Turino knygų mugėje – anekdotai iš Lietuvos

  • Teksto dydis:

Gegužės 18-23 dienomis didžiausios Italijoje tarptautinės Turino knygų mugės metu lankytojams bus pristatoma humoristinė knyga „Storielle e barzellette lituane sul totalitarismo sovietico. Il volto tragicomico dello statalismo integrale“ (liet. „Lietuviškos Istorijos ir Anekdotai apie Sovietinį totalitarizmą“). Tai pokštų, anekdotų ir komiškų istorijų rinkinys, satyriškai nutapantis sovietmečio laikotarpį Lietuvoje.

Milano institute dirbančių Alessandro Vitale ir Claudio Barna pastangomis, Italijoje išleistas kunigo Vincento Mincevičiaus 1981 m. sudarytas satyrinių anekdotų rinkinys, kuriame surinkti tekstai pasitelkdami ironiją puikiai atskleidžia žiaurios represijos absurdiškumą bei paliečia įvairius politinio ir socialinio gyvenimo aspektus šalyje. Knygos puslapiuose galima atrasti senovės išminties perlų, pasakojimų, patarlių, kurie pateikti italų kalba parodys dar nepažinto gyvenimo Lietuvoje pusę Italijos publikai. Šio satyrinio leidinio išleidimas buvo simboliškai susietas su Lietuvos ir Italijos diplomatinių santykių atkūrimo 25-iomis metinėmis.

Knygoje pateikiamas Pizos universiteto profesoriaus, didžiausio baltistikos specialisto Italijoje Pietro U. Dini įvadas. Knygą pristatanti Edizioni Joker leidykla yra išleidusi daugelį lietuvių autorių grožinės ir mokslinės literatūros, poezijos, aforizmų bei lingvistikos knygų leidimų italų kalba. Tarp jų yra ir Kristijono Donelaičio „Metai“, Jurgos Ivanauskaitės „Ragana ir lietus“, Leonido Donskio „99 Baltijos istorijos“ bei daugelis kitų.

Turino knygų mugė yra viena didžiausių knygų mugių Europoje, pritraukianti šimtus tūkstančių knygų mylėtojų bei apie pusantro tūkstančio dalyvių, pristatančių knygas iš viso pasaulio.


Šiame straipsnyje: Turino knygų mugėknygos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių