Vatikanas ir Romos žydų bendruomenė rengia menorų parodą

  • Teksto dydis:

Vatikanas ir Romos žydų bendruomenė pirmadienį pristatė ambicingus planus surengti bendrą menorų parodą, kurioje iš viso bus eksponuojama 130 meno kūrinių, vaizduojančių šį seną žydų tikėjimo simbolį.

Septynių žvakių žydiškų šviestuvų paroda mieste, kuriame anksčiau gyveno viena seniausių pasaulio žydų bendruomenių, vyks nuo gegužės 15 iki liepos 23 dienos Vatikano muziejuose ir sinagogos komplekse vienu metu.

Parodos eksponatai bus surinkti iš beveik 20 pasaulio muziejų, tarp jų ir iš Londono nacionalinės galerijos ir Luvro muziejaus Paryžiuje.

Ten bus i vienas seniausių menoros atvaizdų – raižytas akmuo iš Izraelio, kuris buvo rastas toje vietoje, kurioje 2009 metais archeologai aptiko Antrosios šventyklos laikų sinagogą.

Parodoje taip pat bus eksponuojamos viduramžių laikų krikščioniškos žvakidės, pagamintos pagal menoros principą.

Tačiau joje nebus vertingiausios iš gryno aukso pagamintos menoros.

Ši žvakidė, vaizduojama ant imperatoriaus Tito triumfo arkos Romoje, buvo viena iš karo trofėjų, kuriuos parsivežė romėnai iš Jeruzalės šventyklos 70 m. pr. Kr.

Iš pradžių ji buvo laikoma Taikos šventykloje (Templum Pacis), tačiau vėliau iš jos dingo.

Pasak Romos rabino Riccardo Di Segni (Rikardo Di Senji), pasiruošimas šiai precedento neturinčiai jungtinei parodai truko daugiau nei trejus metus ir byloja apie „dialogo tarp žydų ir katalikų raidą“.

„Laikai pasikeitė, daugelis pozicijų suminkštėjo“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių