Žongliravimo picomis meną įtrauks į UNESCO paveldo sąrašą?

  • Teksto dydis:

Neapolio žongliravimo picomis meną kitą savaitę gali būti įtraukta į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą, į kurį taip pat gali patekti ir daugiau kultūrinių vertybių, pavyzdžiui, Saudo Arabijos sienų piešiniai ir Bangladešo nendrių sukimo menas.

JT Pasaulio paveldo komitetas kitą savaitę susirinks Pietų Korėjos Čedžu saloje ir taip pat svarstys ypatingą paramą paveldui, kuriam gresia išnykti.

Neapolio kandidatūra į šį sąrašą šiame pietų Italijos mieste sukėlė jaudulio bangą, nes čia žongliravimo picomis menas perduodamas iš kartos į kartą ir į likusias pasaulio dalis.

Neapolio paraišką remiančią peticiją pasirašė apie du milijonai žmonių, teigia Neapolio picų kepėjų asociacijos vadovas Sergio Miccu (Serdžijas Miku), taip pat ketinąs dalyvauti susitikime Čedžu.

„Esame įsitikinę, kad balsavimas bus sėkmingas, - naujienų agentūrai AFP Romoje sakė S. Miccu. Jo teigimu, jei šimtmečių senumo kulinarinė tradicija pateks į prestižinį sąrašą, „gatvėse nemokamai bus dalijamos picos“.

Ši tradicija siekia gerokai daugiau nei įspūdingas tešlos sukimas ore, kad ji prisisotintų deguonimi, jai priklauso ir dainos, dėl kurių picos gamyba tapo laiko patikrinti socialiniu ritualu.

Paraiškas patekti į nematerialaus paveldo sąrašą pateikė 34 kandidatai. Jame jau yra 365 tradicijos, meno formos ir praktikos nuo ispaniškų flamenko šokių ir indonezietiškos batikos iki sunkiau apibrėžiamų įrašų, pavyzdžiui, imtynių aliejuje festivalio Turkijoje ir kupranugarių užkalbėjimo ritualo Mongolijoje.

Saudo Arabija siekia į šį sąrašą šiemet įtraukti sudėtingą sienų tapybą, kuria tradiciškai užsiima moterys. Šis moterų solidarumą skatinantis menas iš kartos į kartą perduodamas stebint.

Bangladešas į UNESCO sąrašą pasiūlė sudėtingą kilimėlių ir lovatiesių pynimą iš žalių nendrių.

Domina jaunimą

Nematerialių kultūrinių vertybių sąrašas sudarytas 2003 m., siekiant jas populiarinti, o vertybes apsaugoti siekiančioms šalims UNESCO kartais teikia finansinę ar techninę paramą.

Marokas šiemet paskelbė apie jo karo šokiui iškilusį pavojų, o Turkija nerimauja dėl švilpimo kalbos.

Abiems šiems paveldo objektams iškilo pavojus dėl mažėjančio jaunimo susidomėjimu šiomis tradicijomis.

Kultūrinio ir gamtinio pasaulio paveldo sąrašą, į kurį įtraukti fiziniai objektai, pavyzdžiui, Kambodžos Ankor Vatas ar Didysis Kanjonas Jungtinėse Amerikos Valstijose, UNESCO pradėjo 1972 m.

Pasaulio paveldo sąrašas šiuo metu sudarytas iš 814 kultūrinių objektų, 202 gamtinių objektų ir 35 objektai, pasižymintys ir gamtinėmis, ir kultūrinėmis savybėmis, pavyzdžiui, Australijos Uluru nacionalinis parkas.

Nominacijų į žmonijos nematerialaus kultūros paveldo reprezentacinį sąrašą peržiūras komitetas baigs penktadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių