„Sengirės“ kūrėjai pelnu pasidalys su mišku

  • Teksto dydis:

Dokumentinės poemos "Sengirė" kūrėjai su režisieriumi Mindaugu Survila priešakyje pusę uždirbtų pinigų nusprendė skirti seniems miškams pirkti.

Tai vienas iš būdų užtikrinti, kad ateities kartos su Lietuvos sengirėmis galės susipažinti ne tik per kino teatro ekraną.

Dar prieš pradedant kurti "Sengirę" viena iš komandos svajonių buvo ne tik šviesti visuomenę apie senuosius Lietuvos miškus, bet ir padaryti ką nors konkretaus jų labui. Miškų kirtimas –  ganėtinai greitai vykstantis procesas, o miškui išaugti iš naujo užtrunka apie 400 metų. Yra nemažai iniciatyvų Lietuvoje ir kitose Europos šalyse, skatinančių atsodinti iškirstus miškų plotus ir prisidėti prie gamtosaugos. Tačiau beveik visada atsodintiems miškams ūgtelėjus jie vėl iškertami.

"Dar prieš keturiolika metų bendravau su savo bičiuliu Rimu Pakeriu, kurio išsakyta mintis atrodė mažų mažiausiai neįgyvendinama. Jis sakė, kad su miškų kirtimu (tai reiškia pinigų gavimą) reikia kovoti pinigais", – sako M.Survila.

Režisierius neslepia, kad tai atrodė praktiškai neįgyvendinama svajonė. "Labai džiaugiamės Lietuvos žmonėmis, pirkusiais bilietus ir atėjusiais į filmą. Tikrai nesitikėjome tokio didžiulio susidomėjimo – per pirmą savaitę "Sengirę" jau matė daugiau nei 13 tūkst. žmonių. Jie padeda mums įgyvendinti ilgai puoselėtą svajonę", – pastebėjo režisierius.

Buvo nuspręsta, kad pusę sumos, surinktos už "Sengirės" bilietus Lietuvoje, filmo kūrybinė komanda skirs kitam projektui – interaktyviai platformai, o likusią pusę – miškui pirkti.

"Žmogus, mums pardavęs mišką, jame nebegalės kirsti nei medžių, nei sausuolių, nei nugriuvusių medžių, nebus galima kūrenti laužų. Bet bus kaip ir buvę – miškas ir jo dvasia, grybai ir uogos liks tam pačiam prie miško prisirišusiam žmogui", – tikina M.Survila.

Dėl riboto biudžeto miškai bus kruopščiai renkami pagal aiškiai iš anksto nustatytus kriterijus, konsultuojantis su profesionaliais biologais, galbūt ir etnologais.

"Mes puikiai suprantame, kad miškai labai brangūs ir įstengsime įsigyti tik palyginti labai nedidelį plotelį. Tai bus tarsi ženklas, kad ne valdžia, ne kaimynas, bet mes patys galime prisidėti prie to, ką turės mūsų ateities kartos", – sako filmo režisierius.

Artimiausiais mėnesiais planuojama įkurti specialų fondą, skirtą seniesiems miškams išsaugoti. Visi pritariantieji šiai idėjai – tiek paprasti žmonės, tiek įmonės – bus kviečiami prisidėti prie fondo veiklos.


Šiame straipsnyje: filmassengirėpelnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Džiaugiuosi, kad nuėjau į šį filmą. Netipiškas, natūralus filmas, ir dar pelnas geriems darbams skirtas. Gera žinoti, kad mūsų šalyje yra nuostabių žmonių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių