Šiais metais bus įteiktos dvi Nobelio literatūros premijos

  • Teksto dydis:

Nobelio literatūros premijas skiriantis fondas antradienį pranešė, kad Švedijos akademija spalį įteiks šių metų ir atidėtų 2018 metų apdovanojimų laureatus, pabrėždamas, jog ši skandalo supurtyta organizacija pasitaisė ir susigrąžino pasitikėjimą.

Nobelio fondas kiek anksčiau perspėjo, kad gali pavesti skirti premijas kuriai nors kitai įstaigai, jei akademija nepataisys savo suteptos reputacijos. Antradienį fondas oficialiai patvirtino, kad akademija vis dėlto šiemet įteiks 2018 ir 2019 metų premijas.

Fondas pareiškė „tikįs, jog žingsniai, kurių ėmėsi ir dar imsis Švedijos akademija, suteiks gerą galimybę atkurti pasitikėjimą akademija kaip premiją teikiančia institucija“, sakoma pareiškime.

Jame nurodoma, kad padaryta „keletas svarbių pokyčių“, įskaitant pakeitimą įstatuose, leidžiantį jos nariams atsistatydinti, rinkti naujus narius. Be to, „akademijoje nebėra narių, kurie būtų susiję su interesų konfliktu arba baudžiamaisiais tyrimais“.

Pasak fondo, „pasitikėjimui atkurti prireiks laiko“, tačiau „būtinos sąlygos dabar tam yra geros“.

Pernai buvo nuspręsta neskirti literatūros premijų, nes dėl kaltinimų lytiniu piktnaudžiavimu iš elitinės Švedijos akademijos masiškai pradėjo trauktis nariai. Pernai vienos buvusios narės vyras Jeanas-Claude'as Arnault (Žanas Klodas Arno) buvo nuteistas už dviejų moterų išžaginimą 2011 metais.

J.-C. Arnault taip pat įtariamas nutekinęs septynių Nobelio literatūros premijos laureatų pavardes.

Praėjusių metų gegužės 4 dieną Švedijos akademija paskelbė, kad 2018 metų Nobelio literatūros premija nebus skiriama, „atsižvelgiant į sumažėjusį akademijos narių skaičių ir visuomenės pasitikėjimą pačia akademija“. Tai buvo pirmas kartas nuo 1943 metų, kai nebuvo įteiktas šis prestižinis literatūros apdovanojimas.

Nobelio premijas įsteigė švedų pramonininkas ir dinamito išradėjas Alfredas Nobelis. Savo 1895 metų testamente Švedijos akademiją jis paskyrė atsakinga už Nobelio literatūros premijos laureato skyrimą. Kitos Švedijos ir Norvegijos institucijos renka kitų Nobelio premijų laureatus. Jie apdovanojami nuo 1901 metų.

Nugalėtojai paprastai skelbiami spalio mėnesį, o premijos visada įteikiamos gruodžio 10 dieną – minint A. Nobelio mirties 1896 metais metines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių