Neeilinės Užgavėnės: varyti žiemos nereikėjo – ji pati pabėgo

„Šiemet žiemos nereikia varyti iš kiemo – pati išėjo“, – juokėsi Užgavėnių Rumšiškėse dalyviai. Organizatorių teigimu, į jubiliejines 35-ąsias Užgavėnes čia šeštadienį susirinko apie 10 tūkst. žmonių.

Į Lietuvos liaudies buities muziejų nuo pat ryto plūdo žydai, čigonai, gydytojai, gervės, meškos, lašininiai, kanapiniai ir kitokio plauko persirengėliai. Bene daugiausiai būta raganų, velnių ir jaunųjų porų. „Ateik, brangusis, pernešiu tave per šitą purvynėlį“, – tarė įspūdingo stoto jaunoji ir, pakėlusi ant rankų savo smulkų jaunikį, žengė per išmindytą muziejaus miestelio purvą.

Atvykusieji be kaukės ją galėjo pasigaminti čia veikusiose dirbtuvėse. Sušalusiuosius arbata vaišino muziejaus ubagai, pilvo kietumą buvo galima pasitikrinti blynų kąsniavimo rungtyje, rankos taiklumą – daužant puodynes užrištomis akimis.

„Žadinam pavasarį. Mes čia ne pirmą kartą. Į Rumšiškes visada verta atvažiuot – tokioj senovinėj aplinkoj labai malonu Užgavėnes švęst“, – pasakojo įspūdinga medine kauke pasipuošęs Šiaulių Saulėtekio gimnazijos folkloro ansamblio „Vieversėlis“ vadovas Arūnas Stankus. „Aš – ubagėlis. Prie bažnyčios pagrajinau – va kiek cukierkų gavau“, – iš krepšio saldumynus traukė šiaulietis.

Prie įspūdingo dydžio Morės lemiamam mūšiui išsirikiavo lašininiai ir kanapiniai. „Pažiūrėkit į mus, kanapinius. Mes – vyrai gražuoliai, tikri sveikuoliai. O jūs? Lašiniais aptekę, antsvorio prisiauginę kanapiniai. Kiek mes galim jus kęsti? Jūs mus visą laiką apvalgydami ir nutukot. Kviečiam jus į kovą! Kas laimės – to valdžia Rumšiškėse ir visoje Lietuvoje įsigalės“, – pakvietė Kanapinis, ir užvirė žūtbūtinė kova. Riebius lašininius, kaip ir dera per Užgavėnes, nugalėjo paliegę kanapiniai.

Ruošiantis deginti Morę – tamsos ir blogio simbolį – pradėjo snigti. „Žiemą išvaryt susirinkom, o ji sugrįžo. Kažkas negerai – gal per mažai trypėm?“ – svarstė čigonė ir kvietė trypti, žiemą varyti smarkiau.

Suliepsnojus didžiulei Morei, degančios jos rūbo draiskanos apsvilino artimiausio medžio šakas. Organizatoriai paragino žiūrovus nesibaiminti. „Visas brudas su Morės pelenais išeina lauk – sugrįžta pavasaris“, – priminė čigonė.

Šiemet Liaudies buities muziejus švenčia veiklos 50-metį. Ta proga keptas jubiliejinis 50 cm skersmens ir tokio paties aukščio 500 blynų tortas. „Valgykit, sveteliai, valgykit. Per Užgavėnes reikia ne mažiau kaip dvylika kartų pavalgyti, ne mažiau kaip dvylika blynų sudoroti. Valgyti reikia daug, nes tuoj prasidės pasninkas. O tada ne tik valgyt – ir dantis krapštyt nebebus galima“, – priminė renginio vedėjai.

Kas nespėjo prisivalgyti Rumšiškėse, gali atsigriebti antradienį – per tikrąsias Užgavėnes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

I.P.

I.P. portretas
O as manau, kad ziema dar tesis ilgai ir nuobodziai! Juk jau daug metu prasideda po naujuju, o paskui iki balandzio vidurio kartais, sniego pilna, Taip, kad kantrybes...

Tikrai

Tikrai portretas
Šįmet labiau tiktų prašyti "Žiema, Žiema, grįžk į kiemą!"... Kiek dar kentės žemelė neišsimiegojus?

jkixx

jkixx portretas
Manau po purvą "pasiminkyti" ne visi nori. Durnių laivas, pasivakščioti galima buvo ne būtinai tenai...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių