Šakų tvarkymas rudenį: naudingi patarimai

  • Teksto dydis:

Susikaupusių medžių ir krūmų genėjimo atliekų tvarkymas neretai gali būti kiek problematiškas, o jų deginimas ne visada yra galima išeitis. Varle.lt specialistų teigimu, utilizuoti šakų atliekas gali padėti šakų smulkintuvas.

Jo dėka šakos greitai susmulkinamos ir gali būti panaudotos kompostavimui.

Vis daugiau savo sodą ar daržą turinčių žmonių nori, kad jų vaisiai ir daržovės išaugtų maksimaliai ekologiški ir saugūs sveikatai, todėl atsisako cheminių trąšų. Kuo tada tręšti augalus? Šiukšlėmis iš savo pačių sklypo!

Žinoma, prieš tai jas reikia sudėti į komposto krūvą ir tai bus ekologiškiausios ir kokybiškiausios trąšos. Maža to, tai – labai praktiškas atliekų panaudojimas. Viskas, ką reikia padaryti – susmulkinti, o vėliau sudėti į bendrą krūvą. Šioje vietoje pagalbininku gali tapti specialiai šiam tikslui sukurti įrenginiai – smulkintuvai.

Šakų smulkintuvų įrangos gamintojai implikuoja šią įrangą į jų pritaikymo sritis:

* Medžių šakų smulkinimas

* Krūmų šakų smulkinimas

* Kitų augalų šakų smulkinimas

* Parengimas mulčiavimui

* Komposto paruošimas

Ką daryti su šakų skiedromis?

Optimalus sprendimas – pasinaudoti šakų smulkintuvu. Gautas drožles galima panaudoti kompostavimui. Taip pat jomis galima nukloti takelius ir tokiu būdu sukurti apsauginius sluoksnius nuo piktžolių. Nepriklausomai nuo to, kaip bus panaudotos skiedros, itin svarbus geros kokybės įrangos pasirinkimas. Tinkamas pasirinkimas sutaupys nemažai laiko, darbo sąnaudų ir apsaugos nuo rūpesčių, susijusių, pavyzdžiui, su šakų smulkintuvo gedimais.

Kokį įrenginį pasirinkti?

Šakų smulkintuvo pasirinkimas priklauso nuo turimo sodo dydžio, reguliariai prižiūrimų medžių ir krūmų kiekio. Atskiri įrenginių modeliai gali skirtis savo maitinimo šaltiniais, technika, triukšmingumu, variklio galingumu, smulkinimo galimybėmis ir papildomais komplektacijos elementais – priedais. Svarbiausias jų – smulkinimo mechanizmas. Tam tikra kokybės garantija gali būti ir kaina. Paprasčiausią elektrinį įrenginį, skirtą mažam sodui, galima įsigyti už 150 eurų nesiekiančią sumą. Už našesnį, vidaus degimo variklį turintį šakų smulkintuvą gali tekti mokėti nuo 500 eurų. 

Priklausomai nuo dydžio ir technologijos įrenginys įprastai sveria 15 – 80 kg.

Šakų smulkintuvų tipai

Varle.lt sodo technikos specialistai siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad rinkoje egzistuoja du pagrindiniai šakų smulkintuvų tipai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių