Ekspertas pataria, kaip nesuklysti renkantis unitazą

  • Teksto dydis:

Dėliojant tobulo vonios kambario paveikslą  unitazas, greičiausiai, nėra pirmasis į galvą šaunantis interjero elementas. Tačiau nuvertinti jo nereikėtų – tinkamai išsirinkus apie tokį pirkinį galėsite negalvoti visą dešimtmetį, o sutaupytą laiką, skirtą vonios kambariui tvarkyti, panaudosite kur kas prasmingiau. Pasak ekspertų, renkantis unitazą dėmesį svarbiausia atkreipti į du aspektus: vandens sąnaudas ir lengvą, daug pastangų nereikalaujančią priežiūrą.

Norintiems taupyti – du mygtukai

Ekonomiškas vandens vartojimas svarbus turėtų būti ne tik gamtos apsauga susirūpinusiems, bet ir lėšas taupantiems vartotojams. Pasak sanitarinių technologijų įmonės „Geberit“ pardavimų vadovo Baltijos šalyse Gedimino Repšio, perversmą šioje srityje padarė dviejų sistemų vandens nuleidimo mechanizmai. „Daugumos unitazų bakelių talpa siekia 6 l, o dviejų sistemų mechanizmai – t.y. unitazai su dviem mygtukais – leidžia nuplovimui panaudoti arba 3 l, arba 6 l vandens. Daugeliu atveju mažesniojo mygtuko nuleidžiamo vandens kiekio visiškai užtenka švarai ir higienai palaikyti“, – tikina G. Repšys.

Dvigubo mygtuko sistemos šiandien taikomos tiek įprastiems unitazams, tiek tiems, kurių vandens bakelis įmontuojamas į sieną. 

Grožis ar lengva priežiūra?

Būtent apie lengvą unitazo priežiūrą dauguma besirenkančių naują unitazą dažnai nesusimąsto. „Įvairūs dekoro elementai, tokie kaip ruoželiai, iškilios detalės ar raižiniai atrodo puikiai, kol unitazas visiškai naujas. Tačiau tokias vietas sunkiau išvalyti ir ilgainiui jos tampa puikia terpe kauptis purvui ir pelėsiui. Tuo tarpu lygūs, minimalistinio stiliaus unitazai ne tik atrodo stilingai ir moderniai, bet ir žymiai sutrumpina vonios kambariui tvarkyti skirtą laiką“, – pasakoja specialistas.

Kitas aspektas, į kurį vertėtų atkreipti dėmesį tiems, kurie vietoj vonios kambario tvarkymo mieliau rinktųsi ilgus pietus su šeima, yra unitazo tipas. „Pastatomus unitazus prižiūrėti gali būti sunkiau – čia daugiau tvirtinimo detalių ir vietų, kuriose kaupiasi nešvarumai. Į sieną įmontuojamas bakelis itin sutrumpina tvarkymosi laiką – vandens nuleidimo mygtuko priežiūra nereikalauja nei daug laiko, nei pastangų. Be to, tokiu atveju unitazai dažniausiai kabinami, o ne tvirtinami prie grindinio, tad šią vietą lengva pasiekti paprasčiausia šluota“, – pataria G. Repšys.

Anot jo, namų ruošą palengvinti gali ir unitazo paviršius: „Vonios kambario tvarkymas turėtų užimti kuo mažiau laiko. Kuo unitazo ar kitų vonios kambario santechnikos įrenginių paviršius glotnesnis, tuo lengvesnė jo priežiūra. Kokybiška glazūra padengtas unitazas tarnauti gali ilgus metus, net jei jis dažnai veikiamas valymo priemonių. Todėl stipriausi rinkos gamintojai šiam produkto aspektui skiria itin daug dėmesio – skirtingos paviršiaus sudėtys nuolat testuojamos ir tobulinamos specialiose laboratorijose.“

Kai bakelis rasoja

Kita dažnai pasitaikanti problema – rasojantis bakelis. Taip gali nutikti dėl didesnio vonios kambario ir tiekiamo vandens temperatūrų skirtumo. G. Repšys tikina, kad tokios problemos sprendimas itin paprastas: „Dvigubo bakelio sistema, kai plastikinį bakelį apgaubia papildomas keramikinis bakelis, suvienodina temperatūras ir sustabdo vandens kondensacijos procesą, t.y. neleidžia bakeliui rasoti. Be to, toks unitazas veikia tyliau ir yra saugesnis – tai gali būti itin aktualu daugiabučių gyventojams.“

Vonios kambarį pertvarkantiems jis primena nepamiršti išsimatuoti atstumų tarp vonios kambario objektų. „Atrodo elementaru, tačiau esame girdėję per daug istorijų apie neatsidarančius vonios spintelės stalčius ar vonios kambario duris“, – šypsosi G. Repšys.


Šiame straipsnyje: unitazasTualetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių