Miegamojo interjeras: senos taisyklės nebegalioja, vyrauja kūrybiškas chaosas

Kambariui, kuriame tik miegame, neretai pritrūksta dėmesio. Ir tai yra didelė klaida, kadangi aplinka labai svarbi gerai savijautai ir poilsio kokybei. "Pamirškite viską, ko jus vaikystėje mokė tėvai", – juokauja dizaineriai, kalbėdami apie naujausias miegamojo tendencijas. Kūrybiškas chaosas – tokia šių metų mada.

Senos taisyklės nebegalioja

Tvarkingai pasikloti lovą, uždengti ją lovatiese, išlyginti visas raukšles ir ant viršaus simetriškai išrikiuoti idealiai priderintas pagalvėles – pažįstamas ryto ritualas? O dieną, šiukštu, nesivolioti ant lovos, kad ant apkloto nebūtų nė raukšlelės.

Atsipalaiduokite! Interjero specialistai turi gerų naujienų: būsite labai šiuolaikiški, jeigu jūsų miegamajame tvyros jauki netvarka. Lovatiesės apskritai tampa atgyvena, jų nebereikia, nes įsigijus estetišką ir kokybišką patalynę jos visai nesinori slėpti.

Iš dalies ją atstoja apklotai ir pledai, kurių reikėtų turėti ne vieną. Tiesa, jie turi būti ne atsitiktiniai išpardavimų radiniai ar kokios senienos, o stilingi, pagaminti iš natūralių audinių. Derinti juos prie patalynės reikia, tačiau taip, kad jie atrodytų tarsi netyčia pakliuvę į viens kito kompaniją. Dekoratyvines pagalvėles irgi reikėtų užmiršti, vietoj jų verta įsigyti daugiau skirtingų dydžių pagalvių ir apvilkti jas nevienodais, tačiau "nesipjaunančiais" tarpusavyje užvalkalais.

Didelė ir jauki lova

Tam, kad be vargo tilptų visi šie mieli daiktai, reikės kiek įmanoma didesnės ir labai patogios lovos. Geriausia, jei ji bus su minkštu galvūgaliu, aptrauktu aksomu ar kokiu kitu švelniu, maloniu paliesti audiniu. Pirmenybę reikėtų suteikti komfortui, ergonomikai, todėl neapsieisime be itin kokybiško čiužinio. Patogu turi būti ne tik miegoti, bet ir leisti joje laiką prieš užmiegant ar pabudus su knyga, žurnalu, puodeliu arbatos, ar dienos metu prigulus pailsėti.

Dar vienas būtinas šios patalpos atributas – krėslas, fotelis, suoliukas ar šezlongas. Ant jų atsainiai numestas vienas kitas drabužis bus įrodymas, kad esate atsipalaidavęs, o ne šiek tiek apsileidęs, kaip greičiausiai pagalvotų jūsų tėvai, užsukę į madingą suaugusių savo atžalų miegamąjį. Žaismingumo, gyvybingumo suteiks ir ne spintoje ar drabužinėje, o prie veidrodžio ar kur kitur ant pakabo pakabintas drabužis, bateliai, beeinant nusispirti tiesiog ant grindų.

Du spalvų scenarijai

Kalbant apie spalvas, galimi keli pasirinkimai. Viena ryški tendencija yra švelni, raminanti pilkšva ir pieno baltumo paletė, paįvairinta rausvais, kakavos ar melsvais potėpiais, su lino, vilnos audinių, rankomis megztų detalių tekstūromis, natūraliu kailiu, sendintu medžiu. Patalynės, kitų interjero elementų raštai minimalistiniai, augaliniai ar geometriniai. Pintos detalės (krėslas, lovos galvūgalis bei kojūgalis, tualetinis staliukas, krepšiai daiktams, šviestuvai) paįvairins medžiagiškumą.

Kitas variantas – tamsos karalystė, kurioje valdo sodri smaragdinė, purvina violetinė, nakties mėlyna. Dažniausiai viena ar keliomis jų dažomos sienos, įspūdį sustiprina ir šių atspalvių patalynė. Ypač išraiškingai atrodo šių tonų aksominiai audiniai, pasirinkite juos pagalvėms, apklotams, užuolaidoms. Su tamsiomis, niūresnėmis spalvomis derinami tropiniai, stambūs raštai. Jos paslaptingos, padeda sukurti intymią atmosferą, asocijuojasi su naktimi, tad būna lengviau užmigti.

Subtiliai kintantis apšvietimas

Daug dėmesio skiriama tinkamam apšvietimui, kuris miegamajame turi būti foninis, idealu, jei galima reguliuoti jo stiprumą pagal poreikį. Pasak specialistų, mažiausiai valandą iki miego patartina apšvietimo intensyvumą sumažinti, kad smegenys prie jo priprastų, tai padės greičiau užmigti. Populiariausi šiose patalpose šviestuvai su gaubtais – stalinės lempos, toršerai, pakabinami. Kartu jie atlieka ir dekoratyvinio akcento vaidmenį, jei pasirinksime įdomesnio dizaino ar formos.

Jeigu jūsų miegą trikdo šviesa, sklindanti iš gatvės – galbūt netoli lango yra gatvės šviestuvai, o šiltuoju metų laiku ramybės neduoda saulė, gali padėti žaliuzės arba vidinės langinės. Dizaineriai siūlo rinktis ne klasikines metalines prie lango tvirtinamas žaliuzes, bet medines, o langines dažyti tamsiomis arba ryškiomis spalvomis. Jos padės sukurti romantišką nuotaiką, nuteiks poilsiui. Tai labai madinga detalė.

Technologinė detoksikacija

Mūsų smegenis budėjimo režimu verčia būti ne tik triukšmas, kurį skleidžia elektroniniai prietaisai – išmanieji telefonai, kompiuteriai, televizoriai, bet ir jų ekranų mirgėjimas. Todėl miegamasis turi tapti technologinės detoksikacijos zona, erdve, kurioje niekas neblaško, netrukdo pamedituoti, atitolti nuo kasdienių reikalų, pasimėgauti tyla. Jei sunku užmigti, pakeiskite juos gera knyga. Tai tik įprotis, kurį įmanoma pakeisti, o kadangi tam prireiks laiko, apsišarvuokite kantrybe.

Raminamai veikia ir augalai, todėl jų miegui skirtoje erdvėje nereikia bijoti. Aišku, žiemos sodo užveisti greta lovos nepatartina, tačiau keletas vazonų su dideliais vešliais lapais ar smulkesne laja padės pasijusti tarsi gamtos prieglobstyje. Kai kurie kambariniai augalai skleidžia malonų kvapą, pavyzdžiui eukaliptai, figmedis, citrinmedis, tad kartu atliks ir aromaterapijos funkciją. O štai egzotiškais žiedais apsipylę augalai miegamajame nerekomenduojami, nes aštrūs kvapai erzins.

Kilimų sugrįžimas

Į miegamuosius sugrįžta kilimai. Ne tie mažiukai, klojami abipus lovos tam, kad ryte basomis kojomis netektų stotis ant šaltų grindų, kol susirasi šlepetes, o dideli. Jie suteikia interjerui išskirtinumo, asmeniškumo, dar daugiau jaukumo.

Jeigu kambario sienos vienspalvės, patalynė išmarginta subtiliais ornamentais, kilimas gali būti kaip akcentinė detalė, originalių išraiškingų raštų, kontrastingų tonų, nes nekonkuruos su jais.

Kitais atvejais rinkitės ramias spalvas, įdomesnes tekstūras, sendinto stiliaus tarsi pablukusius kilimus, arba grubesnio audimo, ilgo plauko, natūralaus kailio.


Šiame straipsnyje: miegamasisinterjeraslovaNIC1

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
As megstu tvarka, mane betvarke nervina ir mano miegamasis bus toks, kokio noresiu, man nereikia patareju.

Kkkl

Kkkl portretas
Kūrybinis balsas? Tai ne balsas ,o tinginiu nevalu reklama,o kilimai tai erkučių šiukšlių ir alergijų puikus lizdas ,dėkite medines grindis jos šiltos sveikos ir spalva gali derinti kokia tik nori

Kkkl

Kkkl portretas
Tai ne haosas,tai tinginiu it nevalu reklama
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių