Savilaida – galimybė ugdyti savitumą

  • Teksto dydis:

Antrus metus vykstantis VšĮ "Kitokios grafikos" organizuojamas projektas "Portfolio Riso 2017" iškeliauja į turą po pasaulį. Dešimties jaunųjų Lietuvos menininkių darbų rinktinę jau išvydo ispanai, kitos stotelės – Londonas, Helsinkis ir net Vankuveris Kanadoje.

Pirmasis žingsnis

Pernai inicijuoto projekto tikslas – skatinti jaunuosius Lietuvos autorius (iliustratorius, dizainerius ir kt. vizualiųjų menų atstovus) kurti šiuolaikinius komiksus, grafines istorijas (pasižyminčius originalia menine išraiška) ir iliustracijas, pasinaudoti savilaidos principais ir išleisti savo kūrinius alternatyvios spaudos forma – risografija.

"Portfolio Riso" – projektas, jungiantis iliustratorius, dizainerius, grafikus ir kitus vizualiųjų menų profesionalus, kuriems suteikta proga išbandyti alternatyvią risografijos spaudą ir patiems labai ribotu tiražu išleisti savo kūrinius. 2016-ųjų rinktinę sudarė plakatai (art-print), šiemet projektas labiau orientuojamas į didesnės apimties zinų kultūrą bei įdomesnes raiškos formas, pvz. atvirukus.

"Kitokios grafikos" plėtojama risografijos spauda – bene vienintelė Lietuvoje alternatyvi spauda, kuria spausdinami zinai, plakatai, atvirukai, skrajutės ir kt. meninė spauda. Projekte dalyvaujantys menininkai turi galimybę savo kūrinius nedideliu tiražu atspausdinti risografijos būdu nemokamai. Vėliau šie darbai yra pristatomi užsienio festivaliuose ir mugėse.

Į muges – su svariu bagažu

Gegužės pabaigoje rinktinė buvo pristatyta Barselonos (Ispanija) alternatyvios spaudos festivalyje "Gutter Fest", birželį bus parodyta Rytų Londono komiksų meno festivalyje ELCAF, rugsėjį – Helsinkio (Suomija) komiksų festivalyje ir spalį Vankuverio (Kanada) meninės spaudos (art book) mugėje.

Šįmet "Portfolio Riso" projekte dalyvauja vien menininkės: Akvilė Misevičiūtė (Magicdust), Justė Urbonavičiūtė, Justė Venclovaitė, Eglė Plytnikaitė, Viktorija Dambrauskaitė (Viktė Ežiukas), Ieva Gvazdaitytė, Greta Alice, Ūla Rugevičiūtė-Rugytė, Vaiva Kovieraitė-Trumpė ir Viltė Žumbakytė.

Dalis kūrėjų kartu su "Kitokios grafikos" kolektyvu vyks į festivalius ir turės progą pačios pristatyti savo kūrybą.

Ne vienus metus savo kūrybą įvairiuose festivaliuose pristatanti A.Misevičiūtė nepraleidžia progos gyvai susitikti tiek su savo gerbėjais, tiek su kitais menininkais.

"Kartais festivaliuose atsiranda ir darbo pasiūlymų – juk į juos renkasi ne tik piešėjai, bet ir kūrybininkai. Jie mato tavo darbus ir gali tiesiogiai su tavimi susipažinti. Ne ką mažiau svarbus gyvas susitikimas su savo gerbėjais – vertinu tikrą bendravimą daug labiau nei skaičius ar komentarus internete", – sako neseniai iš Barselonos, kur pristatė savo kūrybą, grįžusi komiksų kūrėja.

Kūrybai nuolat reikia šviežio oro, todėl, anot A.Misevičiūtės, ištrūkimas iš įprastos erdvės ir pažįstamo žmonių rato, suteikia įkvėpimo: "Festivaliuose susipažįsti bent su vienu nauju ir įkvepiančiu iliustratoriumi ar leidėju – tai skatina kurti grįžus namo."

Likti ištikimam sau

"Lietuvoje knygų iliustracijoje vyrauja komercinis nusaldintas stilius. Aš nenoriu prie jo taikytis, todėl turiu pati rūpintis savo darbų leidyba", – teigia A.Misevičiūtė. – Savilaida yra būdas išlikti savimi, ištikimam savo estetikai."

Anot jos, tas pats galioja ir turiniui. "Tik nedaugelis leidėjų yra pakankamai drąsūs leisti nekomercinio turinio leidinius, dažnai peržengiančius nusistovėjusias normas ar stereotipus. Taigi savilaida visada įleisdavo ir įleis naujausių, drąsių vėjų į spaudos meną", – pasakoja kūrėja.

Projektą A.Misevičiūtė vadina vienintele proga pradedantiems menininkams skleisti savo kūrybą, o jau turint atspausdintų darbų ieškoti leidėjų, rodyti darbus galimiems darbdaviams, kitiems menininkams, bendradarbiauti. Esą, kai menininkas pats atsakingas už spaudą, jis gali labiau kontroliuoti galutinį rezultatą: pats rinktis popierių, formatą, ką nors keisti pačiame spaudos procese.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių