Už europines lėšas bus tvarkomas K. Donelaičio muziejus ir Kidulių dvaras

Europos Komisijai patvirtinus Europos kaimynystės Lietuvos ir Rusijos Kaliningrado srities bendradarbiavimo programą, Tolminkiemyje planuojama sutvarkyti Kristijono Donelaičio muziejų ir buvusią kleboniją, o Šakių rajone Kiduliuose – dvaro svirną.

Karaliaučiaus kraštas, Lazdynėliai. Čia, Mažojoje Lietuvoje, 1714 m. sausio 1 d. gimė lietuvių grožinės literatūros pradininkas, evangelikų liuteronų kunigas Kristijonas Donelaitis. Istorinę vietą ženklina prieš daugiau nei tris dešimtmečius iš Lietuvos atvežtas akmuo. Kasmet K. Donelaičio draugijos nariai lanko jo gimtąsias vietas, tvarko teritorijas.

Šįkart Tolminkiemyje, memorialiniame K. Donelaičio muziejuje, įrengtame bažnyčioje, skamba poemos „Metai“ eilės vokiečių kalba. Čia, bažnyčios kurioje dirbo kriptoje, poemos ir pasakėčių autorius ir palaidotas.

„Norėtųsi, kad visa Lietuva, kaip ne kartą minėjau, kad visa Lietuva dažniau prisimintų. Nes nuo mūsų atminties priklauso ir šito krašto valdininkų požiūris – jūs nesilankot, tai jums ir nereikia“, – sakė Marijampolės K. Donelaičio draugijos vadovė Vida Mickuvienė.

Prieš beveik 4 metus Kaliningrado srities valdžia muziejaus fasadą ir vidaus sienas atnaujino, tačiau bažnyčia nešildoma, reikia keisti inžinerinius tinklus. Tikimasi, kad muziejų artimiausiu laiku pasieks ir jau senokai Lietuvoje nacionalinio muziejaus parengta atnaujinta ekspozicija.

Pagal ES finansuojamą Lietuvos ir Kaliningrado srities bendradarbiavimo programą planuojama muziejuje įrengti geoterminį šildymą, atnaujinti kleboniją, kur įrengta Mažosios Lietuvos ekspozicija. K. Donelaičio muziejaus restauravimu rūpinsis Kaliningrado srities istorijos ir meno muziejus, Nemuno euroregiono Marijampolės biuras ir Šakių savivaldybė.

„Stogas pirmas, sienos, pamatų hidroizoliacija. Pamatai čia yra ne pačios geriausios kokybės, visi elektros tinklai, kanalizacijos, vandentiekio, šildymo sistemos, tvorų aptvėrimas, parko, sodo sutvarkymas. Žinome, kad K. Donelaitis buvo ne tik poetas, bet ir sodininkas, inžinierius, mechanikas, norisi ir tuos elementus įtraukti į projektą“, – pasakojo Nemuno euroregiono Marijampolės biuro direktorius Gintaras Skamaročius.

Šakių rajono savivaldybė taip pat nori sutvarkyti vieną iš 27 Kidulių dvaro pastatų. Šiam apgriuvusiam svirnui, kurį tikimasi pritaikyti turizmui, techninis projektas jau parengtas.

„Pirmiausia reikia sutvirtinti pamatus, pakeisti stogą laikančias konstrukcijas ir atstatyti tas vertingąsias savybes. Tai čia neatidėlioti darbai, o po to bus pritaikoma veikloms. Stogas jau seniai yra demontuotas yra dėl atmosferos kritulių poveikio“, – sakė Šakių meras Edgaras Pilypaitis.

Planuojama, kad vasario pradžioje  Kaliningrado srities istorijos ir meno muziejus, Nemuno euroregiono Marijampolės biuras ir Šakių savivaldybė pasirašys 1 mln. eurų partnerių sutartį ir darbai pajudės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių