Susipažinkite: Vasario 16-osios akto signataras J. Staugaitis

Sekmadienį lankytojams duris atvers Signatarų namai Vilniuje, kviesdami pasižiūrėti Lietuvai penkeriems metams Vokietijos perduoto eksponuoti Vasario 16-osios akto. Vienas iš jį pasirašiusiųjų – Nepriklausomybės Akto signataras, rašytojas, visuomenės veikėjas, vyskupas Justinas Staugaitis.

Pasak istorikų, J. Staugaitis suprato, kad nepriklausomybės paskelbimas, jo teigimu, tik ilgo kelio kuriant modernią demokratinę Lietuvą, pradžia.

Gimęs 1866 m. Tupikuose, Marijampolės apskrityje, vyskupas Justinas Staugaitis Telšiuose, Žemaitijos sostinėje, 1927 m. įkūrė vyskupiją, pastatė kuriją. Iki šių dienų išlikęs  dailininko Vytauto Kalpoko nutapytas portretas, popiežiaus pasirašyta bulė, skirti Justiną Staugaitį Telšių vyskupu, likę ir tarpukary jo užsakytų baldų.

Baigęs Seinų kunigų seminariją vyskupas Staugaitis kunigavo įvairiose vietose, 1905 m. Marijampolėje įkūrė pirmąjį vaikų darželį, „Žiburio“ švietimo draugiją, žemės ūkio draugiją „Žagrė“, rūpinosi lietuviškų mokyklų, bibliotekų steigimu, labdara. 1917 m. Vilniuje su kitais organizavo Lietuvių konferenciją ir buvo išrinktas į Lietuvos tarybą, buvo vienas iš Lietuvos Krikščionių demokratų partijos vadovų.

J. Staugaičio giminaičiai kruopščiai puoselėja jo atminimą. Išgyvenę tremtį, sovietmečiu slėpę šiandien turi išsaugoję jo ranka rašytų prisiminimų, kuriuos išleido sudėję į knygas.

Vyskupas J. Staugaitis palaidotas Telšių katedros kriptoje. Jo amžinojo poilsio vietoje pastatytas ir signataro ženklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių