UNESCO sukakčių sąraše – Gaono ir M. Gimbutienės jubiliejai

  • Teksto dydis:

Į artimiausių dvejų metų UNESCO sukakčių sąrašą pateko dviejų iš Lietuvos kilusių žmonių minėjimai.

2020-aisiais bus minimos didžiojo Lietuvos rabino, iškilaus litvakų kultūros atstovo Elijahu Ben Salomono Zalmano, vadinamo Vilniaus Gaonu (1720 – 1797), 300-osios gimimo metinės.

Ši sukaktis į UNESCO sąrašą įtraukta remiant Baltarusijai, Lenkijai, YIVO žydų tyrimų institutui ir Lenkų–žydų tyrimų institutui Jungtinėje Karalystėje, informavo Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

2021 metais bus minimos archeologės, antropologės, archeomitologijos pradininkės Marijos Birutės Alseikaitės-Gimbutienės (1921 – 1994) šimtosios gimimo metinės.

Šio jubiliejaus įtraukimą parėmė Latvija, Vokietija ir Ramiojo vandenyno universiteto absolventų institutas JAV.

Lietuva savo ruožtu parėmė kitų valstybių teiktas ir įtrauktas į UNESCO minimų datų sąrašą sukaktis: dailininko, grafiko ir pedagogo Ferdinando Ruščico 150-ąsias gimimo metines (1870 – 1936), 100-ąsias Karolio Voitylos, Popiežiaus Jono Paulio II (1920 –2005) gimimo metines, 100-ąsias Baltarusijos valstybinio universiteto įsteigimo metines.

2020 – 2021 metais UNESCO minimų sukakčių sąraše  iš viso 59 įvairių pasaulio valstybių teiktos kultūrai, švietimui ir mokslui nusipelniusių veikėjų, reikšmingų įvykių sukaktys.

Tarp jų yra 500-osios Magelano sąsiaurio atradimo metinės (2020), 250-osios Liudviko van Bethoveno gimimo metinės, 700-osios Dantės Alighieri mirties metinės (2021), 200-osios Fiodoro Dostojevskio ir Nikolajaus Nekrasovo gimimo metinės (2021), kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kalėdos

Kalėdos  portretas
Visur žydai, žydai. Kas man jie tokie?

jo

jo  portretas
be tu zydu ne vienos dienos -slykstu jau darosi nuo ju,bbbrrrrrr

Lietuviui ir NA, NA

Lietuviui ir NA, NA portretas
Čia kalbama apie tai, jog PASAULINIU LYGIU bus jie minimi, apie juos platinama informacija. Kadangi abu kilę iš Lietuvos, mums tai proga giliau pažindinti pasaulį ir su jais, ir su kitais pasaulinio masto šviesuoliais, mokslininkais, ir su LT istorija, ir su jos kalba. Kažin, ar mūsų prekybininkai, gamintojai, tiekėjai pasinaudos tuo, savo eksportą pažymėdami atitinkama pakuote, užrašais ant saldainių, pieno ir kt( produktų, uogienių, medaus indelių, siuvinių, kt. gaminių. Ant kiekvienos etiketės trumpa informacija arba mįslė, kaip „Kas, kur kada” ir pan.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių