Režisierius W. Wendersas: vos viena nuotrauka gali papasakoti žmonijos istoriją

  • Teksto dydis:

Bene garsiausiam fotoreporteriui Sebastião Salgado dedikuotą filmą „Žemės druska“ (angl. „The Salt of The Earth“) pristatantis režisierius Wimas Wendersas, įkvėptas fotografo nuotraukos, kadaise matytos Paryžiuje teigia, jog „Kuo geriau pradėjau pažinti Sebastião, tuo aiškiau supratau, kad jis yra kur kas daugiau nei fotografas ir mes privalome atskleisti dažnai nematomą jo asmenybės pusę – Sebastião yra ekologas ir mūsų planetos ateities vizionierius.“ Tvirtindamas, jog „Vos viena nuotrauka gali papasakoti žmonijos istoriją“ režisierius tikina S. Salgado darbais besižavintis kone ketvirtį amžiaus ir vis dar galįs kaskart atrasti kažką naujo kadruose, matytuose šimtus kartų.

Oskarui nominuotą filmą pristatantis W. Wendersas, lydimas fotografo sūnaus Juliano Ribeiro Salgado juostoje leidžiasi į kelionę, kurios momentai filme persipina su prisiminimais, kuriuose fotografas neįžengiamas džiungles keičia į sausros kamuojamas Afrikos dykumas ar karo niokojamus Viduriniuosius Rytus, persmelktus žmonių skausmo ir nevilties. Ramiu balsu iš kino ekrano kalbantis S. Salgado pasakoja apie žemės druską – žmones, be atvangos niokojančius aplinką ir vieni kitus...

Fotografijos guru laikomo Sebastião fotografavimo stilius – lengvai atpažįstamas ir sunkiai supainiojamas. Juodai baltuose kadruose meistriškai fiksuojama šviesa ir šešėliai, tekstūros, paviršiai, gyvūnija ir žmonių viltys bei emocijos, neretai esančios iškalbingesnėmis už žodžius. Anot režisieriaus W. Wenderso, dauguma fotografų tiesiog atvažiuoja į kažkokią vietą, greitai „nupyškina“ keletą nuotraukų ir dingsta. „Sebastião taip nedirba. Jis leidžia laiką su fotografuojamais žmonėmis, kad suprastų, kokia yra jų situacija; jis gyvena su jais, jis juos užjaučia, dalijasi jų gyvenimais, kiek tik gali. Ir jis dėl jų išgyvena. Jis dirba šį darbą dėl žmonių, kad suteiktų jiems balsą. Aš manau, jog Sebastião suteikė tikro orumo žmonėms, atsidūrusiems prieš jo objektyvą. Jo nuotraukos ne apie jį, o apie visus tuos žmones!“ – tikina Wimas Wendersas.

Fotografo sūnus J. Ribeiro Salgado tikina, jog „Žemės druska“ - tai istorija apie žmogų, kuris išgyveno atradęs fotografiją ir sukaupė kalną sielos randų, simbolizuojančių tai, ką jis matė ir patyrė. „Kartą, grįžęs iš pabėgėlių stovyklos, kur praleido metus, tėvas tarė: „Mačiau tiek daug mirties, jog jaučiausi mirštančiu“, – pasakoja režisierius, pristatydamas filmą, Lietuvos kino ekranuose rodomą nuo birželio 26 dienos.

Filmo anonsas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių