Teatrologui P. Bielskiui – Kultūros ministerijos apdovanojimas

  • Teksto dydis:

Režisierius, teatrologas Petras Bielskis bus apdovanotas Kultūros ministerijos garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Aukščiausias ministerijos apdovanojimas 80-metį švenčiančiam P.Bielskiui skiriamas už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką, pranešė Kultūros ministerija.

Apdovanojimas bus įteiktas šeštadienį Klaipėdos Žvejų rūmuose.

P.Bielskis gimė 1935 metais, už antisovietinę veiklą jis kalintas Komijos lageriuose, grįžęs į Lietuvą studijavo Vilniaus universitete, Lietuvos konservatorijoje, Lunačiarskio teatro meno instituto aspirantūroje Maskvoje.

P.Bielskis dirbo Šiaulių dramos teatro aktoriumi, Lietuvos TV režisieriumi. 1975 metais prie tuometinių Menininkų rūmų Vilniuje jis įkūrė Novelės teatrą, iki 1985 metų jame režisavo. Nuo 1980 metų jis buvo Klaipėdos universiteto (iki 1991 metų - Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetas) dėstytojas, nuo 1991 metų - Teatro pedagogikos katedros vedėjas, nuo 2010 metų - profesorius.

„Petras Bielskis visą savo gyvenimą paskyrė Lietuvos kultūrai: puoselėja nacionalinę dramaturgiją ir lietuviškojo teatro tradicijas, įvairiuose teatruose pastatė daugiau nei 30 spektaklių, aktyviai reiškiasi dailės, literatūros, menotyros, ypač teatrologijos srityse“, - teigiama Kultūros ministerijos pranešime.

Anot jo, vienas iš svarbiausių profesoriaus nuopelnų, kad jis kartu su mokiniais sukūrė unikalų Lietuvoje ir analogų Europoje neturintį liaudiškųjų Klojimo teatrų tinklą, iš užmaršties prikėlė senąją dramaturgiją, atgaivino kaimiškojo teatro tradicijas ir Klojimo teatrų judėjimą, kurį kasmet vainikuoja Klojimo teatro krivūlės - teatrų festivaliai, vykstantys vis kitame šalies regione.

P.Bielskis yra Balio Sruogos, vyskupo Motiejaus Valančiaus premijų laureatas, Šilalės rajono garbės pilietis, 2009 metais išrinktas pilietiškiausiu klaipėdiečiu, pernai jam suteiktas Klaipėdos kultūros magistro titulas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių