Kaip prižadinti apsnūdusius namus?

Jau po pirmos tikrai šiltos ir saulėtos dienos sugrįžę į namus pastebėjome: juose niūroka, spalvos pablukusios, trūksta šviesos. Remonto daryti išsyk nepulsi, tačiau galima nemažai nuveikti ir negriaunant sienų ar nemojuojant teptuku. "Pasitelkę žaismingus dekoro elementus savo būstą atnaujinsite greitai ir nebrangiai", – sako interjerus projektuojanti architektė Rūta Jurevičienė.

Madingiausia – jaustis patogiai

Architektė pataria visų pirma pasimerkti puokštę pavasarinių gėlių, išsivirti puodelį gaivios arbatos, patogiai įsitaisyti ir atidžiai apsidairyti aplinkui, kad pamatytumėte, kur trūksta jūsų rankų prisilietimo.

"Galbūt jūsų sofa maldaute maldauja naujos pagalvėlės su stambiais žalių lapų ar plunksnų raštais, o gal ant jos tereikia užmesti prabangų švelnaus aksomo pledą, derantį prie jūsų namų dvasios? Seną kėdę ar krėslą naujam gyvenimui nesunku prikelti perdažius medinę dalį ar pervilkus kokybiška oda. Išvalę langus kuo plačiau juos atverkite pavasarinei saulei ir šilumai, jei tai padaryti trukdo niūrios užuolaidos, pakeiskite jas", – aiškina R.Jurevičienė.

Į jos namus pavasaris ateina tada, kai vazoje įvairiomis spalvomis mirga tulpės ir pro praviras balkono duris girdisi paukščių čiulbėjimas. Prieš tai, dažniausiai pasitelkusi naujus tekstilinius elementus, į interjerą įveda naują spalvą.

"Šiandien madingiausia jaustis patogiai", – tikina architektė. Pasaulyje išpopuliarėjo iš Danijos atkeliavęs terminas hygge, apibūdinantis dvasinį malonumą, kuriamą pasitelkus jaukumą, patogumą, mėgavimąsi paprastais dalykais.

Nuo kutų iki lauko akmenėlių

Idėjų pavasariniam perversmui galima pasisemti ir iš šių metų interjero dizaino tendencijų. Pašnekovės teigimu, ypatingas dėmesys skiriamas tekstūroms. Išlieka madingas aksomas, velvetas, šių rūšių audiniai su blizgesiu. Su trenksmu sugrįžo oda, kailiai.

Dar viena naujiena – kutai. Jais dekoruojamos pagalvėlės, apklotai, užuolaidos, kilimai, šviestuvai, veidrodžiai ir net baldai. Užsienio spaudoje mirga nuotraukos su makrame technika rištais, pintais interjero dekoro elementais.

Kaip naujieną išskirčiau lauko medžiagų perėjimą į interjerą – tai ir betonas, jo mišiniai su natūralaus ar sintetinio akmens gabalėliais, naudojami tiek grindims, tiek sienoms, tiek kitiems paviršiams.

Kita besitęsianti nuo praėjusių metų madinga interjero kryptis – stambialapiai egzotiški augalai, tiek natūralūs, augantys vazonuose, tiek jų motyvai tekstilėje, tapetuose, ant indų, interjerą papildantys sodriais žaliais potėpiais. Jie merkiami į vazas, vaizduojami meno kūriniuose, kuriais dekoruojami namai. Kuo daugiau žalumos, tuo geriau. Draugiją jiems palaiko kitos žalios spalvos detalės: baldai, kilimai, šviestuvai. Tai padeda namuose pasijusti lyg gamtoje.

Kalbant apie interjero koloritą išsiskiria dvi linijos: nuo natūralių žemės atspalvių (pilki, žali, raudonojo vyno, baklažano, dangaus mėlio arba indigo) iki vaiskios, gaivios itališkų ledų gelato paletės, kurioje dominuoja geltoni, rausvi, melsvi, violetiniai, oranžiniai, mėtų žalumo tonai. Tiesa, jie labiau pasteliniai, ne itin ryškūs. Juos papildo raudono ir geltono aukso, taip pat žalvario elementai, dažniau ne blizgūs, o matiniai. Visa tai tikrai padės pajusti pavasarinį dvelksmą.

"Kaip naujieną išskirčiau lauko medžiagų perėjimą į interjerą – tai ir betonas, jo mišiniai su natūralaus ar sintetinio akmens gabalėliais, naudojami tiek grindims, tiek sienoms, tiek kitiems paviršiams. Įprastu sprendimu gyvenamųjų patalpų viduje tampa apdaila naudojant šiurkštesnę medieną, dažnai šiauštą, kurioje išryškėja medžio grožis, klinkerį, skalūną, kitų rūšių grubesnio apdirbimo akmenį. Vyrauja tamsus ąžuolas, riešutmedis, grįžta raudonmedis", – vardija R.Jurevičienė.

Rūta Jurevičiūtė/Asmeninio arch. nuotr.

Maži stebukladariai

Architektė dalijasi keliais paprastais patarimais, kurie padės neišleidus daug pinigų ir be didelio vargo įpūsti savo būstui atbundančios gamtos dvasios. Stebuklus gali padaryti tokie maži ir paprasti dalykai, kaip žydinčios gėlės vazose ar vazonuose, stambialapiai augalai. Jų turėtų būti daug. Neapsiribokite svetaine ir miegamuoju, neužmirškite virtuvės, miegamojo, vonios. Ir, žinoma, prieškambario, į kurį parėję į namus patenkame pirmiausia, o dėmesio neretai skiriame mažiausiai.

Norint sukurti netikėtumo įspūdį, reikėtų padaryti kažką neįprasta. Tai gali būti ir jaukios stalinės lempos, apgyvendinimas ant vonios spintelės, prabangaus veidrodžio pakabinimas virtuvėje, knygų lentyna miegamajame ar naujos mini poilsio zonos sukūrimas svetainėje, skirtos pabūti su savimi ar bendrauti su artimiausiais. Yra du keliai: arba subtiliai papildyti jau sukurtą harmoningą visumą, arba pasitelkti kontrasto principą.

Jei vyrauja natūralūs žemiški tonai, pasitelkite tų pačių atspalvių, bet kitokios tekstūros elementų. Arba rinkitės ryškesnius, netikėtus akcentus: šviežių spalvų užuolaidas, pagalves, kilimą, paveikslus. Jie labai greitai prižadins apsnūdusį per žiemą interjerą. Kaip ir šilumą bei šviesą spinduliuojančios aukso, vario, žalvario, bronzos detalės (šviestuvai, baldų rankenėlės, staliukai, žvakidės, vazos). "Nebijokite derinti kelių metalo atspalvių, tik jei vienas yra blizgus, kitą geriau rinktis matinį", – dalijasi idėjomis R.Jurevičienė.

Netikėtas akcentas – ombre stilius

Taip vadinamas blunkančios arba pereinančios spalvos efektas, naudojamas ne tik dažant audinius, bet ir grindis, sienas, baldus. Galima įsigyti ir šia technika dekoruotų tapetų, plytelių, kitos grindų dangos, indų. Ši technika naudojama ir meno kūriniuose. Užtenka kelių tokių išskirtinių interjero detalių, suteikiančių paslaptingumo, dramatiškumo, ir namuose beregint padvelks permainų vėjai.

Specialistai pataria dažant ombre stiliumi patalpas su žemesnėmis lubomis tamsius atspalvius naudoti apačioje. Jeigu kambario aukštis didesnis, galima su jomis įvairiai eksperimentuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių