- Raminta Tamošiūnaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jei virtuvėje vyrauja tvarka, sutaupoma ne tik laiko, nervų, bet ir pinigų. Stebitės? Verčiau prisiminkite, kiek kartų teko išmesti pasibaigusio galiojimo ar kur nors stalčiuje, lentynoje užkištus ir pamirštus produktus. Todėl ten, kur laikomas maistas, preciziška tvarka – privaloma.
Geriau mažiau, nei daugiau
Dėl prekybininkų rinkodaros gudrybių – akcijų ir nuolaidų – dažnai maisto nusiperkame daugiau, nei reikia. Neretai dalį išmetame, nes laikome netinkamai. O jei dar spintelėse netvarka, šaldytuve – chaosas?
Apsižvalgę savo maisto ruošimo zonoje pirmiausia turime įvertinti, kiek yra vietos viskam susidėti, ar įmanoma ją efektyviau išnaudoti. Apie tai vertėtų pagalvoti dar tada, kai planuojate virtuvę. Jei gaminate dažnai ir daug, verta įsigyti ir erdvesnį šaldytuvą, ir didesnę maisto produktų spintą, ir komodą su giliais stalčiais, jei yra galimybė, – netgi įsirengti maisto sandėliuką.
Na, o ką daryti, jei virtuvė ankšta, o turimi baldai netenkina poreikių? Papildomų lentynų galima įmontuoti virš lango, durų, garų rinktuvo. Išnaudokite vietą po kabamosiomis spintelėmis, virš darbastalio, ten tilps lentynėlės, bėgelių sistemos su indeliais, magnetais ar kabliukais.
Jei lubų kabamosios spintelės nesiekia, įrenkite virš jų papildomas lentynas su durelėmis. Neužmirškite talpių kampinių spintelių ir stalčių. Siauromis spintelėmis galima užpildyti tarpus tarp baldų ir virtuvės prietaisų.
Praktiški sprendimai
Praktiškas sprendimas – priedai, įmontuojami produktams skirtose spintose ir spintelėse. Baldų gamintojai jų siūlo įvairiausių. Spinteles, nuėmus dureles ir išėmus lentynas, galima paversti giliais stalčiais, kuriuos integruotas ištraukimo mechanizmas leis lengvai atidaryti.
Jei stalčiuje bus įmontuota transformuojama vidinės erdvės suskirstymo sistema, jo erdvę ir saugojimo tūrį išnaudosite maksimaliai. Skirtukų, rėmelių, laikiklių ir lovelių sistema tinka tiek standartiniams, tiek aukštesniems stalčiams.
Yra specialių rėmelių ir skirtukų sudėti stiklainiams, buteliams, skardinėms, dėžutėms. Kai kurie įdėklai, skirti smulkesniems maisto produktams, jų indeliams ar pakuotėms, yra išimami, juos patogu pasidėti ant darbastalio gaminant maistą, o baigus sugrąžinti į vietą.
Specialus metalinis įdėklas su dangčiu ir ventiliacijos angomis standartinį stalčių pavers duonine, nebereikės pirkti atskiros.
Daržovėms ir vaisiams, kurių nerekomenduojama laikyti šaldytuve, tinkamiausi vėdinamieji stalčiai su tekstiliniu dugnu. Dar vienas sprendimas – įdėti į iš vytelių pintą krepšį.
Pravers įvairios gudrybės
Nepamainoma produktams laikyti skirta spinta. Joje, be paprastų lentynų, gali būti įmontuoti stalčiai, ištraukiami krepšiai, loveliai ir net indelių laikikliai, ant durelių – siauros lentynėlės, kišenės, dėžutės.
Patogūs magnetiniai laikikliai, prie kurių prilimpa skardinės, stiklainiai ir buteliai su metaliniais dangteliais. Jie padeda išnaudoti lentynos aukštį, nes krauti produktus vieną ant kito šiose pakuotėse pavojinga, gali lengvai nuslysti.
Prieš pirkdami dėžutes, į kurias planuojate dėti birius, sveriamus produktus, išimtus iš pakuočių, išmatuokite lentynų bei stalčių aukštį, plotį ir gylį. Rinkitės tokius indelius, kurie užpildys visą lentyną be jokių tarpų. Stačiakampės, kvadratinės dėžutės susideda talpiau. Jei planuojate jas laikyti keliais aukštais, pirkite tokias, kurių dangteliai turi kraštelius, tuomet jos nenuslys viena nuo kitos.
Tiek šaldytuve, tiek spintelėse pravers silikoniniai kilimėliai, ant kurių saugiai ir patogiai galima laikyti suguldytus aliejaus, padažų, sirupų, kitų gėrimų, skystų maisto produktų butelius.
Kad ir kokia jūsų virtuvė, visų pirma, reikia palaikyti tvarką. Verta žinoti maisto produktų bei žaliavų laikymo kaimynystėje taisykles.
Šalčio hierarchija
Pirmiausia žvilgtelėkime į šaldytuvą. Pirmoji taisyklė – jo neperkraukite. Šaltas oras jame turi cirkuliuoti laisvai ir vienodai šaldyti produktus iš visų pusių.
Kita taisyklė primena, kad produktus šaldytuve reikia išdėlioti ne bet kur, nes temperatūra kiekviename šaldytuvo lygmenyje yra skirtinga.
Viršutinėse lentynose temperatūra yra aukštesne nei esančiose žemiau. Todėl aukščiausiai šaldytuve reikėtų laikyti pieno produktus, uogienes, džemus, šviežiai pagamintą maistą. Tai ideali vieta kepiniams, kurių nereikia šaldyti.
Vidurinėse lentynose tinka laikyti produktus, kurių galiojimo terminas nėra ilgiausias: rūkytos mėsos gaminius, dešras, žuvį, varškę, sviestą ir kiaušinius.
Apatinėse lentynose – šalčiausia, čia turėtų būti dedama žalia mėsa, žuvis, jūros gėrybės, tačiau daugiausia dviem dienoms. Jei per tą laiką produktų nesunaudojate, juos reikia užšaldyti.
Žalius produktus būtina laikyti atskirose sandariai uždarytose dėžutėse, stikliniuose induose arba pakuotėse, maistinėje plėvelėje.
Beveik visuose šaldytuvuose yra specialūs dėklai kiaušiniams, tačiau dažnai jie pritvirtinti ant durų. Dėl nuolatinio jų varstymo ten vyrauja nevienoda temperatūra, tad saugiau kiaušinius laikyti vidurinėse lentynose. Be to, laikomi kartoninėje pakuotėje kiaušiniai praranda mažiau drėgmės, tad neskubėkite jos išmesti.
Mėgsta šilumą
Šaldytuve ne vieta bananams ir ananasams, kurie ypač jautrūs šalčiui.
Jame netinka laikyti pomidorus, nes praras aromatą ir skonį.
Į jį verčiau nedėti ir moliūgų, baklažanų, paprikų bei cukinijų, kurias daug geriau laikyti kambario temperatūroje ar kiek vėsesnėje vietoje, tarkime, ant palangės.
Jokios būtinybės nėra į jį ištremti ir svogūnų ar česnakų.
Šilumą mėgsta ir bazilikai, jie daug ilgiau žaliuos pamerkti ant spintelės.
Šaldytuve negerai laikyti ir duonos, nes ji ten labai greitai sudžiūva.
Kokie produktai nedera vienas šalia kito?
Agurkai – ypač jautrūs, laikomi šalia pomidorų, bananų, melionų, kitų vaisių bei daržovių, pagels ir greičiau suges.
Moliūgų ir cukinijų nevertėtų laikyti greta obuolių ir kriaušių, nes ims gelsti ir gesti.
Nelaikykite vienoje vietoje bulvių ir svogūnų, nes bulvės trumpiau išliks šviežios.
Petražolės ir krapai, sudėti į vieną maišelį, nuvys.
Ridikėliai ir paprikos, laikomi su česnakais, praras stangrumą.
Kava, arbata ir kakava nemėgsta aštriai kvepiančių prieskonių kaimynystės.
Kokie produktai labiausia sugeria kvapus?
Pienas, sviestas, sūriai.
Kiaušiniai.
Duonos ir pyrago gaminiai.
Arbata ir kava.
Ar žinote?
Įsigijus didesnį kiekį produktų geriau laikyti juos originalioje pakuotėje, nes ji yra sukurta taip, kad jie išliktų kuo ilgiau švieži. Jei perpilate į kitą indą, pasižymėkite galiojimo datą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Tegul Velykos ateina į švara kvepiančius namus
Prieš Velykas imsimės tvarkyti namus – norisi sukurti jaukią ir šventinę aplinką. Kad šventes pasitiktume be streso, nereikėtų delsti iki paskutinės minutės. Namų organizavimo specialistė pataria, kaip padaryti generalinę ...
-
Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...
-
Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti8
„O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...
-
Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...
-
Interjero tendencijos pavasariui
Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...
-
Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti7
Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...
-
Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu4
Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...
-
Atraskite kokybiško miego privalumus1
Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...