maskuliūnienė.

„Avyžius užsukdavo kartais su šuniuku, aš gyvenau Antakalny, o jis Žirmūnuose. Pašnekėdavome. Jis buvo padorus, malonus žmogus ir mūsų kartos žmones – Sigitas Geda, Granauskas, – laikė jį savu“, – sakė premiją gavęs S. Šaltenis.

J. Avyžius gimė 1922-siais Joniškio rajone, Mėdginuose. Išleido 16 knygų suaugusiesiems ir apie 20 knygelių vaikams. Populiariausio romano – „Sodybų tuštėjimo metas“ I tomas – yra išverstas į daugiau nei 25 kalbas, pagal šį romaną sukurtas dviejų serijų filmas.

„Jis džiaugtųsi kas yra tokia premija. Ji ir paskata, ir parama rašytojams. Jonas Šaltenį labai gerbė kaip savitą rašytoją“, – sakė J. Avyžiaus žmona Irena Avyžienė.

Jono Avyžiaus literatūrinė premija įsteigta  2012-aisiais, kas penkerius metus minint rašytojo gimtadienį ji skiriama už grožinės literatūros – prozos ar eseistikos – kūrinį, kuriame profesionaliai ir meniškai vaizduojamas Lietuvos praeities ar dabarties gyvenimas, akcentuojamos moralinės ir dvasinės vertybės. Pirmuoju laureatu tapo Romualdas Granauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių