Namų jaukumą kuria nuotraukos: dėmesio vertos idėjos

Neseniai atliktas tarptautinis tyrimas atskleidė, kad lietuviai – tarp labiausiai savo namus mylinčių pasaulio žmonių. Namai mums labai svarbūs, todėl stengiamės jiems suteikti jaukumo ir asmeniškumo. Tam pasitarnauja asmeninės nuotraukos, puošiančios interjerą ir pasakojančios namų šeimininkų istoriją.

Atgimstanti tradicija

Seniau portretinės tėvų, senelių nuotraukos prilygo paveikslams ir neretai šalia šventųjų atvaizdų pagarbiai puošė pagrindinę kambario sieną. Taip neakivaizdžiai artimieji visada buvo kartu – ir džiaugėsi, ir palaikė sunkiu metu. Modernėjant interjerui, nuotraukas išstūmė meno kūriniai, o jos sugulė į albumus, dėžutes. Ir tik sentimentalių, dažniausiai pagyvenusių žmonių namuose ant komodos ar sekcijos lentynose buvo galima rasti vieną kitą į rėmelius įspraustą brangaus žmogaus nuotrauką.

"Gyvenimas keičiasi, tačiau, laimė, tikrosios vertybės išlieka – keičiasi tik požiūris į jas. Šiandien visą savo sielai brangų archyvą dažnas saugo išmaniajame telefone – panorėjus bet kada galima pažiūrėti, prisiminti, pasidžiaugti. Kai kas gražią asmeninę nuotrauką uždeda ant kompiuterio ekrano, o itin atviri žmonės sėkmingomis šeimyninėmis fotosesijomis dalijasi virtualiame pasaulyje", – pastebi interjero dizainerė Eglė Jagelavičiūtė.

Eglė Jagelavičiūtė

Pasak jos, tokie sprendimai atitinka skubų šiuolaikišką gyvenimo ritmą. Tiesa, atsiranda vis daugiau žmonių, kurie kaip įmanydami stengiasi jį sulėtinti – rasti laiko sau, savo artimiesiems, pomėgiams, namams. Namai – tarsi įžeminimas: po sunkios darbo dienos dažnas čia atranda ramybę, pusiausvyrą, pailsi ir pasisemia jėgų. "Asmeninės fotografijos interjerui suteikia šilumos ir išskirtinumo", – džiaugiasi atgimstančia tradicija dizainerė E.Jagelavičiūtė.

Skoningas pasirinkimas

Jei norite namus papuošti meniška asmenine nuotrauka-paveikslu, rinkitės ją itin kruopščiai – bet kokia netiks: nuotrauka turi būti kokybiška, meniška, iškalbinga – pasakoti istoriją, kurti konkrečią nuotaiką, derėti kambario interjere. Vargiai tiks telefonu darytos asmenukės – geriausia užsakyti fotosesiją pas profesionalų fotografą.

Seniau portretinės tėvų, senelių nuotraukos prilygo paveikslams ir neretai šalia šventųjų atvaizdų pagarbiai puošė pagrindinę kambario sieną. Taip neakivaizdžiai artimieji visada buvo kartu – ir džiaugėsi, ir palaikė sunkiu metu.

Moderniam, skandinaviško stiliaus klasikos interjerui puikiai tiks nespalvota fotografija: kaip atsvara, pagrindinis akcentas ji derės ir ryškių spalvų interjere. Tiesa, šiuo atveju tiks ir švelnių atspalvių spalvota nuotrauka, kur kas ryškesnės puikiai atrodys vaikų kambaryje.

Pašnekovė atkreipia dėmesį į ant sienų kabinamų nuotraukų tematiką – ji turi atspindėti kambario paskirtį, žmogų, kuris jame gyvena. "Svetainėje, valgomajame, koridoriuje gali kabėti nuotraukos iš išvykų, kelionių, šeimos švenčių. Su vaikų nuotraukomis taip pat tarsi viskas aišku, tačiau nemažai žmonių, ypač jaunesnės kartos, interjerui papildyti renkasi intymesnes nuotraukas. Negalima vienareikšmiškai teigti, kad jų nedera eksponuoti svetainėje ar kitame svečių lankomame kambaryje – viskas priklauso nuo siužeto. Jei abejojate savo pasirinkimu, neapsiriksite paveikslu virtusią nuotrauką pakabinę miegamajame – čia ji bus saugi nuo pašalinių akių, kurs tik šiai patalpai savitą intymumo aurą", – pataria dizainerė.

Ji atkreipia dėmesį, kad nereikia persistengti: jei asmeninės nuotraukos puošia sieną, tai išrikiuoti daug panašių nuotraukėlių dar ir ant komodos – prastas skonis.

Eksponavimo subtilybės

"Jei namai jau įrengti, prieš fotosesiją tiksliai nustatykite vietą, kurioje turėtų kabėti nuotrauka, – žinosite, kokio dydžio ir formato nuotraukos reikia, – sako E.Jagelavičiūtė ir primena: – Ant sienos pakabintos nuotraukos ar nuotraukų grupės estetinis vaizdas labai priklauso nuo įrėminimo ir kompozicijos."

Populiaru ant drobės perkeltą nuotrauką kabinti be jokio rėmo. Moderniame, eklektikos stiliaus interjere galima eksperimentuoti, tačiau klasikiniame nuotrauką derėtų įrėminti. Rėmus – jų puošnumą, medžiagą, iš kurios pagaminti, platumą, spalvą nulemia interjeras – naujas kambario akcentas arba turi į jį įsilieti, arba būti išskirtinis, prikaustyti dėmesį, tačiau bet kuriuo atveju visuma turi atrodyti harmoninga.

"Prie interjero priderinti nuotrauką padeda pasportas. Beje, jis padeda paveikslui suteikti pageidaujamą formą, dydį ir net nuotaiką", – sako E.Jagelavičiūtė.

Specialistė rekomenduoja nedideles nuotraukas įdėti į skirtingus rėmelius – kompozicija atrodys nenuobodžiai. Priimta nuotraukas kabinti taip, kad pagrindinė – didžiausia jų būtų akių lygyje, maždaug 152 cm aukštyje. Jei ketinate pakabinti daugiau nuotraukų, išdėliokite po vienodą skaičių, idealu dar ir vienodo formato, iš abiejų pirmos nuotraukos pusių, aplink centrinę ratu, kvadratu ar stačiakampiu. Jei nuotraukos skirtingo dydžio, jas pabandykite tvirtinti įvairiame aukštyje, o vienodos gražiai atrodys vertikalioje arba horizontalioje linijoje. Maksimalistai, ketinantys savo ekspozicijoje sutalpinti 12–30 skirtingų dydžių nuotraukų, turėtų iš jų sudėlioti stačiakampį, svarbu tarp nuotraukų išlaikyti vienodus atstumus.

"Nepamirškite apie apšvietimą: ekspozicija turi būti išdėstyta ten, kur dienos metu yra daugiausia šviesos, vakare į ją turėtų kristi šviestuvo šviesa. Neleiskime nuotraukoms likti nepastebėtoms", – sako pašnekovė.

Ji nepataria tarp nuotraukų kabinti kita technika sukurtų detalių – paveikslų, suvenyrų, rankdarbių ir pan. Jei jau norisi kažkuo papildyti ekspoziciją, nesuklysite pasirinkę augalą – žaluma dera bet kur, suteikia jaukumo.

Dėmesio vertos idėjos

Dizaineriams nestinga išradingumo, kaip moderniai ir originaliai interjere panaudoti asmenines fotografijas: panaudojant šiuolaikiškas technologijas jas galima perkelti ant stiklo, keramikos plytelių, įtempiamų lubų, audinio. Mažame, tamsiame būste asmeninė nuotrauka gali virsti stilingu šviestuvu: vaizdas perkeliamas ant specialios plėvelės, kuri pritvirtinama ant porėmio ir kaip paveikslas kabinama ant sienos ar ja aptraukiamas šviestuvo gaubtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių