Rašytojui S. Parulskiui įteikta L. Dovydėno premija

Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešojoje bibliotekoje rašytojui Sigitui Parulskiui įteikta dešimtoji rašytojo ir žurnalisto Liudo Dovydėno premija. Ja kasmet apdovanojamas geriausio lietuviško romano autorius.

Gavęs Liudo Dovydėno premiją už pernai išleistą romaną „Nutylėtų lelijų miestas“, rašytojas Sigitas Parulskis sako, kad premija svarbi ir todėl, jog jis vertina rašytojo Liudo Dovydėno kūrybą, nors sovietmečiu  buvo draudžiama. įspūdį palikęs romanas „Broliai Domeikos“.

„Kai jau atsidarė specfondai mes jau prieidavome prie tos literatūros, prieškario literatūros ir emigracijos literatūros. Iš esmės L. Dovydėną tuo laiku ir skaičiau. Tai buvo prieš 30 metų, kaip tik „Brolius Domeikas“, ir man paliko labai neblogą įspūdį, tai ta premija kažkaip susijusi. Bent jau rašytojas susijęs su mano akademine praeitimi“, – sakė L. Dovydėno premijos laureatas S. Parulskis.

Gimęs Rokiškio rajone poetas, prozininkas, vertėjas S. Parulskis yra vienas populiariausių rašytojų Lietuvoje, parašęs daugiau nei dvidešimt knygų, daugelis išverstos į užsienio kalbas. Komisija laureatą rinko iš keturių kandidatų. Pasak jų, S. Parulskio romanas aktualus, keliantis diskusijų ir provokuojantis.

„Tai yra savotiška dar neišrašyta tema, kadangi ji kalba apie tos viduriniosios kartos žmogų. Savaip jis yra nelaimingas, atėjęs iš to socrealizmo, neprisitaikęs prie laukinio kapitalizmo, jis gal emociškai sutrikęs. Apie tai, kaip jis nemoka prisiderinti, nemoka mylėt, kaip jis sprendžia savo vaikystės traumas“, – kalbėjo Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininko pavaduotoja, komisijos narė Birutė Jonuškaitė.

Išeivio iš Rokiškio krašto rašytojo ir žurnalisto L. Dovydėno premija už geriausią lietuvišką romaną teikiama nuo 2008-ųjų. Jos mecenatas – Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenantis L. Dovydėno sūnus, fotomenininkas Jonas Dovydėnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių