Jaukumą lizdelyje lemia ne erdvės dydis

Padvelkus vakarietiškiems vėjams, lietuviai įniko kaip įmanydami didinti namų erdves – dažnai sujungdami virtuvę su svetaine. Patogiai įsikurti galima ir nedideliame kambaryje, tereikia išmonės ir žinių.

Gyvenantieji bute ar nedideliame name irgi gali jaustis komfortiškai. Pirmiausia reikia įsisamoninti, kad ne erdvės dydis yra pagrindinis interjero kūrimo elementas.

Būstas bus mielesnis, jei nuteiksite save, kad mažas kambarėlis daug jaukesnis nei erdvi salė. Atraskite mažos erdvės privalumus – intymumą, saugumą, žavesį ir funkcionalumą.

Įvertinkite, kad mažesnio ploto namus lengviau prižiūrėti. Be to, galima džiaugtis, kad mažiau kainuoja šildymas, mažiau pinigų išleidžiama apšvietimui.

Kuriant interjerą mažoje erdvėje svarbiausia lankstumas ir universalumas. Norint protingai apipavidalinti mažą patalpą, verta viską suplanuoti. Tad darbas turėtų prasidėti nuo popieriaus lapo ir pieštuko.

Pirkdami baldus įvertinkite kambario mastelį. Rinkitės ne masyvius, pūstus, o kuo "liesesnius", atviresnius baldus. Pavyzdžiui, minkštasuoliai turėtų būti siaurais porankiais, grakščiomis kojelėmis, kėdės – atviromis atkaltėmis. Venkite visko, kas užgriozdina kambarį.

Kita vertus, keli dideli daiktai kambaryje sumažins netvarkos pojūtį. Tą patį galima pasakyti apie meno kūrinius. Mažam kambariui daug geriau tiks vienas didelis paveikslas nei daugybė mažų.

Pravartu rinktis tokius daiktus, kurie atlieka kelias funkcijas. Pavyzdžiui, staliukas televizoriui kartu yra ir knygų lentyna, komoda gali tarnauti ir kaip kavos stalelis.

p>Galų gale yra baldų, skirtų erdvei tausoti, pavyzdžiui, į sieną įleidžiama miegamojo lova ar dviaukštis komplektas, kurio antrame aukšte – lova, apačioje – darbo stalas.

Jei norite suteikti erdvės jau įrengtiems, bet suspaustiems namams, pats lengviausias būdas tai padaryti – atsikratyti nebūtinų daiktų ir padaryti tvarką. Paimkite dėžę ir kraukite į ją viską, kas pakeliama. Tada pradėkite dekoruoti iš naujo – dėliodami aksesuarus sustokite, kai rezultatas atrodys tobulas.

Jei ir neturite erdvios svetainės, nebijokite kviestis svečių pietų ar vakarienės. Bendraudami žmonės geriau jaučiasi mažesnėse erdvėse. Gal todėl per vakarėlius mėgstamiausia pašnekesių vieta dažnai būna virtuvė?


Gudrybės, suteikiančios erdvumo:

Rinkitės lengvas šviesias spalvas, kurios padės vizualiai praplėsti erdvę. Tai nereiškia, kad privalote gyventi tarp baltų sienų. Tik atminkite, kad šaltos spalvos – žalsva, melsva – atitolina vaizdą, o šiltos – rausva, gelsva – priartina.

Būkite atsargūs rinkdamiesi tapetus. Vienspalviai tapetai – nuo nesėkmės apdraudžiantis variantas. Smulkūs raštai gal ir nepakenks, o stambūs – erdvę trauks. Tapetuojant sienas, lubas nedideliame kambaryje geriausia dažyti skaisčiai baltai.

Vieną centrinę kambario sieną galite nudažyti sodria spalva, o kitas palikite tos pačios spalvos, bet gerokai šviesesnes arba baltas.

Panaikinkite vidines duris, kurios nėra būtinos. Vietoj jų galima pakabinti virvelines ar kitokias užuolaidas arba įstatyti slankiojančias duris.

Apšvietimo priemones tvirtinkite prie sienų ir lubų. Tačiau stenkitės, kad tai nebūtų vienintelis šviesos šaltinis kambario centre, naudokite ir paslėptą apšvietimą. Grindų plotą, kurį užima pastatomi šviestuvai, išnaudokite kitiems tikslams.

Įmontuokite šviestuvus spintose ir spintelėse – tai vizualiai didins kambarį ir padės surasti norimus daiktus.

Dažniau valykite langus, kad į patalpą patektų daugiau šviesos ir kad vaizdas pro langą lietųsi su vidaus erdve.

Pirkite tik kokybiškus ir reikalingus daiktus, atsisakykite mažų, nebūtinų niekučių, pavyzdžiui, dirbtinių fontanėlių.

Veidrodis vizualiai padvigubina erdvę. Ypač gerai, jei veidrodyje atsispindi laukas, tada patalpa tampa dar šviesesnė. Viso kambario veidrodžiais neapstatysi. Tačiau panašų veidrodinį efektą gali suteikti tam tikros rūšies stiklinės baldų durelės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Ugdymą šeimoje pasirinkę tėvai: svarbiausia – vaiko autentiškumas
    Ugdymą šeimoje pasirinkę tėvai: svarbiausia – vaiko autentiškumas

    Vis dažniau ne pačiais geriausiais žodžiais minint tradicinę švietimo sistemą, pasigirsta kalbų apie ugdymą šeimoje. Trijų vaikų mama Rūta Mazurkevičienė, turinti anglų kalbos pedagoginį išsilavinimą, tokį ugdymą taiko dv...

    12
  • Mažas būstas – ne problema
    Mažas būstas – ne problema

    Šiuo metu Lietuvoje parduodamų naujos statybos butų ploto vidurkis – nuo 45 iki 55 kv. m. Galima manyti, kad viengungiams tokio dydžio būstas atliepia visus poreikius, tačiau šeimai su vaikais tokie namai gali pasirodyti ankštok...

    1
  • Namų grožiui – ryškiaspalvės gėlės
    Namų grožiui – ryškiaspalvės gėlės

    Ryškiais įvairių spalvų žiedais balkonuose ir terasose dėmesį traukiančios gėlės – vienas pigiausių ir maloniausių būdų pasirūpinti namų grožiu. Jos ne tik suteikia atgaivos akims, bet tampa ir maloniu hobiu, į kurį visai nesunku...

  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
    „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką

    „Pradėjome nuo grindų liejimo, o dabar iš betono galime padaryti beveik bet ką. Dar nebuvo taip, kad klientui pasakytume negalintys įgyvendinti jo užsakymo“, – sako mažosios bendrijos „Spalvotas betonas“ gamybos vadov...

    1
  • Poilsio erdvė balkone: ką naudinga žinoti?
    Poilsio erdvė balkone: ką naudinga žinoti?

    Šiltuoju sezonu norisi kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Tiems, kurie dar neįsirengę savo lauko erdvės, interjero dizainerė turi praktiškų patarimų, kaip balkone rasti vietos ne tik staliukui su dviem kėdėmis, bet ir nuosavam sodui...

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

Daugiau straipsnių