Trečioji „Nacionalinė ekspedicija“ prasidėjo: kas labiausiai gąsdina?

Trečią kartą rengiamas LRT televizijos projektas „Nacionalinė ekspedicija“ šiemet bus pats didžiausias – režisieriaus Andriaus Lygnugario teigimu, šiemet su projektu dirbs net penkiasdešimties žmonių komanda, o visa kelionė truks tris savaites. Tačiau didžiausiu iššūkiu režisierius laiko ne sudėtingą darbo organizavimą ekspedicijos metu, o nenuspėjamas gamtos stichijas ir didžiausią Lenkijos upę, kuria šiemet keliaus ekspedicijos dalyviai.

„Kai prieš prasidedant ekspedicijai buvome nuvykę apžiūrėti maršruto, pamatėme, kaip atrodo Vysla. Šiek tiek išsigandome išvydę jos dydžius. Žinoma, ji tada buvo patvinusi, kokia ji bus dabar – neaišku, bet tas dydis ir atstumai atrodo kaip didelis iššūkis“, – LRT.lt pasakojo jau trečiąją „Nacionalinę ekspediciją“ rengiantis režisierius.

Anot jo, ekspedicija šiemet pasižymi ne tik ilgesne trukme, bet ir pagausėjusia komanda. „Į ekspediciją įtraukta apie penkiasdešimt žmonių. Susiskaidėme į dvi grupes: yra ta dalis, kuri keliauja, plaukia, ir yra vadinamoji kranto komanda. Kranto komanda taip pat turi daug iššūkių, jie turi daug ką paruošti filmavimams, pervažiuoti, sutvarkyti... Bet visi žino, ką daro. Ekspedicijos dalyviams ir rengėjams didžiausias priešas yra lietus, nepalankios oro sąlygos, kai negalime filmuoti taip, kaip esame suplanavę, arba kai nukrypstame nuo savo planų. Žinoma, mes neišvengsime lietaus, tikėtis per tris savaites nei karto nepatekti į lietų būtų naivoka, bet geriau, kad jo būtų minimaliai“, – svarsto A. Lygnugaris.

Režisieriaus teigimu, šiai ekspedicijai ruoštasi visus metus – burtos grupės, kurtas scenarijus, dėlioti planai, ieškota logistinių sprendimų, statytas naujas laivas „Vytautas Didysis“. Tačiau, A. Lygnugario manymu, tokio darbo imtis buvo tikrai verta, nes žiūrovai galės išvysti įspūdingų kadrų ir iš arčiau susipažinti su bendra Lietuvos ir Lenkijos istorija. „Šiemet tikrai bus Ordino reikalų, matysime Žalgirio mūšį menančias vietoves... Lenkijoje, atrodo, kur spjausi, ten stovi gražiausia pilis. Kai sugrįžti ir žiūri į Gedimino pilį, supranti, kad mes nedaug turime tokių gražių pilių, kokiomis gali didžiuotis jie“, – teigia vienas projekto rengėjų.

Režisierių labiausiai džiugina tai, kad per trejus metus „Nacionalinė ekspedicija“ virto nacionalinio pasididžiavimo projektu. „Šiandien mes važiuojame „Nacionalinės ekspedicijos“ ženklais pažymėtu transportu ir žmonės atsisuka. Malonu, kai jie žino, į ką atsisuka ir ką jie mato. Tikriausiai tai labiausiai kutena širdį, dėl to ir gera kurti šį projektą“, – tikina režisierius.

Didžiulę ekspedicijos komandą iš LRT kiemelio išlydėjo nacionalinio transliuotojo vadovas Audrius Siaurusevičius. Trečiosios „Nacionalinės ekspedicijos“ pradžią taip pat paskelbė ir Laisvės varpo dūžiai. „Turbūt pirmą kartą Sausio 13-osios memorialo varpas suskambės tokia linksma proga. Varpas juk simbolizuoja žinią. Šiandien pranešame, kad prasideda trečioji „Nacionalinė ekspedicija“. Tiesa, jau ne Nemunu. Nemunas per dvejus metus jau perplauktas visas ir dabar ieškosime Lietuvos už Lietuvos ribų. Trauksime į Lenkiją, kur daug lietuviškų ženklų, susitiksime ir su Lenkijos lietuviais Punske“, – kalbėjo LRT vadovas.

„Nacionalinės ekspedicijos“ maršrutą, kaip ir kasmet, kartu su kūrybine komanda dėliojo profesorius Alfredas Bumblauskas. „Trečiąją ekspediciją pradėsime nuo Marijampolės, kuri yra Lietuvos kelias į Europą, ir trauksime į Gdanską, kuris yra lordas prie Baltijos, uostų uostas nuo senųjų laikų. O šiais laikais tai – solidarumo, laisvės miestas“, – pažymi profesorius.

Paklaustas, ar nebijo gamtos stichijų, A. Bumblauskas prisiminė praeitus metus: „Pamenu, kaip pernai LRT generalinis direktorius išsijuosęs laikė audros blaškomą palapinę. Žinoma, nebuvo labai linksma, bet ir tai kažkaip išgyvenome, atplaukėme iki Pažaislio. Jei mūsų laivo niekas nenuvers, tai mes kaip nors jau tą ekspediciją užbaigsime.“

Prie ekspedicijos komandos šiemet jungiasi ir LRT televizijos žurnalistė Edita Mildažytė. Ir nors istorijos įdomybių narpliojimas žurnalistei yra nesvetimas, E. Mildažytė tikina, kad šiai ekspedicijai ruoštis neleido pati kūrybinė komanda. „Bandžiau išklausti, koks vaidmuo manęs laukia, ko iš manęs tikimasi, bet man nebuvo atsakyta. Kūrybinė komanda sakė, kad vienintelis dalykas, ko iš manęs pageidauja, – kad, kaip visada, būčiau smalsi. Pasistengsiu tokia būti. Manau, kad kuo natūraliau viskas klostysis, tuo žiūrovui bus smagiau žiūrėti. Būsime vedliai, kurie veda žiūrovą paskui save“, – šypsosi E. Mildažytė.

Projekto prodiuseris, LRT televizijos žurnalistas Edmundas Jakilaitis tikina, kad šiemet ekspedicijos dalyviams teks didžiulė garbė – Vytauto Didžiojo laivo įplaukimas į Vyslą pažymės vieno svarbiausių Lenkijos renginių pradžią.

„Lenkijos parlamentas šiuos metus yra paskelbęs Vyslos metais. Mūsų kaimynai skatina istorinę laivininkystę, tvarko krantines, bando atgaivinti gyvenimą pagrindinėje savo upėje. „Nacionalinės ekspedicijos“ įplaukimas į Vyslą pradės visus šventinius renginius: riterių turnyrus, istorinių laivų paradus... Žinoma, mūsų lauks ir Gdansko jūrų muziejus, kuris yra prisidėjęs prie „Vytauto Didžiojo“ laivo statybos. Šiemet rengėme mokslinę konferenciją Klaipėdoje, kurios metu sprendėme, kokį laivą šiai ekspedicijai reikėtų statyti“, – pasakoja E. Jakilaitis.

„Nacionalinės ekspedicijos“ rengėjai tikina, kad tokio masto projekto nebūtų pavykę suorganizuoti be diplomatų pagalbos. „Norime nusilenkti mūsų diplomatams, konkrečiai – Šarūnui Adomavičiui, Lietuvos ambasadoriui Lenkijoje, kuris padarė didelį darbą padėdamas ruošti „Nacionalinę ekspediciją“. Pats važinėjo po universitetus, susitikinėjo su muziejų vadovais. Tikrai daug padarė dėl ekspedicijos, gal todėl šiemet ta ekspedicija tampa ne tik televizijos projektu, bet ir diplomatine misija. Sutiksime daug svarbių žmonių, atliksime daug svarbių darbų, tad LRT šiuo atveju ne tik kuria turinį, bet ir atstovauja Lietuvai“, – pabrėžia žurnalistas.

Daugiau – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

laima,

laima, portretas
saunuoliai laukiu su nekantrumu tikrai reikalinga ekspedicija idomi ir geras pateikimas informacijos ,o kam nepatinka neziurekit ir nebumbekit

Baikite

Baikite portretas
Pinigu plovima tokiais beverciais projektais. Laikas skydines gaujele nusalinti nuo tokio vieso megavosi biudzeto istekliais.

Kaunas

Kaunas portretas
Reikia vandens policijos palydos gimtadienio pratesimui
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių