Tekstilininkė auditoriją pavergė siuvinėtais fotoplastikiniais paveikslais

  • Teksto dydis:

Kiekvieną gyvenimo akimirką ir emociją galima sudėti į dygsnį – tuo neabejoja viena iš šių metų Vyriausybės kultūros ir meno premijų laureatų, tekstilininkė Lina Jonikė. Jos siuvinėti fotoplastikiniai paveikslai pavergia ir konkursų žiuri, ir parodų lankytojus.

Prieš ketverius metus geriausiu metų kūriniu ir žiūrovai, ir komisija išrinko L. Jonikės sukurtą kulkų taką, kuriuo buvo galima žengti iki ant nuotraukos išsiuvinėtų partizano marškinių. Jos darbas geriausiu vėl išrinktas pernai, o šiemet tekstilininkei skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Menotyrininkai siuvinėjimo disciplinas dėstančios L. Jonikės pasirinktą raiškos būdą apibūdina kaip fotografinio-realistinio vaizdo dangstymą po savotiškomis siuvinėtomis skraistėmis ir dangalais – esą siuvinėdama atspaustas kūnų fotografijas menininkė dygsniais sukuria iliuzinį žmogaus likimą.

„Kaip tapytojai tapo dažais, tai aš savo darbuose naudoju siūlus. Pirmiausia man reikia idėjos, su kuria aš vaikštau kokius porą metų, o paskui kuriu darbą. Labai svarbu man pasidaryti nuotrauką, man padeda profesionalai, nes aš nesu toje srityje specialistė ir paskui jau lieka tik techninis atlikimas“, – paaiškina L. Jonikė.

Išsamiau – Giedrės Baltrušytės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių