Vestuvės Prancūzijoje: šokis su bandele

Prancūzija – viena iš šalių, kurioje esantys atskiri regionai geba išlaikyti savitus vestuvių papročius beveik nepakitusius. Giliai į kultūrą šaknis suleidusios tradicijos atskiruose šalies regionuose perduodamos iš kartos į kartą.

Torto neteks ragauti

Sveikinimo kalbos ir tostai, eilėraščių deklamavimas jauniesiems – tai visuose Prancūzijos regionuose propaguojamos tradicijos, aptinkamos ir daugelyje pasaulio šalių. Tačiau jei tektų dalyvauti prancūzų vestuvėse, veikiausiai labiausiai nustebtumėte pamatę, kad jaunieji nepjausto torto.

Šio skanėsto tradicinėse prancūziškose jungtuvėse gali apskritai nebūti. Vietoj jo išvysime didžiulę plikytų pyragėlių, dar vadinamų profitroliais, piramidę, uždengtą traškios karamelės voratinkliu. Tai krokembušas – tradicinis prancūziškas tortas. "Croque en bouche" išvertus iš prancūzų kalbos reiškia "traškesį burnoje". Toks profitrolių bokštas gaminamas ne tik per vestuves.

Tradiciškai jauniesiems skirta profitrolių piramidė kuriama iš vaniliniu įdaru pripildytų pyragaičių. Jie suklijuojami naudojant karamelę arba šokoladinį kremą. Įspūdį sustiprina ir dekoracijos iš tame regione augančių gėlių žiedų, vaisių ar bent cukrinių gėlių.

Kadangi tai nėra tortas, tai ir pjaustyti jo nereikia. Vis dėlto jaunieji ir čia naudojasi privilegija pirmiesiems paragauti šio skanėsto. Būtent jie pradeda ardyti plikytų pyragaičių piramidę nustumdami jos viršūnę špaga.

Tradiciškai jauniesiems skirta profitrolių piramidė kuriama iš vaniliniu įdaru pripildytų pyragaičių.

Saldūs išbandymai

Kita saldi prancūzų tradicija – dovanėlės svečiams. Kaip ir Italijoje, taip ir šioje šalyje jaunieji svečiams įteikia atminimo dovanas, kuriomis tampa saldžiu glajumi aplieti migdolai. Prancūzai šiems saldumynams yra suteikę dražė vardą. Ir čia, priešingai nei jau minėtoje Italijoje, migdolai gali būti apliejami ne tik baltu, bet ir kitų spalvų glajumi.

Tradiciškai besituokiančios poros svečiams dovanoja migdolinius saldainius iš to regiono, kuriame susipažino arba iš kurio yra kilę. Kai kurios poros šią tradiciją šiek tiek pakeitė. Vietoj glajumi aplietų migdolų svečiams ėmė dovanoti įvairius saldėsių rinkinius: šokoladinius saldainius, mažučius migdolinius sausainius, triufelius ir želė saldainius, pagamintus vietinių saldumynų meistrų.

Jei dalyvausite tradicinėse prancūzų vestuvėse Luaros krašte, Vandėjos regione, veikiausiai tapsite ypatingos tradicijos liudininkais. Šioje vietovėje įprasta kepti milžinišką sviestinę bandelę, kuri svečiams pristatoma taip pat iškilmingai, kaip ir  jaunieji. Jaunavedžiai ir svečiai privalo ją iškelti virš galvų ir laikydami šokti.

Šis iš kartos į kartą perduodamas paprotys – būdas patikrinti jaunųjų ir naujos šeimos sukūrime dalyvaujančių liudininkų ištvermę. Vandėjos regione tikėta, kad įveikusi šį išbandymą ir tradicinį šokį ("La danse de la brioche") sušokusi vestuvininkų svita suteiks jauniesiems ištvermės įveikiant ateityje laukiančias kliūtis.

Triukšmauti būtina

Savaip ištvermės jauniesiems suteikti bandydavo ir Averono regiono gyventojai. Šiame krašte jungtuvių rytas nuotakai ir jaunikiui prasidėdavo triukšmingai. Pagrindine užduotimi jiems tapdavo kaimelyje esančių žmonių sukvietimas į šventę. Tai mylimieji darydavo sėdėdami asilo traukiamame vežime ir tuščiu stiklainiu keldami triukšmą. Pačiupę tą patį stiklainį ir pripildę jį specialiai paruoštu gėrimu, miestelio gyventojai ankstyvą kitos dienos rytą keliaudavo per gyvenvietę ir keldami triukšmą bandydavo rasti jaunavedžius tam, kad galėtų jiems sugražinti energijos suteikiančio eliksyro pripildytą stiklainį.

Manyta, kad gurkštelėję iš alkoholio, šokolado, bananų, prieskonių ir duonos sumaišyto eliksyro jaunieji atgaus jėgas. Šis Jaunųjų medžiokle vadinamas paprotys mena keletą amžių, tačiau senąsias tradicijas puoselėjančiuose Averono regiono miesteliuose vis dar prisimenamas. Tik asilo traukiamas vežimas jau pakeistas žirgais ir karieta.

Prancūzijoje įprasta mylimųjų artimuosius supažindinti kuo anksčiau. Tradiciškai jaunikio ir nuotakos artimieji mylimųjų sąjungą pradeda švęsti anksčiau nei kiti. Tai daroma tradicinėje sužadėtuvių šventėje (pranc. fiancailles), kurioje dalyvauja abiejų šeimų nariai ir liudininkai. Tad, jei esate vienas iš jų, ruoškitės – prancūziškų sužadėtuvių šventės tradiciškai organizuojamos savaitgalį ir trunka mažiausiai parą. Taip daro šiuolaikiškos prancūzų poros, mėgstančios tradicijas. Kurias iš jų pritaikysite savo šventės metu, priklauso tik nuo jūsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių