Serbijoje – Viduramžių kovų festivalis

  • Teksto dydis:

Nuo galvos iki kojų apsišarvavę riteriai kovėsi tarpusavyje plieno kardais. Tokį vaizdą šeštadienį buvo galima pamatyti Serbijos Despotovaco mieste. Ir tai nebuvo koks teatralinis pasirodymas. Tai buvo tikri mūšiai.

Turnyre, surengtame 15-ojo amžiaus laikus menančios pilies rytinėje Serbijos dalyje pašonėje, dalyvavo maždaug 60 kovotojų iš Europos šalių – nuo Prancūzijos iki Rumunijos. Šias intensyvias ir daug fizinių jėgų reikalaujančias kovas galima palyginti su mišriaisiais kovos menais, tik panaudojant ginklus. Kovas stebi ir vertina teisėjai.

„Esu boksavęsis ir man labai patinka istorija, tad šis sportas yra puikus mišinys“, – sakė 28 metų prancūzas Victoras Rousseau (Viktoras Ruso).

Nors tokios kovos turi ilgas tradicijas, šiuolaikinė jų forma oficialia sporto šaka buvo pripažinta tik praėjusiame dešimtmetyje, kai buvo surengtos pasaulinės žaidynės „Tautų mūšis“.

Turnyras Serbijoje yra dalis tris dienas trunkančio Viduramžių festivalio, kuris rengiamas upės tarpeklyje netoli 600 metų senumo Manasijos vienuolyno. Festivalio dalyviai su visa savo Viduramžių ekipuote ir ginklais, lankais ir strėlėmis tris dienas gyvena palapinėse, kovoja ir net maitinasi, kaip senovės riteriai.

„Šios kovos ir ši kultūra yra tiesiog nuostabi, – sakė „civilis“ žiūrovas, serbas Velimiras Birmanačas, kaip pridera, apsirėdęs to meto drabužiais. – Tai yra nuostabi patirtis.“

Šio festivalio tikslas yra skatinti „gerbti moralines vertybes“ ir padėti „bekompromisėje kovoje su smurtu prieš moteris, vaikus ir silpnuosius“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių