Užušilių piliakalnis ir gyvenvietė – Kultūros vertybių registre

  • Teksto dydis:

Ukmergės rajone esančiam Užušilių piliakalniui ir gyvenvietei paveldosaugininkai suteikė teisinę apsaugą – objektai įtraukti į Kultūros vertybių registrą.

„Kultūros vertybių registrą šiemet papildė dešimt naujų piliakalnių. Galime tik stebėtis, kad Užušilių piliakalnį suradęs talentingasis biologas Darius Stončius iš viso savo kolekcijoje skaičiuoja jau 37 piliakalnius”, – pranešime sako Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė.

Ketvirtosios archeologinės nekilnojamojo kultūros paveldo tarybos pirmininkas archeologas Gintautas Zabiela pabrėžia, kad tokių senovės gyvenviečių rajone ir jo apylinkėse žinoma labai nedaug. Pasak jo, Užušilių senovės gyvenvietė yra ypatingai svarbi, joje rasta grublėtosios keramikos, leidžiančios atsekti, jog gyvenvietė klestėjo 1-ojo tūkstantmečio antrojoje pusėje, kai jau buvo pradėjusi formuotis Rytų Lietuvos pilkapių kultūra.

Archeologo teigimu, nuo Neries ir Šventosios santakos iki Anykščių apylinkių tokių gyvenviečių žinoma labai nedaug, todėl Užušilių gyvenvietė yra svarbus atradimas.

Darius Stončius Užušilių piliakalnį surado 2015-ųjų žiemos pabaigoje, tą pačią dieną, kaip ir Veprių piliakalnį. Jis pasakojo, jog buvo atsirinkęs kelis taškus pagal nuotraukas, darytas iš oro, ir juos tikrino.

Kėlė abejones

„Įtarimų, kad šioje vietoje yra piliakalnis, buvo, nes netoli yra nemažas pilkapynas. Taigi logiška, kad žmonės, kurie jame laidoti, turėjo kažkur gyventi ir slėptis. Iš pradžių labai abejojau, ar tai yra piliakalnis, nes jis buvo itin stipriai apniokotas – iškasinėtas duobėmis žmonių ir ko gero kailinių žvėrelių. Tuo metu buvo sniego, todėl pagal žemės spalvą negalėjau patikrinti, ar yra kultūrinis sluoksnis“.

2016-ųjų pavasarį D. Stončius kartu su archeologais Gintautu Zabiela ir Zenonu Bauboniu atvyko į tą pačią vietą – jiems pasisekė aptikti geležies rūdos lydymo produkto – šlako, ir keramikos šukių. Toje mišku apaugusioje vietoje, kur buvo apardyta paklotė ir tempta mediena, matėsi juodos žemės sluoksnis. Taigi išsiaiškinta, kad aplinkui Užušilių piliakalnį buvo gyvenvietė.

Kaip vertingosios savybės yra įvardinti Užušilių piliakalnio žemės ir jos paviršiaus elementai ir kultūrinis sluoksnis. Piliakalnio aikštelė yra ovali, pailga, maždaug 17 metrų ilgio ir 15 metrų pločio, iškiliu viduriu. Žemiau aikštelės yra apie 10 m pločio ir iki metro gylio kiek lenktas griovys, skiriantis piliakalnį nuo toliau palaipsniui kylančios aukštumos. Piliakalnio pietvakarinėje pašlaitėje, maždaug 12 metrų žemiau aikštelės yra 5-10 metrų pločio terasa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių