Kodėl rasoja plastikiniai langai?

Plastikiniai langai rasoti gali dėl prasto jų projektavimo ar montavimo. Drėgmės atsiradimui įtakos turi ir netinkamas patalpos temperatūrų skirtumas bei oro judėjimas. Taip sako Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė Liubov Grabusova.

LRT Radijo klausytoja Genutė iš Kauno skundžiasi, kad turi bėdų su plastikiniais langais. „Plastikiniai langai rasoja ir jau atsiranda pelėsis. Tai ne mano vienos problema, kiek teko kalbėti su kaimynais ir su pažįstamais, šita problema, turbūt, egzistuoja visoje Lietuvoje. Gal koks specialistas atsakytų, ne kaip naikinti pelėsį, bet kodėl taip yra su tais plastmasiniais langais?“ – domisi klausytoja.

Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė L. Grabusova sako, kad plastikiniai langai rasoja dėl netinkamo jų sumontavimo, taip pat ir dėl netinkamo patalpos mikroklimato. Rasojimo išvengti padėtų dažnesnis patalpos vėdinimas bei reikiamos temperatūros ir drėgmės palaikymas.

„Drėgmė kondensatu virsta tik esant tam tikrai temperatūrai, kuri dar vadinama rasos taško temperatūra. Tai fizikinis reiškinys“, – aiškina specialistė. Pavyzdžiui, esant 20 laipsnių temperatūrai ir santykiniam 50 proc. drėgnumui, rasos taško temperatūra visada bus 9,5 laipsnio.

Geriausiai, pasak L. Grabusovos, tai matosi ant langų: kai tik temperatūra lauke aukštesnė, o namie didelė drėgmė – langai rasoja. „O kai temperatūrų svyravimas būna dar didesnis, tas kondensatas net bėga“, – kalba Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji valstybinė inspektorė. Ji tikina, kad, jei langas suprojektuotas tinkamai ir gerai sumontuotas, rasoti jis neturėtų.

Lietuvos higienos norma nustato, kad gyvenamųjų namų patalpose oro temperatūra šaltuoju metų laiku turi būti ne mažesnė kaip 18 laipsnių šilumos, temperatūrų skirtumas prie pat grindų ir maždaug 1 m aukštyje nuo grindų – ne daugiau kaip 3 laipsniai, o santykinė drėgmė – nuo 35 iki 60 proc. Oro judėjimo greitis turi būti 0,05 nuo 0,15 m/s.

„Tokiu atveju bus palaikomas sveikas ir žmogui tinkamas mikroklimatas ir, jeigu langai geri, neturėtų būti šitokių reiškinių“, – sako specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MES PRIKLAUSOME ES

MES PRIKLAUSOME ES portretas
O ES NORMATYVAI NUSTATYTI, KAD BUTE TEMPERATŪRA PRIVALO BŪTI NE MAŽIAU NEGU 20 LAIPSNIŲ.

cha

cha portretas
"specialistė"oi negaliu, "paaiškino" oi negaliu....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių