Už P. Picasso atsiprašymo meilužei portretą norima gauti pusę milijono svarų

  • Teksto dydis:

Mažytis portretas, kurį Pablo Picasso (Pablas Pikasas) įtaisė į žiedą, kad po ginčo nuramintų savo meilužę Dorą Maar (Dorą Mar), kitą savaitę bus parduotas „Sotheby's“ aukcione Londone.

Šį papuošalą didis ispanų menininkas sukūrė išplūdęs D. Maar už tai, kad ji įtikino jį vieną meno kūrinį iškeisti į žiedą su rubinu. Dėl šio barnio moteris žiedą išmetė į Senos upę.

Nors D. Maar vėliau ieškojo išmesto papuošalo, jo nerado, o P. Picasso sukūrė kitą žiedą su miniatiūriniu savo mūzos portretu ir apsupo jį gėlėmis.

„Picasso pasaulį pavaizdavo taip intymiai, kad ant savo piršto galite turėti visą meninę viziją“, – sakė Thomas Bompardas (Tomas Bompardas) iš „Sotheby's“ Londono skyriaus.

Nors jų santykiai nutrūko, D. Maar tą žiedą saugojo iki pat savo mirties 1997 metais.

Dabar už jį birželio 21-osios aukcione tikimasi gauti iki 500 tūkst. svarų (565 tūkst. eurų).

Prancūzų menininkė D. Maar darė didelę įtaką P. Picasso, jam reaguojant į Ispanijos pilietinį karą, pirmiausia – savo darbu „Gernika“ (Guernica) po šio miesto subombardavimo.

Po Gernikos subombardavimo nutapytame paveiksle „Verkianti moteris“ (La femme qui pleure ) dailininkas pavaizdavo verkiančią D. Maar.

Jo mūza tapo „tragišku žmonijos kančių įsikūnijimu“ dailininkui vaizduojant karo draskomą Europą, buvo pažymima neseniai vykusioje P.Picasso parodoje Londone įsikūrusioje Nacionalinėje portretų galerijoje.

P.Picasso, palaikydamas santykius su D. Maar, susitikinėdavo ir su kitomis meilužėmis, ir galiausiai 1946 metais pora išsiskyrė.

Praėjusį mėnesį vienas P. Picasso tapytas D. Maar portretas „Sėdinti moteris mėlyna suknele“ (Femme assise, robe bleue) „Christie's“ aukcione Niujorke buvo parduotas už 45 mln. dolerių (40 mln. eurų).

2006 metais jo portretas „Dora Maar su kate“ (Dora Maar au chat) „Sotheby's“ aukcione Niujorke buvo nupirktas už 95,21 mln. dolerių (84,7 mln. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių