Šiuolaikiniai kondicionieriai – ir gaivi vėsa, ir jauki šiluma

Tvankiomis vasaros dienomis, kai atviri langai į namus įleidžia tik dar daugiau perteklinės šilumos, kondicionieriai yra tikras išsigelbėjimas. Šiuolaikiniai vėsinimo įrenginiai jau nėra tik šiltojo sezono prekė. Jie naudingi ir tada, kai orai atvėsta, nes gali būti namų šilumos šaltiniu.

Brolis visus metus

Mūsų tautosakoje yra tokia mįslė: žiemą brolis, vasarą mvairoolis. Taip bylota apie krosnį, be kurios žiemą būtų pražūtis, bet vasarą ji tampa moliniu gremėzdu. Šiais laikais naudojama šildymo sistema oras-oras, yra brolis visus metus. Žiemą šildęs namus šilumos siurblys vasarą puikiausiai tarnauja kaip vėsinimo įrenginys.

"Visi šiuolaikiniai kondicionieriai pritaikyti tiek šildyti, tiek vėsinti namus. Tik reikia įvertinti, ar vėsiuoju periodu jis bus pagrindinis šilumos šaltinis, ar pagalbinis", – teigia Namų idėjų centre įsikūrusios įmonės "Vilpra" prekių grupės vadovas Emilis Stankevičius.

Sistema oras-oras, palyginti su oras-vanduo, yra pigesnė dėl mažesnių įrengimo sąnaudų, todėl nemažai žmonių renkasi pirmąjį variantą. Ši sistema patraukli tuo, kad ją galima derinti su jau esamais kitokiais šilumos šaltiniais. Šį variantą dažniau renkasi tie, kuriems svarbiau karštomis dienomis turėti gaivias patalpas.

Pagal poreikius

Kondicionierių įvairovė – didelė, tad rinktis reikia atsakingai, kad išleisti pinigai duotų didžiausią naudą ir atitiktų individualius poreikius.

Paprastai kondicionieriai grupuojami pagal nominalią galią. Ji taikoma tiek vėsinti, tiek šildyti. Gamintojai siūlo nuo 2,5 iki 7 kW nominalios galios įrenginius. 10 kv. m ploto patalpai atvėsinti arba sušildyti reikia 1 kW. Atsižvelgiama, koks kambarių aukštis, langų dydis, kur yra virtuvė, kiek dažnai naudojama orkaitė, kuri kaitina orą ir pan.

Tiems, kurie ketina kondicionierių naudoti žiemą kaip pagrindinį šildymo šaltinį, patartina rinktis modelius, kurie efektyviai sušildo patalpas, kai lauke 30 laipsnių šalčio. Kiti modeliai šiluma aprūpina, kai už lango iki 15 laipsnių šalčio, taigi po šiltojo sezono irgi tam tikrą laiką gali būti pagalbine šildymo priemone.

Išmaniosios programos

Prieš daugiau kaip dešimtmetį kondicionieriai veikė paprastu "įjungimo-išjungimo" režimu, kai kompresorius veikia arba neveikia, o dabartiniai gali moduliuoti savo galią. Tokiu būdu taupoma energija ir palaikoma stabilesnė temperatūra.

Šiais laikais visi kondicionieriai turi kintančius režimus. Jeigu nustatėte, kad patalpa neatvėstų žemiau pageidaujamos temperatūros, prietaisas pats išsijungs, kai to reikės, ir vėl pradės veikti pradėjus patalpai šilti. Tokiu būdu automatiškai užtikrinama stabili temperatūra. Dėl to kondicionieriai praverčia ir šaltuoju metų laiku ten, kur negyvenama nuolat, būtina palaikyti minimalią teigiamą temperatūrą.

Visi šiuolaikiniai kondicionieriai turi "Wi Fi" funkciją, todėl gali būti valdomi telefonu iš bet kurios pasaulio vietos.

Minimalios šilumos palaikymo funkcija "+8" yra kompanijos "Gree" kondicionieriuose. Ši funkcija naudinga ir išvykus iš namų ilgesniam laikui. "Gree" kondicionieriai dar turi funkciją "I feel". Ji vėsina arba šildo tą erdvę, kur padėsite valdymo pultelį. Tai naudinga, jei neketinate vėsinti ar šildyti visos patalpos, o norite komforto tik numatytoje patalpos vietoje. "Toshiba" kondicionieriai išsiskiria unikalia židinio funkcija – gali būti lokalus šilumos šaltinis, kuris teikia namams jaukumo vėsiomis dienomis.

Visi šiuolaikiniai kondicionieriai turi "Wi-Fi" funkciją, todėl gali būti valdomi telefonu iš bet kurios pasaulio vietos. Tarkim, galima nurodyti kondicionieriui nustatyti norimą temperatūrą prieš grįžtant į namus, kai iki tol jis buvo budėjimo režimo. Savo telefone galite matyti, ar prietaisas veikia be sutrikimų, stebėti kitus rodiklius.

Gaminių įvairovė

Dažniausiai pirkėjai renkasi kabinamus ant sienos kondicionierius. Išorinė jo dalis taip pat kabinama ant fasado arba pastatomi ant aukštų kojelių šalia sienos. Komercinėse patalpose neretai renkamasi kasetinius, montuojamus į lubas, kanalinius kondicionierius.

Kai kurie žmonės kanalinius kondicionierius montuoja ir privačiuose namuose, tada patalpose nesimato jokių prietaisų, bet gaunamas vėdinimas arba šildymas visuose kambariuose. Tačiau dėl daug didesnių investicijų privačiuose būstuose tokios sistemos nėra dažnos.

Rečiau renkamasi ir mobiliuosius kondicionierius. Jie patogūs tuo, kad nereikia montuoti, bet užima daugiau vietos, o efektyvumas mažesnis, nes reikia išvesti pro langą žarną, o tada į vėsinamą patalpą vėl patenka šiltas oras.

Užtat populiarūs kondicionieriai su "multi-split" sistema. Ji gali būti pritaikoma daugeliui įprastų pakabinamų įrenginių. Tokiu atveju viena išorinė dalis gali tiekti atvėsintą arba pašildytą orą į du ar daugiau vidinių dalių. Tokia sistema patogi tuo, kad fasadas neapkraunamas keliomis išorinėmis dalimis. Tiesa, būna situacijų, kai šiaurinėje namo pusėje esantis žmogus nori gauti šilumos, o pietinėje, kai šviečianti pro langus saulė prikaitina kambarį, atvirkščiai – vėsumos. Su viena išorine dalimi dviejų funkcijų naudoti neįmanoma. Tada geriau montuoti dvi išorines dalis.

Reikalinga priežiūra

Vienas didžiausių oras-oras šilumos siurblių pranašumų yra tai, kad pastate nereikia įrengti atskiros šildymo sistemos – radiatorių ar šilto oro tiekimo kanalų, nereikia jokių griovimo darbų. Tereikia išgręžti nedideles skyles sienoje vidinėms ir išorinėms dalims sujungti. Šiuos darbus reikia patikėti savo srities profesionalams, kad prietaisai funkcionuotų nepriekaištingai.

Įsigijus kondicionierių, reikia atlikti profilaktinius darbus: išvalyti susikaupusias apnašas nuo filtrų, kitas dalis, dezinfekuoti kondensato latakus. Geriausia tai daryti pavasarį ir rudenį.

Tinkamai prižiūrimi kondicionieriai tarnauja ilgai ir teikia dvejopą – vėsinimo ir šildymo – naudą. Juo labiau kad šiuolaikiniai gaminiai yra taupūs, tylūs, džiugina įvairiais vėsinimo ar šildymo režimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jjjj

jjjj portretas
joo liuks, tik su protu reikia naudoti- man tai būtinybė , nes netoleruoju tvankumos ir šilumos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau
    Kovo 14 -toji – Pi diena: matematika, mokslas, pyragai ir dar daugiau

    Viso pasaulio matematikos entuziastai – nuo studentų iki raketų mokslininkų – ketvirtadienį švenčia Pi dieną: kovo 14-ąją arba 3/14. Tai pirmieji trys begalinio skaičiaus, turinčio daugybę praktinių paskirčių, skaitmenys. ...

  • Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti
    Tvarkos ekspertė J. Mikštė: atsikratę nereikalingų daiktų, pradėsime laisviau kvėpuoti

    „O, Dieve, aš ir nežinojau, kad pas mus tiek daiktų!“ – tai beveik kasdien girdi namų tvarkos ekspertė Jovita Mikštė. „Aš tvarkau ne tik spintas, bet ir žmonių galvas, jų mintis“, – tikina profes...

    6
  • Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį
    Žaliuojantys prieskoniai prišauks pavasarį

    Aromatingos ir ryškių skonių prieskoninės žolelės jau tūkstančius metų naudojamos įvairiuose receptuose. Tačiau  prieskonines žoleles reikėtų vertinti ne tik dėl plataus panaudojimo virtuvėje, bet ir naudos sveikatai. ...

  • Interjero tendencijos pavasariui
    Interjero tendencijos pavasariui

    Ilgėjančios dienos primena, kad pavasaris jau čia pat. Ir niekas taip neįkvepia pokyčiams namuose, kaip šis sezonas. Interjero dizainerė Eimantė Nemanė pristato svarbiausius šio pavasario akcentus ir dalijasi idėjomis, kaip atsinaujinti ...

  • Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti
    Auksarankė Vida: lietuvės moka viską – ir siuvinėti, ir krosnį sumūryti

    Sulaukusi skambučio, Vida Navikienė labai nustemba. Netiki, kad ką nors galėjo sudominti jos, kaip pati sako, širdžiai mieli žaidimėliai. O tie žaidimėliai iš tiesų mieli: pačios kurtais raštais išsiuvinėtos apykaklės, ...

    6
  • Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu
    Laikas pradėti rūpintis balkonų grožiu

    Vešlios, žiedais apsipylusios gėlės balkone – malonumas ir savoms akims, ir viso namo puošmena. Vasario ir kovo mėnesiai – laikas imtis ne tik daržovių, prieskoninių žolelių sėjos, bet ir pasirūpinti, kad, atšilus or...

    4
  • Atraskite kokybiško miego privalumus
    Atraskite kokybiško miego privalumus

    Nauja lova nėra tik investavimas į interjero dizainą, tačiau tai – investicija į pačius jus. Šiais laikais vis dažniau susiduriant su prasta miego kokybe puolame ieškoti sprendimų, kaip tai išspręsti, tačiau retai atsižvel...

    1
  • Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams
    Žiedų atgaiva pavasario išsiilgusiems namams

    Gėlių puokštė – akimirksniu namus pagyvinanti puošmena. Deja, kartais jos dovanojamas džiaugsmas toks trumpalaikis... Ką reikia žinoti, norint ilgiau mėgautis skintų gėlių grožiu? Kaip jomis rūpintis pamerkus į vazas, o prireik...

  • Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą
    Amatininkas su menininko siela, surengęs baldų parodą: norisi pačiupinėti senąją kultūrą

    Praėjusieji metai Mantvydą Vilį mestelėjo į permainų sūkurį. 35-erių vyras paliko sostinę ir išsikraustė gyventi į provinciją, Švenčionėlius, kur įsikūrė pats ir įkūrė savo medžio dirbtuves „MMV Crafts“. Jose ir ...

    4
  • Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?
    Madingiausios dizaino tendencijos: kas populiaru interjere?

    Savitumas, individualizmas ir paprastumas, garsiausių pasaulio interjero dizainerių sutarimu, geriausiai apibūdina pagrindines 2024-ųjų namų įrengimo tendencijas. Todėl būstų šeimininkų kaltinti kiču ar stilių nesuderinamumu šiemet n...

Daugiau straipsnių