Šilavoto davatkynas – vartai į dangų ir meną

Tikrai nebūtų drąsu įvardyti Šilavoto davatkyno vietą magiška. Šioje magiškoje vietoje, paprasta medine tvora ir medžiais atskirtoje nuo išorinio pasaulio, jau tryliktą kartą įvyko Šilavoto davatkyno pleneras, skirtas jo sumanytojui, neseniai pasaulį palikusiam Alfonsui Vilpišauskui.

Per dešimt plenero dienų gamtos įkvėpti menininkai kūrė drobėse, skardos lakštuose ir fotojuostose. Nors ir ne visi dvylika plenero dalyvių kūrė būtent Šilavoto davatkyno aplinkoje, visų darbai buvo eksponuojami ant medinių trobelių sienų.

Senbuviai ir naujokai

Tapytojas A.Vilpišauskas (1945–2015), dažnai vadinamas tapybos spalvų genijumi, pradėjęs organizuoti profesionalių menininkų plenerus, šią iniciatyvą prieš kelerius metus perdavė jaunam perspektyviam menininkui Petrui Lincevičiui, kuris išplėtė plenero ribas ir šiemetį įvardijo kaip simpoziumą.

Jame kartu su  profesionaliais menininkais savo kūrybinius sugebėjimus galėjo išbandyti ir visi kiti norintieji: jau ne pirmus metus čia organizuojamos kūrybinės dirbtuvės, kuriose gali dalyvauti tiek vaikai, tiek suaugusieji, o jų sukurti darbai taip pat yra eksponuojami Šilavoto davatkyno aplinkoje.

Šis pleneras išskirtinis ne tik tuo, kad čia, paslaptingoje ir kartu labai koncentruotoje rimties, buvusio savotiško vienuolyno aplinkoje, kuriami darbai, bet ir tuo, kad sukurti darbai kabo ant senų trobesių sienų – kaip savita žmogaus ir gamtos kūrinių jungtis.

Šiemet Šilavoto davatkyno plenere-simpoziume dalyvavo dvylika menininkų: Auksė Miliukaitė, Arvydas Palevičius, Arvydas Žalpys, Akvilė Poškutė, Aušra Andziulytė, Eimutis Markūnas, Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Petras Lincevičius, Remigijus Treigys, Rimantė Butkuvė, Romualdas Čarna, Sigitas Straigis. Vieni jų plenere kūrė pirmą kartą, o kiti – nuolatiniai jo dalyviai.

Plenero organizatorius Petras Lincevičius skaičiavo: "Visuose trylikoje yra dalyvavęs tik E.Markūnas. Vienuolikoje – Šilavoto plenerų organizatorius A.Vilpišauskas. Dešimtyje plenerų – A.Palevičius, devyniuose – A.Andziulytė, šešiuose – R.Treigys."

Šilavote savo kūrybą pirmą kartą pristatęs A.Žalpys eksponavo du 2015 m. sukurtus vaizdo darbus, kuriuose užfiksuotas A.Vilpišauskas savo studijoje Kaune, o kita naujokė E.Balsiukaitė-Brazdžiūnienė – tapybos darbus, kurie buvo skirti A.Vilpišauskui.

Atminimo ženklai išėjusiam kolegai A.Vilpišauskui lydėjo visą plenerą. Kolegos dalijosi prisiminimais apie jį – su mintimis ateityje suguldyti juos į vieną prisiminimų apie A.Vilpišauską rinkinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių